Last news in Fakti

11 Октомври, 2020 06:30 4 477 30

Как противникът на абортите Тръмп беше излекуван благодарение на тях

  • доналд тръмп-
  • републиканска партия

Когато състоянието на американския президент се влоши след заразяването с коронавирус, лекарите му предписаха медикамент от антитела

Как противникът на абортите Тръмп беше излекуван благодарение на тях - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

„Божие чудо" - така Доналд Тръмп нарече медикамента, с който го лекуваха от Ковид-19. Дали един от най-яростните противници на абортите знае, че за чудодейното лекарство са използвани клетки, добити от човешки ембриони?

Когато състоянието на американския президент се влоши след заразяването с коронавирус, лекарите му предписаха медикамент от антитела. За изненада на всички, средството подейства изключително бързо и само след няколко дни Тръмп се върна на работа в Белия дом. Самият той определи медикамента като "божия благословия", а успешното лечение нарече "божие чудо".

Експерименталните антитела REGN-CoV2 са произведени – с или без божията помощ – от американския биотехнологичен концерн Regeneron. При този метод на лечение се използват и клетки, извличани от човешка ембрионална тъкан.

Дали Тръмп знае с какво е лекуван?

Чисто политически това е проява на лицемерие, тъй като Тръмп и неговата администрация, като отявлени противници на абортите, направиха много за ограничаването на точно тези научни методи. През 2019 година по нареждане на Тръмп бяха съкратени държавните субсидии за здравните власти, в това число за изследванията с тъкани от човешки зародиши след аборт. Последните са част от усилията в борбата срещу СПИН и раковите заболявания. В здравното министерство беше създадена нова комисия, в която участват и много противници на абортите. Дотук тя е отхвърлила 13 от общо 14 постъпили в нея искания за подобни изследвания.

През януари 2020 по време на събитие на противниците на абортите Тръмп заяви: "Неродените деца никога не са имали по-силен защитник в Белия дом". И още: всяко дете е "свят и ценен дар от Бога".

За производството на медикамента REGN-CoV2 не се използва тъкан от човешки клетки, а от яйчниците на хамстер – тъй наречените CHO-клетки. При тестването на действието на тези антитела обаче са използвани клетъчни култури от тъкан на човешки ембрион. И по-специално, става въпрос за тъкан от бъбрек на човешки зародиш след аборт, извършен в Нидерландия през 70-те години.

Тези клетки, чието научно название е HEK 293T, оттогава редовно се използват в лаборатории в целия свят. Също и американската фирма Regeneron е използвала въпросните HEK 293T-клетки за производството на тъй наречените вирусни псевдочастици. Това са вирусоподобни структури, съдържащи спайк протеина на смъртоносния коронавирус SARS CoV-2. Само по този начин е била възможно да се установи колко ефективно въпросните антитела атакуват вируса.

Незнание или лицемерие?

Сегашният дебат около медикамента, използващ антитела, насочи вниманието – не само в САЩ - към една област на медицинските изследвания, в която често се използват клетки, извличани от тъкан от абортирал плод, например при разработването на нови ваксини. Включително Regeneron не отрича това. Но понеже въпросните HEK 293T-клетки са взети толкова отдавна, а сега се използват такива, добити в лаборатория, те не можело да бъдат смятани за "човешки". "Зависи от тълкуванието", заяви по този повод говорителката на американския концерн Александра Бауи. "Използваните от нас днес 293Т-клетки не могат да бъдат смятани за тъкан от зародиш и като цяло ние не използваме ембрионална тъкан", увери тя.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любопитко

    41 2 Отговор
    А "заболяването" му не бе ли някакъв PR преди изборите? Като се "разболя" уж го приеха в болница, излезе демонстративно пред симпатизанти и след 2 дни - здрав? А ни уверяват, че това е опасно заболяване!????? И как става тъй, че богатите бързо са излекувани, а обикновените хора - статистика?
  • 2 Не религиозен

    14 4 Отговор
    Тръмп знае, че Бог е отговорил на молитвите на вярващите християни за неговото изцеление, И той не е изключение. Всеки ден Бог отговаря на молитви на хора за изцеление за да изпълни обещанието си:
    "И молитвата, която е с вяра, ще избави страдалеца, Господ ще го привдигне, и, ако е извършил грехове, ще му се простят".
    ( Яков 5:15)
    Чудесата са за тези, които вярват в чудеса !

