Last news in Fakti

18 Юли, 2020 16:42 3 006 25

Крехка надежда в Брюксел! Шарл Мишел с компромисно предложение към евролидерите

  • брюксел-
  • ес-
  • икономика-
  • пандемия-
  • ковид-19

Европейските лидери възобновиха заседанието си в столицата на Белгия

Крехка надежда в Брюксел! Шарл Мишел с компромисно предложение към евролидерите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерите на страните от ЕС продължават опитите да постигнат съгласие по следващия седемгодишен бюджет и финансовото подпомагане заради коронакризата. Компромисно предложение е направил председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той предлага сумата, предвидена за безвъзмездни субсидии във фонда за възстановяване, да бъде намалена с 50 милиарда евро и тези пари да бъдат прехвърлени към сумата, предвидена за заеми. Мишел предлага и сериозно орязване на парите по Общата селскостопанска политика в следващия седемгодишен бюджет. 

С новото предложение на Мишел, безвъзмездните средства за селскостопанско развитие, които са основната част от зелените и социални схеми в общата селскостопанска политика, трябва да бъдат намалени с 5 млрд. евро. Председателят на Европейския съвет предлага и сериозно орязване на фондовете по програмата за изследвания и иновации InvestEU, която се очаква да даде допълнителен тласък на инвестициите, иновациите и създаването на работни места - от 30,3 млрд. евро на 11,5 млрд.  Доброто предложение за България и приятелите на кохезията е, че средствата по това перо се увеличават с близо 4 млрд. евро. Холандски дипломат определи новите идеи на Мишел като "сериозна стъпка в правилната посока", но добави, че компромис все още не е постигнат. 

Първият кръг от консултации се провежда между лидерите на Дания, Австрия, Нидерландия, Финландия и Швеция от една страна и Франция, Германия, Италия, Испания и Португалия от друга - така да се каже, между двата основни лагера. На тях присъства председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Преди началото на заседанието Шарл Мишел организира закуска с петима от най-близките си приятели, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, италианският премиер Джузепе Конте, испанският министър-председател Педро Санчес и колегата му от Нидерландия Марк Рюте, един от най-големите противници на плана за възстановяването в настоящия му вид. 

Както късно снощи стана ясно, остават разделенията между така наречената "пестелива четворка" - Нидерландия,  Австрия, Швеция и Дания и страните от Източна и Южна Европа, предимно за съотношението безвъзмездни средства заеми във фонда за възстановяване. 

По последна информация четворката настоява предвидените 500 милиарда евро за безвъзмездни заеми да бъдат орязани с 200 милиарда и дори повече. 

Полският премиер Матаеус Моравецки написа в Туитър тази сутрин "има една група от държави, която ние наричаме скъперници, а те се обявяват като пестеливи".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ахаххахаха

    31 2 Отговор
    Орязват брутално всички пари, до които достъп имат българи! Тотално размазване за Боко и кокошката евроклисарка от хаджидимово! Позор! Боко, да ти кажа, по-добре от Брюксел хващай към Карат директно! Там са ти парите! Отпадъци тъпииии гербаджийски!
  • 3 Последния Софиянец

    25 2 Отговор
    Няколко тулупа делят нашите пари без да ни питат от какво имаме нужда.
  • 4 Орязват парите на земеделската мафия

    17 2 Отговор
    Но все още няма съгласие.
    Браво, братуньо 🎃
  • 5 Бе дебъ

    14 1 Отговор
    Пак изтеглихме късата клечка!
  • 6 пройчо

    19 1 Отговор
    ".... Шарл Мишел организира закуска с петима от най-близките си приятели, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, италианският премиер Джузепе Конте, испанският министър-председател Педро Санчес и колегата му от Нидерландия Марк Рюте, ...." *****Пропуснат е Най- Големия и Най- Простия , ОНЯ ,дето с 200....

