Last news in Fakti

21 Юли, 2020 18:10 6 653 36

Доказано! Коронавирусът се разпространява чрез аерозоли

  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • аерозол-
  • ваксина-
  • пандемия

Опитите ни на практика доказват, че частици от коронавируса присъстват в капчиците аерозоли, които се отделят от белите дробове при нормално дишане, при говор или кашляне

Доказано! Коронавирусът се разпространява чрез аерозоли - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американски учени заразиха белодробни клетки с образци от въздух, издишан от заразени с новия коронавирус и доказаха, че аерозолни частици, издишани от болни пациенти могат да предават вируса SARS-CoV-2, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Резултатите от експеримента са публикувани в статия в електронната библиотека medRxiv.

"Опитите ни на практика доказват, че частици от коронавируса присъстват в капчиците аерозоли, които се отделят от белите дробове при нормално дишане, при говор или кашляне. Това означава, че мерките за предотвратяване на разпространението на такива частици са изключително важни за овладяване на разпространението на епидемията от Ковид-19", пишат учените.

От началото на разпространението на епидемията от новия короанавирус в Китай специалисти от СЗО и много международни експерти епидемиолози се отнасяха доста скептично към използването на обикновени хирургични маски като мярка срещу болестта. Според лекарите вирусът се разпространява основно аерозолно и обикновените маски пропускат капчиците с коронавирус.

По-късно бе установено, че обикновените хирургични маски могат значително да забавят разпространението на вируса SARS-CoV-2 и на други вируси, причиняващи инфекции на дихателните пътища. Затова от СЗО и експерти от много страни започнаха да съветват хората да използват дори самоделни маски.

Група американски лекари под ръководството на Джошуа Сантарпия от университета на Небраска в Омаха, САЩ са провели един от първите експерименти по проверка на тези теории. Още през април те събрали образци от аерозоли, издишани от болни пациенти и ги изследвали, а след това се опитали да заразят култури на белодробни клетки с тях.

Опитите им доказали, че аерозолите наистина съдържат голямо количество вирусна РНК в жизнеспособни частици SARS-CoV-2. Най-опасни се оказали капчиците аерозоли от бронхите на болни пациенти. Те успешно заразили всички култури, с които работили учените.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    39 20 Отговор
    Разпространява се най вече по медии, за прости овце

    Коментиран от #30

  • 2 Значи

    25 12 Отговор
    маските могат да заминат на боклука !

    Коментиран от #34

  • 3 Последния Софиянец

    29 11 Отговор
    Четиринайсет дена крещим и се плюем по площада едни и същи и нищо.
  • 4 Антимилиционер

    25 5 Отговор
    Американците още ли не са разбрали конспирацията, която разкриха милиционерите от София, Пирдоп и Карнобат? Че няма вирус.

    Коментиран от #6

  • 5 АНОНИм

    13 4 Отговор
    Статия за изобретяване на топлата вода и колелото! Едновременно!
    Че те и разните грипове така!
  • 6 1111

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Антимилиционер":

    Ти кога мислиш да излезеш от вас да видиш живота навън?

    Коментиран от #7

  • 7 Антимилиционер

    8 6 Отговор

    До коментар #6 от "1111":

    Навън има милиционери разшифровали конспирацията. Демек Бай Ганьовци и полувменяеми.

    Коментиран от #9

  • 8 гост

    11 1 Отговор
    Голямо "откритие".На децата беше ясно, че кихайки и кашляйки човек изхвърля микро-частици, които после се разпространяват във въздуха, сега друга тема е, колко е" опасен"
  • 9 1111

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Антимилиционер":

    А защо не отидеш при вменяемите в Америка?Нали всичко знаят за вируса и ще те пазят!
  • 10 Тони Мигусмукаро

    3 2 Отговор
    Да,най вече с пръднян коагулиран аерозол от боб
  • 11 Аман от лъжи и заблуди

    2 0 Отговор
    Кой знаеше?

    Нека сега погледнем към хората, които знаеха за Биологичните Закони, открити от д-р Хамер в началото на 80-те години на миналия век.

    Ако сте чели моите 4 публикации под заглавието „Заслугата на д-р Хамер”, вече знаете, че от самото начало той е блокиран, за да не може да оповести масово своето изследване и за да не може то да бъде проверено от стандартната медицина. Когато предава своите открития като докторат в Университета на Тюбинген, те открито отказват да ги погледнат, какво остава да ги проверят. Обаче д-р Хамер открива чрез свои колеги, че неговата работа всъщност е била проверена при затворени врати.