    Коментиран от #5, #6

  • 3 автоимунно

    7 7 Отговор
    Ембриона Тръмп беше излекуван от събратята си.
  • 4 Токио

    18 2 Отговор
    DW е символ на пропаганда!
  • 5 Ъхъ

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "Не религиозен":

    Не, чудесата са за невежи, странящи и непризнаващи науката, а този господин е живо доказателство за това. Бог праща вирус, за да види човешкото същество как се унижава, за да го изцели, е това ако не е инфантилна заигравка, просто не знам какво е. Нито е морално, нито е човешко, нито каквото и да е определение би могло да обясни това простовато и примитивно божие поведение. А това, че продължавате с безочливите си лъжи, никак не ви прави чест. Лъжата, е върховото човешко падение, а вие неговите подпалвачи.

    Коментиран от #14

  • 6 Ъхъ

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "Не религиозен":

    И не ,,Бог,, е изцерил каквото и да е, а човешкия гений жаден за атеистичните методи, наречени наука, които единствени са способни да покажат истината
  • 7 Jacques Yves Moineau

    6 2 Отговор
    Да лекуваш ковид (грип) с такова лекарство , е все едно да ходиш на лов за зайци с РПГ.
  • 8 Чонкин

    1 1 Отговор
    От асоциацията за защита на хамстерите и нидерландските зародиши са подали иск за обезщетение срещу Тръмп,съобщи А.Бауи-дъщеря на Д.Бауи от турнето му през 1973 !
  • 9 Наблюдател

    10 0 Отговор
    Предизборни фокуси в стил "чудодейно излекуване на богопомазания лидер". Изобщо не се е заразявал. Няма начин да оздравее толкова бързо на тези години !
  • 10 2020

    1 3 Отговор
    Никога не е бил болен перхидроленият перчем /тръмп/Иска да спечели изборите.Но за разпадащата се сащ няма изход. За всички престъпления ще отговаря пред малкото вменяем народ ,който се е опазил от промиване на мозъка.Заминава си и слава Богу.Във филма "Междузвездни войни се говори за Империя на злото.Отговорът е близко до ума.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 2020

    1 1 Отговор
    Каква вяра изповядва тръмп?В сащ има секти-20 на брой.Той в коя е от тези 20 секти?Другата истина е ,че Израел управлява сащ, а те не признават Ийсус Христос за Месия.Дъщеря му Иванка е омъжена за евреин ,много богат/така е с всички евреи в сащ/.Тя каква е-еврейка ,а децата й евреи ли са /както е по законите на еврейската религия/?Ако някой знае да напише.Не ,че ние българите ,които сме православни/изключвам някои малобройни групички адвентисти,петдесятници/не сме наясно,но едно справедливо и компетентно мнение не е излишно.

    Коментиран от #16

  • 13 Верно ли

    3 1 Отговор
    Само никой не разбра от какво е бил болен, та чак излекуван....
  • 14 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ъхъ":

    …"молете се един за друг, за да оздравеете. ГОЛЯМА СИЛА има усърдната молитва на праведния." ( Яков 5:16)
    Изрично казах, че ЧУДЕСАТА са онези, които ВЯРВАТ В ЧУДЕСА !!!
    Предизвикваш ме, да ти отговоря в твой стил, но ще се въздържа, от уважение към модератора...
    След като казваш, че "Бог праща вирус", значи че допускаш Неговото съществуване ? Остава да се опиташ да го опознаеш, преди да дойде време да се изправиш лично пред Него, защото вече си в грешка. БОГ НЕ ПРАЩА ВИРУС ! Но Бог ДОПУСКА проявите на "човешкия гений жаден за атеистичните методи, наречени наука, които единствени са способни да покажат истината " и ПОСЛЕДИЦИТЕ от тях за човечеството. Науката е движещата сила в историята на човечеството, нали ? Но какво ще кажеш за науката, която създаде атомната бомба, хвърлена над Хирошима? Каква е заслугата на Бог за нея? Тя не е ли продукт на човешкия атеистичен "гений"? Казваш че "Нито е морално, нито е човешко, нито каквото и да е определение би могло да обясни това простовато и примитивно божие поведение".
    Знаеш ли, удивлявам се на дързостта, с която категоризираш поведението на Бог, като "примитивно поведение" . Това в случай, че допускаш, че не си произлязъл от маймуната...
    Иначе, от духовна гледна точка, за сега си "дал под наем" устата си на противника на Бог - Сатана.
    Посмири се малко. Намери Библия (има и електронен вариант), прочети я не само с ума си, но и със сърцето (душата) си и тогава използвай моралните категории.

