Last news in Fakti

7 Ноември, 2020 18:00 13 617 44

Швеция и коронавирусът: "Вече всички ни смятат за луди"

  • швеция-
  • ковид-19-
  • пандемия

Населението на страната продължава широко да подкрепя водената от шведското правителство по-различна политика спрямо пандемията

Швеция и коронавирусът: "Вече всички ни смятат за луди" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Рекорден брой заразени и премиер в карантина: Швеция също е във втората вълна на пандемията от коронавирус. Скандинавската страна избра по-различен път през пандемията. Как се справя тя днес?

„Повече заразени. Повече смъртни случаи. Положението е много сериозно“, написа във Фейсбук в четвъртък шведският премиер Стефан Льовен, който доброволно си наложи самоизолация, след като човек от обкръжението му беше тестван положително за Ковид-19. Така той далеч надхвърли наложените от самия него предписания: в почти нито една страна в света никой, който не е имал пряк контакт със заразен човек, не се изолира – особено пък в Швеция. Скандинавската страна и до днес не е наложила задължителни правила, а се опитва да се справи с пандемията чрез препоръки за действие. „Ако със сигурност сте заразени с Ковид-19, трябва да останете седем дни след регистрирането на болестта вкъщи“, препоръчва на сайта си здравната служба. Въпросът дали тези препоръки се спазват, получава и положителни, и отрицателни отговори.

Отделни критики

Подобно на цяла Европа, и Швеция изживява втората вълна на коронавируса – напоследък случаите на новозаразени са около 4000 за денонощие. Но страната продължава да държи на своя придобил междувременно световна известност „своеобразен шведски път“ за борба с пандемията. Философията е следната: ако се апелира към разума на населението, вместо да му бъдат налагани принудително ограничения, проявяваното разбиране ще е по-високо в дългосрочен план.

Една от основните критички на този подход е Лена Айнхорн: 66-годишната авторка на документални филми, писателка и вирусоложка разпространи през април, заедно с 21 свои съмишленици, подробна и обоснована критика по отношение на начина, по който Швеция се бори с пандемията. В интервю за ДВ тя казва, че и този път, както и през пролетта, Швеция е по-засегната от съседните ѝ страни. „И разликата е, че те имат по-различни рестрикции от нас." Дания тъкмо въведе система, чрез която на принципа на светофара се въвеждат значителни ограничения в обществения живот. Норвегия пък наложи задължителна работа от вкъщи за рисковите зони.

Страна без маски

Както посочва Айнхорн, една от големите разлики се вижда и с просто око: „Ако тръгнеш по улиците на Стокхолм или влезеш в някой магазин, няма да видиш никого с маска. В превозните средства ги носят само отделни хора. Направо е табу да се ходи с маска“.

В началото на пандемията не бе напълно сигурно, но междувременно е научно доказано, че разпространението на коронавируса до голяма степен се ограничава при носенето на маска. И в Норвегия, Финландия и Дания маските са навсякъде, казва Лена Айнхорн: „Те ги въведоха със закъснение, но сега всички скандинавски държави ползват защитните маски. Има само една шепа страни, които не са ги наложили, и Швеция е една от тях“.

Петте фази на „шведския път“

Лена Айнхорн не очаква, че Швеция ще промени в обозримо време своята стратегия за борба с коронавируса. Критичните въпроси на пресконференциите се задават единствено от чуждестранните журналисти – тъй като Швеция привлича вниманието на другите със своята своеобразна стратегия. „Те първо казваха – ама подходът ви е правилен! След което смъртните случаи в Швеция ставаха все повече и повече, и ние се превърнахме в чудовище. Сега всички смятат Швеция за луда“, обяснява Айнхорн.

На моменти Швеция бе страната с най-голям брой смъртни случаи в световен мащаб, тъй като там починаха много възрастни хора, докато в другите страни възрастните бяха предпазени от заразата много по-ефективно. След това дойде следващата фаза: „През лятото жертвите бяха намалели и Швеция отново стана за пример. Когато обаче през есента в много държави броят на заразените отново започна да нараства, Швеция се превърна в идол на свободата. Но след като и тук случаите започнаха да се увеличават, вече не сме идол", казва Айнхорн.