    Коментиран от #24

  • 7 Тиквеника няма да свърши Работа Пак

    19 1 Отговор
    Оставка! Нека новия премиер е интелигентна личност владееща поне 2 от западно европейските езици, социална, демократична, критична както към себе си, така и към другите, икономически и финансово грамотна...Патриот!! Сегашния не става за абсолютно Нищо! Аз лично като работодател бих го наел само да ме забавлява..
  • 8 цербер

    7 0 Отговор
    На тях присъства председателКАТА на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.
  • 9 Лост

    15 0 Отговор
    Поляка да каже, че има група и от крадци.
  • 10 Добре де

    18 1 Отговор
    Как все на нас българите ми се падат такива тулупи за управляващи! Това банкянско недарузмение не може да защити елементарни интереси на населението ни! Тръгнал да бръщолеви по телевизора някакви бъртвежи за фондове... боклук!

    Коментиран от #22

  • 11 препис

    10 1 Отговор
    Пак изтеглихме късата клечка! Конгречулейшън!
  • 12 ТЪПОТО биковче

    9 2 Отговор
    Сега ШЕВА ще им ....с 200.
  • 13 Актуална Антена

    11 0 Отговор
    Кви 50милиона? 250 ти казаха. А мен ако питат 0-евро безвъзмездна помощ. Татразулници ниедни.
  • 14 101

    4 0 Отговор
    Само да се събира в дулапя :)
  • 15 БЕНОВСКА ЛАПА

    17 1 Отговор
    ТУЛУПКО ЗА КЪФ Е ТАМ КАТО НИКОЙ ДОРИ НЕ ГО ЗАБЕЛЯЗВА ,АРЕ ВРЪЩАЙ СЕ И ДА СДАВАШ ,ЧЕ НЯМА ВРЕМЕ
  • 16 ленчето с кремчето в ръце

    7 1 Отговор
    ПРЕДСТАВЯМ СИ ТУЛУПА КАК СТОИ В ЪГЪЛА ,МИГА НА ПАРЦАЛИ НИЩО НЕ ВДЯВАЩ ОТ ТОВА КОЕТО ДРУГИТЕ ГОВОРЯТ И КИМА С ГЛАВА МЕРКЕЛ ПИТА - КАКВА Е ПРИЛИКАТА МЕЖДУ КУЧЕТО И БОЙКО..... И КУЧЕТО И БОЙКО КИМАТ С ГЛАВА ИСКАТ ДА КАЖАТ НИЩО НО....НЕ МОГАТ
  • 17 каракачана

    2 2 Отговор
    Какъв компромис бе, сега ШЕФА ще им разкаже играта.
  • 18 ВОЛЕН

    3 0 Отговор
    към /17/ С 200 или вече с повече!?
  • 19 Петьо Петров

    11 3 Отговор
    Искам да попитам каква полза видя обикновеният българин от членството ни в ЕС? Освен безвизовото придвижване. Разрухата е навсякъде,и не е виновно само правителството на Борисов,а всички били във властта досега.И тук идва въпросът,как ще сме по-добре,в ЕС или като неутрална държава?Няма да ядем боклуците им,ще си ядем нашата продукция.Ще се възроди селското стопанство,защото сега става все по-безсмислено да се занимаваш с тази дейност.Парите,които плащаме като вноска в ЕС могаат да бъдат използвани за построяване на нови заводи и откриване на много работни места,защото тези,които получаваме оттам отиват за обществени поръчки като магистрали и саниране,пари потъващи в голямата си част в джобовете на мафията,затова се правят ремонт на ремонта до безкрай.Ако се направи референдум за оставането ни в ЕС,доста хора ще се замислят.България ще бъде силна само ако е неутрална и работи за своите интереси,но ние не можем без господар.

    Коментиран от #25

  • 20 Госあ

    6 1 Отговор
    Отрязал от земеделието и иновациите (имам предвид иновации като наука, а не иновации като тичащата по поляните в гоце делчевско) И за какво тогава? За пиар и миски?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 справедлив

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Добре де":

    Не ти се падат бате, избираш си ги. После: "ама що така станА". Кой ми @k@ в гащите.

    Коментиран от #23

  • 23 Това не беше въпрос

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "справедлив":

    Нокой никога не е избирал е ДеСе зависимата България! Не е нужно да плямпаш тъпотии!
  • 24 Гербераст-крадец

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "пройчо":

    Браво за коментара, Пройчо!
  • 25 Ташко Ташев

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Петьо Петров":

    Петьо като неутрален ще продаваш само на африканците за конвертируеми мадагаскарски динаре !