Last news in Fakti

8 Ноември, 2020 08:20 3 279 11

Eвропейски държави затягат Covid-мерките заради рекорден брой заразени

  • ковид-19-
  • коронавирус

В Португалия е обявено ново "извънредно положение" от понеделник - 9 ноември до 23 ноември

Eвропейски държави затягат Covid-мерките заради рекорден брой заразени  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европа регистрира поредни рекорди по брой новозаразени с Covid-19. Затягат се мерките и в редица държави.

След като вчера Германия за първи път регистрира над 20 000 нови случая за един ден, днес бяха отчетени над 23 хиляди заразени. Рекорден брой положителни тестове има и в Полша и Хърватия.

В петък Франция също съобщи за нов рекорд от над 60 000 нови случая за денонощие. Страната е пета в света по брой заразени. Вече седмица там са затворени магазини за нехранителни продукти, кафенета и ресторанти. Хората напускат домовете си само за работа и по здравословни причини.

Днес Полша също затвори повечето магазини в търговските центрове, както и театрите, музеите и галериите. В Румъния правителството наложи полицейски час и други строги мерки, които ще влязат в сила от 9 ноември за период от 1 месец. Носенето на маски става задължително на всички обществени места. Магазините, с изключение на аптеките и бензиностанциите, трябва да затварят до 21:00.

А испанската столица Мадрид добави още 8 зони, в които движението на местните жители ще бъде ограничено. В Португалия е обявено ново "извънредно положение" от понеделник - 9 ноември до 23 ноември.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 др Гей Билтс

    6 1 Отговор
    13-ти Петък наближава, когато Бай Дончо ще обяви, че затваря света за повторно преброяване на Ганьовците. Който не слуша, в черен чувал отива.
  • 3 БГ ДБ

    14 7 Отговор
    В България има ли управляващи? Правителството, освен, че гледа да спаси кожата си, слуша ли поне какво става в Европа
    Учениците не създават и не участват в икономиката пряко, но покосяват възрастните. Затворете поне училищата за дистанционно обучение

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Гост

    0 1 Отговор
    България ми е Швеция!
  • 5 Ами и Франция не затваря училищата

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "БГ ДБ":

    Много други държави също все още го отлагат това като мярка.
  • 6 Русенец

    1 1 Отговор
    Тия що не слушат Мангъров?
  • 7 Алибаба

    6 2 Отговор
    Ще се дебелее, яко ще се дебелее! Ще не плаши Мутафчийски с мене! България е на първо място по смъртност в СВЕТА-15.43промили.Населението на България 1946,след Втората световна война,7 029 349.Към днешна дата 6 883 000.Сами преценете накъде вървим. Загубата на над 2 млн. население , в последните 30 години, на Ковид 19 ли се дължи или на нещо по-лошо?! От Ковид е 100%¡
  • 8 Това със затварянето

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "БГ ДБ":

    на училищата е много сложно. От една страна е логична мярка, но от друга - трудно приложима. Има много самотни родители, които, ако нямат възможност да работят от къщи (homeoffice), ще са изправени пред сериозен проблем. Също така и семействата, при които родителите са с ниски доходи и успяват да се справят някак, само ако и двамата родители работят. Не знам как е специално във Франция, но Австрия, въвеждайки карантината каза, че ще има помощни пакети за фирмите - държавата ще подпомогне фирмите с 80% от доходите им за миналия ноември, но при определени условия - основно, работните места да бъдат запазени. Където може, се поощрява преминаването на дистанционна работа и прочие. Нещо, което в България ми се струва трудно приложимо - не че няма пари в бюджета, но, струва ми се, че не стигат до предназначението си.

    Коментиран от #9

  • 9 БГ ДБ

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Това със затварянето":

    Аргументите ти са вярни. Но това доказва, че училищата не са образователни, а социални центрове
  • 10 А може

    0 0 Отговор
    би са и двете едновременно. А иначе е добре да се помисли за някакви алтернативи, така че да могат да бъдат затворени училищата. В България по ред причини е трудно, една от тях е доверието между хората. Иначе биха могли да се разделят например децата от един училищен клас в по-малки групи и родителите да се редуват да се грижат и обучават вкъщи например по 5 деца, нещо като занимални. Например, в понеделник в дома на едно от децата, във вторник на друго. Но някак ми е трудно да си го представя в България.
  • 11 ГЕНЕРАЛ МЕНТЕ

    0 0 Отговор
    АМА НИЕ НЕ СМЕ НИТО ЕВРОПЕЙСКА НИТО ДЪРЖАВА ТАКА ЧЕ ЩЕ Я КАРАМЕ КАКТО КАЖЕ СВИНАРА Бoйкo Бoриcoв
    Прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв в интeрвю зa бТВ
    Aз дo 30 гoдини cъм живял тaкa – cтaвaл cъм в 5.20 чaca дa хвaщaм рeйca... Хoдeх дo пoчивнитe cтaнции дa взимaм пoмия зa прaceтa. Мoгa дa пoкaжa кaк ce кoпae, кaк ce гърли. Мaйкa ми кaзвaшe, чe бях кaртoфeнo мoмчeнцe, зaщoтo ядях пържeни кaртoфи c киceлo млякo."