    Мога само да си представя какво раздвижване е причинило това и колко застрашени са се почувствали тези, които контролират медицината, когато са прочели неговите открития. В крайна сметка, това обърна с главата надолу всичко, което бяха учили и преподавали в медицинското училище. Цялата тяхна система беше разклатена само с откриването на едно едничко „Желязно Правило на Рака”.

    Изглеждаше напълно очевидно от действията срещу д-р Хамер, че медицината ще понесе голяма загуба, ако му позволят каквато и да била правдоподобност. Обаче има и много по-тъмна страна и само някой, който разбира неговата работа, може да осъзнае това.

    За да разберете за какво говоря, моля прочетете отново „Първият Биологичен Закон” и „Желязното Правило на Рака” (по-подробно тук, бел.пр.), и след това си задайте въпроса:

    „Ако биологичен шок причинява заб

    Коментиран от #12

  • 12 Аман от лъжи и заблуди

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Аман от лъжи и заблуди":

    За да разберете за какво говоря, моля прочетете отново „Първият Биологичен Закон” и „Желязното Правило на Рака” (по-подробно тук, бел.пр.), и след това си задайте въпроса:

    „Ако биологичен шок причинява заболяване и никой не разбира какво се случва, може ли това да е оркестрирано до такава степен, че цели маси от хора да могат да се разболеят?”
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Аман от лъжи и заблуди

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Аман от лъжи и заблуди":

    По същество, всички ХИВ пациенти умират от масивен страх, който води до какхексия (изхабяване; крайна степен на изтощение, бел.пр.), придружено с вина, да се чувстваш омърсен и само-обезценяване, всички те се развиват в различни симптоми, в зависимост от личното възприемане на диагнозата.

    На тях им се казваше, че заболяването се „трансформира” и след време атакува цялата имунна система. Човек никога не знаеше как това ще се проиграе. Пациентът, освен ако не е от камък, беше в постоянен страх от разпространяване на заболяването или от смъртта. Колкото повече страх, толкова по-бързо стигаше до какхексия.

    Точно миналата седмица попаднах на един доклад от педиатър, който твърдеше, че е открил „нов” симптом на COVID-19, наречен „covid пръст” при децата. В този доклад се показваше снимка на стъпало на млад човек със синини по големите пръсти, които беше ясно, че са резултат от нараняване, защото и кожата беше наранена. Беше очевидно, че тези деца бяха жертва на тесни обувки, по-малки от тяхното стъпало!

    Коментиран от #15

  • 15 Аман от лъжи и заблуди

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Аман от лъжи и заблуди":

    Това е безотговорно продаване на страх, защото тези „професионалисти“ преднамерено се възползват от липсата на познания у обикновения човек с надеждата да създадат повече паника и повече страх.

    По някаква причина вярата, че деца под 12 години не са под опасност от „инфекция с COVID-19”, беше приета от самото начало. Това наблюдение дойде от китайците, които се питаха защо само предимно възрастните бяха „заразени” с COVID, обаче, очевидно някой в медийната машина беше решил, че това е изключено.

    Сега, в следствие на това, педиатрите в Канада твърдят, че вирусът CV-19 се разпространява чрез стъпалата! Това, което мога да кажа е, че ако хората продължават да купуват сляпо тези глупости, НИКОГА няма да излезем от този кошмар.

    Коментиран от #16

  • 16 Аман от лъжи и заблуди

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Аман от лъжи и заблуди":

    Последствията

    Сега имаме много по-високо ниво на паника с COVID-19. Обаче, това не е тест, не е експеримент, за да се види до къде могат да стигнат с хората. „Те” знаят точно до къде могат да стигнат с нас и като резултат, много нагло и бързо, буквално за една нощ, светът беше превзет от един фашистки режим, маскиран като демокрация „за общото добро”, всичко основано на един оркестриран фантомен вирус и един лъжлив тестов метод.

    Виновниците за тази медицинска лъжа знаеха какво могат да очакват от нас, те извършиха подготвителните си работи, които започнаха преди 35 години, наблюдаваха последствията две десетилетия и сега беше времето да ги изпълнят с помощта на нечестни медии и държавни служители.

    За да бъдат успешни, трябваше да са бързи, и преди да разберем какво ни удари, се оказахме под глобално извънредно положение.
  • 17 Аман от лъжи и заблуди

    2 0 Отговор
    За да бъдат успешни, трябваше да са бързи, и преди да разберем какво ни удари, се оказахме под глобално извънредно положение.