Хората се доверяват на здравните власти

Населението на страната продължава широко да подкрепя водената от шведското правителство по-различна политика спрямо пандемията. Съседните страни отдавна се отказаха от препоръките, въвеждайки на тяхно място правила. Но шведското правителство не би могло да си позволи това, смята Айнхорн:

„Нашето правителство разполага с твърде ограничена подкрепа, и докато хората продължават да имат доверие на здравните власти, то също ще се придържа към тази политика", посочва експертката. Ето защо и във втората вълна на пандемията шведското правителство продължава да залага на доброволността. В петък, в първия ден на своята карантина, министър-председателят Льовен написа във Фейсбук: „Информирайте се и следвайте съветите“.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гражданин

    34 151 Отговор
    Банда луди обикалят всяка вечер София,мятат яйца и камъни ,палят и горят маски.Има ли правителство, кмет,МВР???

    Коментиран от #3, #16, #18

  • 3 Гробар съм

    120 15 Отговор

    До коментар #2 от "Гражданин":

    А друга банда луди, са на принципа на електората им " кражбА колко може....
  • 4 DW "истини"

    94 13 Отговор
    Вие па германистанците сте цъфнали па вързали, присмял се хърбел на щърбел ? Германия с "мерките" имат средно по 1000 на час тръгнали на Швеция акъл да дават !?

    Коментиран от #6

  • 5 Швеция

    23 63 Отговор
    Гледам статистиката за Швеция. Вчера починалите бяха 6002, днес са 6022. Ще ми се да кажа "Ново 20", ама няма как, при положение, че вече цяла седмица ви говоря, че и в Швеция колелото се е завъртяло и са бита карта.

    Коментиран от #9, #21, #31

  • 6 Лена Айнхорн

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "DW "истини"":

    е давала интервюта и за други медии.
  • 7 no name no face no number

    46 13 Отговор

    До коментар #1 от "КЪРВАВ КАЛЕНДАР":

    А капиталистическият вирус колко жертви взема знаеш ли?
  • 8 Миро

    29 7 Отговор
    Само за протокола. Швеция с това което прави има късмет че е една от най слабо населените държави в Европа. Това много важен фактор ! Гонят стаден имунитет. Това е ясно. Това което не зная аз е има ли стаден имунитет или не. Има противоречиви новини по този въпрос. От няколко месеца до 6 месеца и много малко проценти над 6 месеца имунитет. До колко това е вярно не знам. Прави голямо впечатление че информациите в медиите умишлено или не са противоречиви за тази пандемия. Защо това е така и как така политиците по цял свят са странно на едно мнение за мен е загадка. Не съм фен на теории за конспирацията но има въпроси които стоят странно в нашето информационно общество и чакат отговори. Отговори може да има а може и никога да не разберем. Назад в историята по света а и у нас при определящи исторически събития винаги има низ от едни дребнички събития които предхождат нещата. Никой не обръща внимание на тези дребнички и странни детайли. Те рядко се споменават. Пандемията с този вирус е описана в две книги през последните години. Едната е от вирусолог а другата от журналист. Това не са фантастични романи или комикси на Марвел нито пък е сериал от нетфликс. Знаело се е всичко че това предстои да се случи. И това е само началото на подобни пандемии. Човечеството реагира умишлено или не по един крайно неадекватен начин . Това са

    Коментиран от #11, #35, #40, #44

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българина

    24 3 Отговор
    Абе НЕ РАЗБРАХ, КОЕ Е НЕЦЕНЗУРНО, та ме изтрихте !!! АМА веднага си го ПРЕМЕСТИХ. :-) Изобщо неми пука.Изказвам мнение, и няма как да се нагаждам, за да лижа.
  • 11 Българина

    60 9 Отговор

    До коментар #8 от "Миро":

    Миро, Швеция е над 10 милиона, а ние сме под 7 милиона жители.При тях има препоръки, а при нас ЗАПОВЕДИ.Разбирай го,катонамериш за добре.Е, сега модераторчето пак може да ме изтрие, защото................знаете защо..........НЕЦЕНЗУРНО Е !!!!!!!

    Коментиран от #12, #17

  • 12 Почти в цял

    8 25 Отговор

    До коментар #11 от "Българина":

    свят са разпоредби/заповеди. И в страни с много над 10 млн. население. За съжаление, на молби и препоръки хората рядко откликват.
  • 13 Къде е Мангъров?

