Last news in Fakti

12 Септември, 2020 15:50 2 725 10

Броят на заразените с коронавирус в Западна Европа нараства

  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Истинското предизвикателство дойде преди 10 дни с началото на новата учебна година

Броят на заразените с коронавирус в Западна Европа нараства - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В много страни след края на летните пътувания случаите на заразени с COVID-19 се увеличават. Испания, Франция и Великобритания водят класацията сред европейските държави с най-много новозаразени, предаде Dariknews.

Правителството във Франция вече обмисля въвеждането на по-строги мерки. Говори се за евентуално поставяне под карантина на някои райони. Носенето на маски на публични места, включително и на улицата, е задължително.

От 1 септември децата там вече ходят на училище. Носенето на маски в час от ученици над 11-годишна възраст е задължително, а преподавателите носят пластмасови шлемове. 10 дни по-късно, има над 30 затворени учебни заведения заради случаи на коронавирус.

Ако заболелите в едно училище са повече от трима, то се затваря. А ако родителите на дете, останало у дома, не могат да работят от вкъщи, то работодателя е длъжен да изплаща 70% от месечното му възнаграждение.

Някои от съседните държави на Франция ограничиха достъпа на свои граждани до страната. Великобритания е една от тях. От 14 септември англичаните нямат право да се събират по домовете си в групи по-големи от 6 души. За да се ограничи разпространението на вируса, през последните седмици британското правителство не спира да въвежда нови мерки.

Истинското предизвикателство обаче идва преди 10 дни с началото на новата учебна година. „Училището, което посещават моите деца, отвори със седмица закъснение. Всеки от родителите разполага с 20 минути сутрин и 20 минути следобед, за да вземе детето си.

Предварително бяхме получили имейли, имаше и записано видео, в което директорът обясни откъде ще се влиза и излиза”, разказа живеещата във Великобритания Вероника Лазарова.

Въпреки, че е владение на Великобритания, разстоянието от Гибралтар до границата с Испания се изминава пеша за 10 минути, защото задморската британска територия, се намира в най-южната част на Пиренейския полуостров. Коронавирусът не подминава и това парче земя разпростиращо се на 7 кв. км.

„Този четвъртък празнувахме Националния ден на Гибралтар. По традиция всички се обличат в червено и черно и излизат по улиците на града, за да участват в събития, игри, концерти.

Тази година правителството забрани всички социални събирания и концерти и дори забрани фойерверките на площада”, обясни живеещата там Олимпия Пейчева. През април, след като границата с Испания затваря, случаите на заразени в Гибралтар, са 0.

В момента заради близостта с Испания, заразените са вече 40, при население от малко над 30 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лейка

    9 13 Отговор
    Доцент а Мангъров днес почивка ли е и да се ИЗКаже за нещо пак.

    Коментиран от #2, #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    6 2 Отговор
    Зависи.... Ако ги отчитат, като футболиста на ЦСКА Занев от 6 /шестия/ тест, докато не даде положителна проба при почувстване на неразположение!? Преди това 5 отрицателни теста...
  • 5 Един от многото

    8 3 Отговор
    Някак съмнително нарастват заразените на Запад, когато започнат да протестират!
    Как пъ няма един заразен в България на протеста?

    Коментиран от #8

  • 6 Гост ама друг

    9 3 Отговор
    Яко яхнаха короната тез политици и няма спиране дорде не сложат умута на целия свят, ей. От мравката слон направиха.
  • 7 Пейка

    5 2 Отговор
    Разумните хора знаят, че по принцип няма връзка между болести и политика. Не че нясои политици не се заиграват малко с болеста. Като нашето правителство се отказа от разумните мерки , за да угоди на неистовото желание на част от народа да се весели и гуляе, на кръчмари и хотелиери и т.н , да няма недоволни и стачки. Ако сте слушали симпатягата Кантарджиев сутринта по БНТ как лекичко той открехна вратичката и говори шеговито за този натиск от страна на министри към НОЩ. Нещо, в което бях убедена, че е точно така станало. Да видим докъде ще я докараме. Щото и Кралев настояваше за публика по стадионите, тичаше там и хич не го беше еня за вируса. Но като го загря Ковида, веднага смени плочата. Добре, че му се размина, че какъвто е пухкавичък..
  • 8 Тути

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Един от многото":

    Откъде знаеш, че няма заразени на протеста!? Очакваш на теб специално да ти се обадят или да го афишират по БТВ ли?
  • 9 пъпъп

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лейка":

    Световната мафия в действие и от трева нужда нямат окупаване , лъжене , присвояване затова и нашите изроди са още на власт не зависи от тях пък и капацитет за това нямат.
  • 10 Минаващ

    1 0 Отговор
    Западноевропейските вирусолози поне засега са в задънена улица и щат не щат трябва да се обърнат към лекарите на Русия. Извecтeн фрeнcки прoфecoр вируcoлoг ce cлюнчeшe, чe рaшънитe нe ca нaпрaвили нищo и мaнипулирaт пaзaрa. Ceгa при тoлкoвa нoвoзaрaзeни oт КВ 19 нека фрaнceтaтa дa изпoлзвaт cвoя ceрум, какъвтo oщe нямaт. Инглишмeнитe ce рeпчaт и пoдлaгaт нa кръcтocaн рaзпит руcнaцитe в нaдeждa дa изкoпчaт нeщo. Миcля, чe руcкитe фaрмaцeвти нямa дa издържaт рaзпитa нa МИ6 и щe им тeглят мaйнaтa.Тoвa нe e диcкуcия нa кoлeги вируcoлoзи и фaрмaцeвти, a издeвaтeлcтвo нaд руcкитe лeкaри, кoитo нe ca cвикнaли нa тaкъв рaзпит. Очакваме леля Меркел да каже нещо за немскиите достижения, които до момента са ниво нула.