    Доктори са принуждавани от техните здравни учреждения да лъжат в смъртните актове и крещящо им се казва просто да вписват COVID-19, независимо от действителната причина за смъртта.

    Едва ли някой се разболява по време на тази нагласена пандемия, дори ако са тествани положително за CV-19. Общата национална смъртност е по-малка от нормалното, не само в Канада, но в повечето страни, и мнозинството от хората, които починаха, поне в Канада, бяха жертви от домовете за стари хора, които издъхнаха от липсата на грижи в следствие на страха на служителите от излагане (на „вируса”, бел.пр.).

    Ако местен жител е тестван положително и умре от инсулт или инфаркт, се вписва като починал от COVID-19. Всички знаем, че човек, който живее в дом за стари хора, има здравословни проблеми, в противен случай няма да е там.
  • 18 Аман от лъжи и заблуди

    1 0 Отговор
    Колко от тези жители имат ваксинация срещу грип или пневмония? Колко от служителите имат поставена ваксина срещу грип? Това са все въпроси, които трябва да си зададем и да поставим в перспектива, за да установим какво наистина се случва.

    Средната възраст на „жертвите” от пандемията остава 80 години. По настоящем в Канада се обсъжда възможността за повдигане на съдебни обвинения срещу домове за стари хора с изключително висока смъртност.

    В същото време болници остават празни и в резултат на това доктори и сестри се уволняват.

    Наистина се чудя, дали националната смъртност е ниска, защото хората се страхуват да посетят болницата. Причината, поради която се питам, е, защото преди няколко години, когато докторите в Онтарио стачкуваха, смъртността в провинцията също намаля.
  • 19 Има ли достоверни данни за вируса?

    2 0 Отговор
    Драконовските мерки

    Съвсем наскоро на канадските натуропати (природни лечители, бел.пр.) им беше заповядано от техните колегии да затворят своята практика и им беше забранено да предлагат имунностимулиращо лечение на своите пациенти. Лично аз намирам това за крайно оскърбително. Какво следва? Ще забранят ли напълно продажбата на имуностимулатори?

    Медицинските практики са затворени и болниците не позволяват на семействата да бъдат със своите близки, дори на прага на смъртта.

    Публичните места са затворени, включително ресторантите. Няма спорт, няма кино, няма концерти и хората вече не могат да се срещат в групи повече от двама.
  • 20 Светът около нас,логиката и здравето

    1 0 Отговор
    Хората веднага останаха без работа и несъществените предприятия бяха затворени и запечатани. Ние сме под ключ и във военно положение.

    Всяка седмица има нови ограничения, всяка седмица хората отстъпват. Всяка седмица на лицата на хората е изписана повече паника, когато чуят за изкривената и фалшива смъртност.

    Хората се страхуват да се докосват и разговарят, просто за всеки случай, за да не си предадат „телесни течности” и въпреки това никой не е болен от COVID-19. Това е нормално, ако ви е казано от медицинските власти, че CV-19 вирусът може да се задържи върху определени повърхности до 30 дни!

    Как е възможно такова изказване, след като вирус никога не е бил идентифициран, без да споменаваме, че тази лъжа беше разпространена от самото начало на тази фалшива епидемия?
  • 21 Защо пак ни излъгаха?

    2 0 Отговор
    В Обединеното кралство хората се страхуват, защото съседите са окуражавани да ги издават, ако напуснат къщата си повече от един път дневно. Тук в Канада се налагат глоби на всеки, който говори срещу държавните ръководители или разпространява „различни гледни точки” или мнения, за това, което се случва.

    Няма такова нещо като свобода на словото без заплаха. Фактът, че на квалифицирани натуропати не е позволено да предписват имуностимулатори, е необясним.

    В Европа, на хората, които прозряха истината и проговориха, им поставиха етикета „опасни за обществото” и ги заключиха в психиатрично отделение, както сториха това с германски конституционен адвокат и шведски лекар, които проговориха, опитвайки се да изобличат тази медицинска лъжа.

    Видеа с хора, които говорят истината, са непрекъснато сваляни от Ютуб и Фейсбук.
    Големият брат наблюдава и военните са все още в режим на готовност близо до големите градове.
  • 22 Кой диктува как да живеем ?

    1 0 Отговор
    Въпреки това, никой не е болен от COVID-19 и по-малко от обичайния брой хора имат грип тази година.

    Обаче едно Желязно Правило е наложено върху обществото и въпреки че имаше глобални протести, нищо не се е променило… и нищо няма да се промени, докато хората не престанат да вярват, че въобще някога е имало пандемия.