    9 32 Отговор
    Защо не коментира? Утре е неделя. Ако не се появи, ще почна да си мисля, че, или е в интензивното, или е почнал да преосмисля мнението си.
  • 14 Къде е Мангъров?

    11 32 Отговор
    ....Дано да е второто.
  • 15 Къде е Мангъров?

    18 9 Отговор
    Предпочитате да е в интензивното ли? Не съм му фен, но не му го пожелавам. Това, че вие му го пожелавате, е много показателно.
  • 16 джаба

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гражданин":

    ИМА НЯКАКЪВ ХА-ХО НЕЛЕГАЛ ,АМА ДАЛИ ОЩЕ Е МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ..... НИКОЙ НЕ ЗНАЕ ,ПУСКА ЕДНИ ЛЪЖИ И КЬОР ФИШЕЦИ ОТ НЕНАЗОВАНО ТОЧКА2586
  • 17 КАКВО ОТ ТОВА

    13 4 Отговор

    До коментар #11 от "Българина":

    И ГЪРЦИЯ Е 10 МИЛИОНА ? Е, И?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 111

    18 4 Отговор
    Видях Дойче Веле и не четох надолу.Поредния фейк на илюминатската медия.

    Коментиран от #20

  • 20 Ами потърси сам

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "111":

    Чужд език не говориш ли? Айнхорн е давала интервюта за медии от различни държави. Какво чакаш някой да ти го преведе и публикува на български? Не се предоверявай на българските медии.
  • 21 Парлама

    5 18 Отговор

    До коментар #5 от "Швеция":

    Швеция са с по малко население от бьлгария. Ако така наистина си отиват хорицата то до пролетта няма да има жив човек там. ША видим

    Коментиран от #22, #24

  • 22 Моля?

    14 0 Отговор

    До коментар #21 от "Парлама":

    Откога Швеция са с по-малко население от България? На кв.км. ли имаш предвид? Защото иначе общото население на Швеция е малко над 10 млн.?!
  • 23 Behemoth

    8 0 Отговор
    Е ние си имаме мерки ама никой не ги спазва ХАХАХА....власта не смей да да властва с вируса само при краденето на бизнеси и общи средства е твърда ХАХАХА..ю
  • 24 Наръчник на младия терорист

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "Парлама":

    Това изобщо не е вярно, освен ако примерно приблизително 4-ри милиона за теб са нищо.
  • 25 Антигерб

    25 0 Отговор
    Да попитам само какво стана - ужким целия свят пламна с втората върна на корона вируса едновременно независимо от климатични условия и други фактори - как се получи така. Първата заля страните една по една а втората е едновременно.

    Втория въпрос е какво стана с ваксините - почти всички ужким бяха готови с тях че и даже парите взеха но сега ужким има втора вълна и въпроса с ваксините изчезна от медиите - вече няма ваксини и никой не напредва.

    Третия въпрос е защо медиите не публикуват статистиките на умрелите миналата година или по-предни сравнени със сегашното положение където ужким мрат хора поголовно - навсякъде се наблюдава даже спад на починалите даже и в най засегнатите страни - май вируса действа здравословно на населението.

    Та едни такива въпроси ме интересуват.

    Коментиран от #27

  • 26 Азззззззззз

    1 6 Отговор
    Швеция нарочно беше оставена без мерки против ковида за да съобщават че болните и умрелите са повече и хората да повярват в ковида
  • 27 Наръчник на младия терорист

    8 2 Отговор

    До коментар #25 от "Антигерб":

    Е то хората постоянно пътуват и като тръгне от някъде до месец-два се настанява навсякъде. Истаната обаче е , че няма как да се спре. Този който го е имислил е истински гении! Но вече въпроса е и на кинти, маски дезинфектанти, костюми, тестове, легла и ВАКСИНА! Всипки политоьци са на едно мнение, някой правят много пари, други крадът много и трети наистина умират. Единственото позитивно от това нещо, до колкото може да бъде позитивно това е, че средната възраст на починалите е по близо до 100-тицата така че....

