Last news in Fakti

18 Август, 2020 16:35 1 833 7

Марио Драги: Възстановяване на Европа след пандемията ще е сходно с това след ВСВ

  • марио драги-
  • ецб-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ес-
  • всв

Пандемията рискува унищожаването на човешкия капитал

Възстановяването на Европа след коронавирусната пандемия ще бъде сходно с усилията за реконструкция след Втората световна война и въпреки предизвикателствата на глобалните сили, блокът трябва да утвърди основните си ценности, заяви бившият председател на Европейската централна банка Марио Драги. Това предаде Reuters.

Пандемията рискува унищожаването на човешкия капитал, а това е нещо, което не е наблюдавано след ВСВ, така че реконструкцията трябва да се съсредоточи върху хората, които трябва да изплатят безпрецедентния дълг, натрупан през тази година, обясни Драги на лекция в Римини, Италия.

Освен това, когато Европа се трансформира, тя трябва да утвърди някои от основните си принципи, включително многостранност и глобално върховенство на закона, дори и ако сили като САЩ и Китай поставят под въпрос тези ценности, добави бившият председател на ЕЦБ.

„Трябва да черпим вдъхновение от онези, които участваха във възстановяването на света, Европа и Италия след Втората световна война“, каза Драги, който рядко говори откакто напусна ЕЦБ в края на миналата година.

„Дългът, създаден от пандемията, е безпрецедентен и ще трябва да бъде изплатен главно от младите днес. Следователно, ние сме задължени да ги снабдим със средствата за обслужване на този дълг“, допълни още той.

Драги заяви, че ниските лихви не правят автоматично дълговете устойчиви и че средствата трябва да бъдат използвани за продуктивни цели, включително инвестиране в човешки капитал, производствена инфраструктура и научни изследвания.

Той каза, че харченето на средствата трябва да отразява и променящите се предпочитания на обществото, включително опазването на околната среда, по-добро здравеопазване и дигитализация, тъй като "хоум офисът" трябва да придобие популярност.

„Въпреки това, има сектор, който е критичен за растежа и следователно за всички трансформации, които току-що изброих, и в който дългосрочната визия трябва да се фокусира с незабавни действия: образование и по-общо инвестиции в млади хора“, обясни още Марио Драги.
 


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смърфиета

    6 0 Отговор
    Къде бързат Марио и Драго тя войната още не е почнала, сега е още на фаза Рибен Топ и Молотов.
  • 2 Еремия Кръстич

    4 0 Отговор
    Тоя рибен топ е от мое село.
  • 3 Гост

    5 0 Отговор
    Най смешната статия за тази седмица. Господин Марио е бил слаб ученик в училище, а и изобщо не е чувал за пораженията в целия свят, които са били нанесени през ВСВ. Човешките жертви са десетки милиони, а короновируса, колкото и да насилват статистиката не е отнел дори и милион човешки животи.
  • 4 НОВ СВЕТОВЕН РЕД

    5 0 Отговор
    Пандемията рискува унищожаването на човешкия капитал: Човешкият материал не е унищожен а бавнопогубен и заменен с чернокожо население
  • 5 Тото

    6 0 Отговор
    Измиха си ръцете с коронавируса. Мръсници.
  • 6 На всеки

    1 0 Отговор
    салфетката е КОРОНА вируса .
  • 7 Драги

    1 0 Отговор
    Печатате ли тоалетна хартия? Аз си купувам злато защото не ви вярвам