    Има надежда, хората бавно се събуждат от своя сън и осъзнават, че има нещо повече от това, което е наречено пандемия.

    Изправени сме пред тежки икономически последствия и прогнозата е мрачна с една нова депресия на хоризонта като резултат на глобалното изключване. През първите 7 седмици на глобалното изключване вече имаме 25% безработица. По време на Голямата депресия й отне 3 години, за да достигне 25%.
  • 23 Защо следваме и затъваме в блатото ?

    2 1 Отговор
    Моля се хората да разпознаят, че това което се случи беше една оркестрация за правителствата по света, за да поддържат контрол и да въведат извънредни закони, които ще останат дори „АКО” евентуално извънредното положение се отмени. Като резултат се появи една Драконовска ера.

    Животът, такъв какъвто го познавахме преди тази оркестрация, си отиде завинаги, и сега сме изправени пред ново предизвикателство, и то е да избегнем масовите задължителни ваксинации, които не само съдържат тежки метали и невротоксини, но сега ще носят и нано частици с ID чипиране… но това е за част IV на Желязното Правило, което ни беше наложено.
  • 24 Какво са парите без хората?

    1 0 Отговор
    Вярвам, повечето от вас вече разбират, че Бил Гейтс е централна фигура във всичко това, въпросът е защо. Той е включен на толкова много нива, че може и просто да го наречем „Върховен ръководител” и да приключим с това.

    Той стигна до такава „висока” позиция, просто, защото е вторият най-богат човек на света и буквално е купил всички да прокарват личния му план. Това включва СЗО и университета Джон Хопкинс, които получават милиарди долари като дарения от фондацията Бил и Мелиса Гейтс. Това са само две от основните организации, отговорни за налагането на принудителни ваксинации на цялата планета.

    В случай, че не знаете, има три категории ваксинации.
  • 25 Готови ли сте за тотално поробване ?

    1 0 Отговор
    Доброволните ваксинации са насочени към всеки, който се безпокои да не хване грип или пневмония.

    Задължителните ваксинации са предназначени за децата в училище, такава е ваксината срещу морбили (дребна шарка, в тази връзка вж. и съдебния процес за „вируса” на морбили в Германия, тук, бел.пр.)

    Принудителните ваксинации са най-новата категория, която е предназначена за цялото население на планетата под претекста на една пандемия.

    Това не е спекулация. Това е план на Гейтс и СЗО. Наскоро беше проведена пресконференция, на която представители на СЗО заявиха, че сега е наложително да тръгнат от къща на къща и да тестват всички от семейството за COVID-19, защото „те” спекулират, че вирусът „вече не е по улиците, а сега е кацнал вкъщи”.
  • 26 Бог да ви е на помощ!

    2 0 Отговор
    Установен факт е, че Гейтс е поддръжник на контрола върху населението и че неговият „избор” за контрол на раждаемостта включва стерилизация на децата от третия свят чрез ваксинации. Обаче намеренията му стигат по-далече. Той също играе важна роля в продажбата на ваксини за тези страни под прикритието за създаване на по-добър живот за населението им, но за тяхна сметка.

    Тестване на хора

    По настоящем Индия се ангажира да държи Гейтс отговорен за смъртта на стотици млади момичета, на които е инжектирана HPV ваксината, за да ги имунизират срещу рак на маточната шийка. Тези ваксинации спадат към категорията изпитания върху хора, защото толкова много млади момичета сериозно се разболяват и умират малко след това.
  • 27 Кой е загрижен за обикновените хора?

    1 0 Отговор
    Разбира се, в ГНМ знаем, че няма вирус отговорен за рака. Обаче, останалата част от света не е достигнала този начин на мислене, и така те стават обект, за това да позволят да станат опитни мишки за сметка на своите деца.

    Нека погледнем към момента, от който започват масовите ваксинации, имаше хиляди жертви, които се парализираха или сериозно се разболяха и починаха след като съдържанието на тези ваксини ги отрови със „суров” генетичен материал и тежки метали. Никой не постави това под въпрос, обаче, ако някой направи това, фармацевтичните компании, отговорни за тяхното производство, са защитени чрез закон от всякакви съдебни искове в САЩ.