    Коментиран от #30

  • 28 Изводи

    7 7 Отговор
    1.Коронавируса е опасен предвид дългия латентен период. 2. Всяка по малка доза поети вируси води до по малки негативни последствия. 3.Всеки сам да преценява как да се пази но не и ако с невзетите от негова страна предпазни мерки застрашава здравето на околните. 4. Паниката обикновено не води до нищо добро от нея може човек и инфаркт да получи. 5. Добрата хигиена е предпоставка за по здравословен живот. 5.Бъдете отговорни към околните ако искате и те да бъдат отговорни към Вас. 6 Здраве на всички сънародници ще преминем и през тази битка но няма да е без жертви важно е да не са много

    Коментиран от #32

  • 29 Махленска клюкарка

    2 20 Отговор
    Мангъров, четеш ли? Комплексиран некадърник, виновен за много от болните в България.

    Коментиран от #34

  • 30 Антигерб

    9 3 Отговор

    До коментар #27 от "Наръчник на младия терорист":

    Е то и при първата вълна пътуваха (колко се завърнаха например от Италия март месец) и вируса завладя света ама за 3-4 месеца а сега "втората вълна" се появи във всички държави едновременно в рамките на седмица даже и в държави от южното полукълбо. Всички отчитат увеличение на заразените и починалите.

    Как стана този номер.

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Антитрол

    9 7 Отговор

    До коментар #28 от "Изводи":

    2. Всяка по малка доза поети вируси води до по малки негативни последствия.

    Огромна глупост си написал - това да не ти е шльокавицата която пиеш. Какво значение има колко вируса си поел - може само един и да се гътнеш а може и милиарди и изобщо да не ти се отрази.

    Коментиран от #36

  • 33 Наръчник на младия терорист

    1 5 Отговор

    До коментар #30 от "Антигерб":

    На твовто мнение съм като цяло, обаче не се знае китайчетата комунисти колко време са го крили и колко време е циркулирал ковида.
  • 34 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Махленска клюкарка":

    На вас все някой друг ви е виновен,ама вие не сте виновни изобщо защото стоите и само слушате този или някой друг и после другите ви виновни.
    Ами хайде вземете отговорност направете нещо сами и тогава говорете и спорете.
  • 35 Peci kupona

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Миро":

    Учени откриха, че 99.7% от учените, се съгласяват с този, който финансира проекта!
  • 36 Черна дупка...

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "Антитрол":

    Може да се запълни само с огромна фуния и 240 празни кратуни ашладисани от банкянският празноглавец....Човека добре обясни с дозите вирус,но не съобрази ,че обяснява на триста килограмова тиква...
  • 37 1520

    2 0 Отговор
    в свободните държави има препоръки втоталитарните заповеди с мерки или без резултата същия но трябва да се печели от карантина
  • 38 аде

    1 0 Отговор
    4000 аматьори,ние тука на половин държава ги бием!
  • 39 Борг

    2 0 Отговор
    Умници, това е хуманен начин шведите да се отърват от налазилите ги от цял свят цигани. Емигрантският натиск върху Швеция е намалял с 37%.
  • 40 Алфа Ромео

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Миро":

    Световната-спец операция Ковид-19, който има глава на раменете да слуша, да мисли и да навързва изказвания, факти и събития, със помоща на по-умни хора както аз го правя.
  • 41 Смях

    4 0 Отговор
    Сам се е сложил в платен болничен отпуск... нищо похвално не е това в държавния сектор ака хранилката ... Моя папагал също е в изолация от години , голям пример да го направим министър
  • 42 някой

    4 0 Отговор
    Това не е вярно, живея във Швеция. Няма проблем с вируси и болниците са празни. Всичко е преувеличено многократно, само незнам защо се пишат глупости!
  • 43 Мнение

    0 0 Отговор
    Швеция никога не е била зависима от каквито и да било съюзи и от великите сили, ето защо винаги води собствена политика във всички сфери от обществения живот. Такова нещо може да си позволи само държава с мощна икономика. Може само да се учим от тях, нищо по-вече.
  • 44 Капана в сиренцето

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Миро":

    Мирославе,
    потърси в тубата Депеш мод и "албума" им DNA и си отговори сам на въпросите.
    Това се отнася и до другите обитатели на планетата и територията на РъБъ.
    Поздрави от Шанхай,тук хората са в друго измерение!