    Коментиран от #20, #21

  • 15 Анонимен

    1 1 Отговор
    Заглавието.. Против.. Напомня ми за комуниста живков, кога през 70-те забрани абортите. Живков не бе орав. Накърняване на човешки орава едни усояха аборт през нощите, братовчедка ми Доктор ДИ бе хирург и анестезиолог.. Някои след аборта нямаха деца, други ги дадоха в дом майка и дете, поне няколко познавам, омъжени без пиколение.. Дали тъжат, не смеех да ги попитам. В това го одобрявам госпидин ТРЪМП. Нека от двамата по добрия победи, и кой не е с Путин...
  • 16 От амвона

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "2020":

    Тръмп е член на Презвитерианската църква, която НЕ Е СЕКТА ! И е добре да си наясно с понятието секта, преди да изпадаш в паника... Във века на информацията, можеш да намериш и да прочетеш сам, вместо да чакаш, някой да ти казва...Католици, протестанти и православни - това са християнски деноминации, които вярват в един Бог и четат една Библия. И едва ли някоя от тях може да има претенции за най-угодна пред Бог.
    Вярата в Бог е личен акт. Това е личен избор и е неуместно да политиканстваш като намесваш Израел, дъщерята ,внуците, роднините и приятелите.
    Досега, Тръмп се проявява като, човек, който е взел Бог
    "на сериозно" и се старае да изпълнява принципите в Божието Слово- Библията.
    Например, воден от тях, той не започна нито една война.
    -" ако е възможно, доколкото зависи от вас, живейте в мир с всичките човеци." (Римляни 12:18)
    Разбира се , при условие, че приемаш Библията за Божието Слово, което всеки християнин следва да изпълнява...
  • 17 Иван

    3 1 Отговор
    Цялата статия е възхвала на безразборния секс, в който няма нищо лошо по принцип и живот без продължаване на рода. Наистина ли искате това? Тръмп се стреми да насърчи раждаемостта във време, в което все повече жени обръщат гръб на майчинството и търсят кариера. Затова Тръмп е срещу абортите, не за друго. Впрочем, аборти се извършват и не само заради нежелана бременност, а и заради малформации или други проблеми. Спокойно тъкани могат да бъдат взети и от 1-2 зародиша, както се е случило с нидерландския... Голяма част от проблемите в света идват точно от изместването на полюсите на властта към жените, които са свободни да правят каквото си искат... Това е чудесно, но такава жена първо не ражда, второ, ако роди, то ще е късно, ще роди един път и т.н. Няма да споменавам повече за това, колко хора ще остават самотни и изолирани, но това е именно продукт на женското "освобождаване"... Да ви е честито, когато останете сами!
  • 18 2020

    2 1 Отговор
    Към № 16:Нищо не сте разбрали.Преди някой/я беше написал/а ,че Тръмп е католик.Явно нищо не знаете,а реакцията за дъщеря му, евреина -съпруг и децата евреи ви правят да приличате на човек ,който е скаран с истината.Протестантите ,които пришивате към христианството,говори ,че не харесвате правдата.Толкова по-зле за вас.Така или иначе Тръмп ,крие към коя секта принадлежи.Именно липсата на вероизповедание в сащ и бунтовете на негрите ще доведе до края на тази безполезна страна.Ще кажа слава Богу.

    Коментиран от #19

  • 19 От амвона

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "2020":

    О, разбирам, че си фанатизиран догматик...нещо като продукт на АОНСУ, школата за активисти... Разбирам, че е безполезно да те убеждавам, защото тъмнината е погълнала възможността да погледнеш по-далеч и по-широко.
    Относно протестанството, можеш да потърсиш статистика и да научиш повече, като начало в Уикипедия...
    Що се отнася до Тръмп - той лично заявява, че е християнин, който принадлежи към от Презветерианството (виж Уикипедия), а какво някой казва, няма значение. Вице президента Майк Пенс също е християнин. който изповяда протестанството.
    Вероятно си се объркал от думите на Камала Харис, която по време на дебата с Пенс, заяви, че Байдън е практикуващ католик...Странно определение - "практикуваш" … Звучи като практикуващ професия...(напр. обущар, зъболекар), но надявам се поне да си съгласен, че вярата е посвещение, с което преминаваме през живота си.
  • 20 Ъхъ

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Не религиозен":

    не допускам нищо, иронизирам като се позовавам на твърденията Ви, че Той създава, Той твори, логично е да си мисля, че Вие мислите, че Той е сътворил вируса и чака да види човешкото унижение, за да му поднесе изцеление, а защо му всичките тия работи да ги прави, не е ясно. опитвам се, да Ви накарам да прогледнете и да се замислите, колко нелепо и безумно звучи всичко това, но към момента без успех. мозъците с науката установиха много за атома, но безмозъчните решиха да употребят разкритието за апокалиптични цели, но категорично заявявам, че науката няма вина за това, че човешките животни изгарят от желание да демонстрират егоизма си. няма по оттегчително четиво от библията и от корана и от тора или талмуда се тая