    Откакто започна цялата тази пандемична шумотевица, Гейтс също беше много зает с това да дава интервюта за медиите, които са му в джоба, продавайки на хората ползите от това да имат специфични видове ваксинации, включващи нано ID чипиране и татуировки под прикритието на тази пандемия от COVID-19. Въпреки всичко, това е за наша безопасност и защита – казва той с усмивка.
  • 28 Peci kupona

    2 0 Отговор
    Браво!!! Тези, които са го открили, трябва да бъдат наградени! До този целия свят беше убеден, че вируса се предава с телефонен разговор! Значи има надежда за човечеството!
  • 29 А сега накъде?

    1 0 Отговор
    Разбира се, той иска да ваксинира цялото население на планетата, не веднъж, а два пъти, веднага след като ваксината е готова, което може да е въпрос на седмици.

    Веднага след скорошното обявление от СЗО, с което се предлага домашно тестване, беше току що обявено от окръга Вентура в Калифорния, че те наемат и обучават хора, които да минават от къща на къща и да тестват всеки за COVID-19 и ако някой от семейството даде положителна проба, ще бъде отстранен от вкъщи и отведен в карантинен център, докато не даде отрицателна проба. Възрастта и полът на човека нямат значение.

    По-смущаващо е, че закон № H.R. 748 (закон CARES – The Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act, Закон за Помощ в следствие на Коронавируса, Облекчения и Икономическа Сигурност, бел.пр.) беше внесен в Щатския конгрес на 24 януари 2019 г. и беше приет на 27 март 2020 г., с него се очертаха мерките срещу коронавирусната епидемия. Най-важното за отбелязване тук е, че той беше предложен една година преди т.нар. коронавирусна епидемия в Ухан.
  • 30 Вирусолог

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    ЧАСТИЦИ от вируса??! Тоя" учен" кога раздели вирус на ЧСТИЦИ?? Ами той е за Нобелова награда за медицина!! Ха ха ха ха Хи хи хи хи!!

    Коментиран от #32

  • 31 Анонимен

    3 0 Отговор
    Замисляте ли се,как всеки в това общество се учи за нещо и един всеки от нас влиза в роля,като зомбита сме и така ни промиват мозъците,че всички според системата за която работим мислим и действаме по начин изгоден за нея,а не за нас самите.
    За това човек вярва на доктори и смята,че като си плаща ако има пари те го лекуват,политиците се грижат за живота му и от тях той получава закони и правила,които уж са добри за него и ако не ги спазва,ще бъде глобен и за цялото това зомбиране всеки е длъжен да печели пари и да си плаща.
    Липсата на пари създава хаос и паника,а самите те се печатат и ако зомбитата нямат проблеми и не осмислят а действията си тази лудост в която се намираме,какво ще поддържа тази система,държава и кой всъщност видя в каква лъжа живеем?
  • 32 Анонимен

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Вирусолог":

    Той експеримента на президента на Танзания показа какви са тестовете и какво къде откриват.
    Дали е случайно увеличението на броя на тестваните и положителните резултати ?
  • 33 Увеличение

    3 0 Отговор
    на броя на заразените от несъществуващ вирус.
  • 34 БАЦИЛ

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Значи":

    ТОЧНО ОБРАТНОТО, БЕЗ.МОЗЪЧНО СЪЩЕСТВО. ОЗНАЧАВА , ЧЕ КОГАТО СИ БОЛЕН, ТРЯБВА ДА НОСИШ МАСКА И ВКЪЩИ, ЗА ДА НЕ ЗАРАЗИШ БЛИЗКИТЕ СИ. АМА ЗА ТЕБЕ НЕ СЕ ОТНАСЯ, ЗАРАЗЯВАЙ ГИ КОЛКОТО СИ ЩЕШ.
  • 35 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Когато някои казваха , писаха статии, качваха видеа че самолети кръстосват в небето и ни пръскат с Аерозон, литий, и цялата меделеева таблица невежите се присмиваха.... Броила съм по 30 дири в небето през 2017 год.... През 2017 година самолетите бяха най много...... Въздухът ни е заразен..... Един от законите на илюминатите..... Въздухът е. наситен е с червени и синьо лилави частици.... Има ли още някой който не е чел книгата на Дейвик айк......,,,,,
    Конспирация на света,,,,,,,
    Слепили сте бре че евреите започнаха да се заселват.... Те могат да имат много деца,,,,, абортите са забранени при тях.... Те не признават лекари ,,,, нищо не признават.... Гущерите се заселват на българска земя... Оставка и затвор на продажниците.... Чакат парите,, паритееее

    Коментиран от #36

  • 36 Към

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Наблюдател":

    Вярно е, т.г. не сме видели един самолет да ръси, защо ли? Или чакат да видят как ще се справим?