    Коментиран от #22

  • 21 Ъхъ

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Не религиозен":

    и още нещо. намирам религията за гнусно извращение и не съм единствения, това е брутална гавра с човешката личност, за това смятам, че дойде време за вярващите да не натрапват вярата си публично, също като ,,прайда,, имате си храмове, църкви, манастири, просто отивате там и си купонясвате с библията колкото си искате. просто ще е много добре ако не натрапвате това гнусно извращение на всички останали

    Коментиран от #23

  • 22 Не религиозен

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ъхъ":

    Твоя воля, господине... Баба ми казваше "Като дойде на мяра, ще хване вяра"
  • 23 Не религиозен

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Ъхъ":

    Омразата, с която коментираш е разрушителна за твоето психическо и физическо здраве. Нищо лично. Само напомням, подобно на предупрежденията на цигарените кутии.

    Коментиран от #24

  • 24 Ъхъ

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Не религиозен":

    така е, всеки бива провокиран от маниите си

    Коментиран от #25

  • 25 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ъхъ":

    И всеки прави своя избор...
  • 26 уточнител 11

    2 0 Отговор
    парлама! НАРОЧНО се отклонява вниманието с лабораторната СТОКА "клетъчна култура за тестове", произведена преди 50 години от бъбрек на абортирано бебе в холандия - това са еднакви клетки, поддържани като житно поле вече 50 години и продавани по цял свят на лабораториите. миналото лято тръмп забрани използването на такива препарати, с ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ИЗРАБОТЕНИТЕ В МИНАЛО ВРЕМЕ. точка! НО НЕ ТРЯБВА ДА МИСЛИТЕ ЗА ГМО- ХАМСТЕРА,направен така, че като го заразиш с ковид-19, яйчниците му произвеждат ЧОВЕШКИ АНТИТЕЛА. точно с тях е излекуван тръмп и тръмп ВЕЧЕ Е ДАЛ БЛИЗО ЕДИН МИЛИАРД ДОЛАРА на фирмите РЕГЕНЕРОН И АСТРА ЗАНЕСА да произведат дози с тези антитела. това е чудесно. НО НЕ ТРЯБВА ДА МИСЛИТЕ ЗА ГМО-ХАМСТЕРИТЕ, КОИТО УТРЕ МОЖЕ И ЧОВЕШКИ ЕМБРИОНИ ДА ПРОИЗВЕДАТ. СХВАЩАТЕ ЛИ ЗА КАКВО ВИ ГОВОРЯ?
  • 27 уточнител 11

    2 0 Отговор
    след като човешките антитела срещу ковид-19, от ГМО-хамстер, излекуваха възрастния президент на световната суперсила САЩ, в индия, която наближава 1,5 милиарда човека - разбирай- ще трябват много дози, започнаха спешно да оборудват биолабораториите си с МОСТОВИ КРАНОВЕ за да произведат ГМО- СЛОНИЦИ, в чиито яйчници да се произвеждат ЧОВЕШКИ АНТИТЕЛА срещу ковид-19, като заразиш слоницата с гадния вирус.

    Коментиран от #28

  • 28 уточнител 11

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "уточнител 11":

    ФАКТИ.БГ, ако ви мързи, ще изпуснете комплимента. искам да ви похваля изрично за следното: информацията, която сте вложили в статията относно лечението на тръмп, извлечена от официалните съобщения, но с нарочно подвеждащи заглавия/ примерно ВВС:"Ембрионалната терапия на Тръмп...."- въобще не е ембрионална, а генетична.../ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТОЧНА И РЯДКО СРЕЩАЩА СЕ в мащаба на целия свят! някой от вас ОТЛИЧНО СИ Е СВЪРШИЛ РАБОТАТА! браво за това!!!

    Коментиран от #29

  • 29 уточнител 11

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "уточнител 11":

    ФАКТИ.БГ, ако ви мързи, ще изпуснете комплимента. искам да ви похваля изрично за следното: информацията, която сте вложили в статията относно лечението на тръмп, извлечена от официалните съобщения, но с нарочно подвеждащи заглавия/ примерно ВВС:"Ембрионалната терапия на Тръмп...."- въобще не е ембрионална, а генетична.../ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТОЧНА И РЯДКО СРЕЩАЩА СЕ в мащаба на целия свят! някой от вас ОТЛИЧНО СИ Е СВЪРШИЛ РАБОТАТА! браво за това!!!
  • 30 уточнител 11

    2 0 Отговор
    ...естествено, исккрената ми ПОХВАЛА ЗА ФАКТИ.БГ, не се отнася за заглавието на статията, което е пълна шитня, но това е друга тема...