Last news in Fakti

8 Ноември, 2020 08:43 10 536 75

Професор Витанов: Оптимистичният сценарий за Ковид-19 замина!

  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • пандемия

Да излъжем вируса, нека да не се разболяваме сега, а евентуално през пролетта, когато болничните отделения ще са празни, а и ще има и ваксина

Професор Витанов: Оптимистичният сценарий за Ковид-19 замина! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Оптимистичният сценарий за коронавируса у нас замина, заяви пред в "Карай направо" по NOVA проф. Николай Витанов, математик към Националния оперативен щаб.

По думите му в страната има около 2 милиона души, които не спазват предпазните мерки. Според него ако 2 седмици българите спазват мерките и ограничат излизанията си и събиранията на открито и на закрито, ще се тръгне към по 500 случая на ден, вместо по 4000 както е сега.

4000 случая на ден означават, че РЗИ вече имат грамадни трудности да наблюдават контактните лица и затова трябва да им се помага”, допълни проф. Витанов.

„Ако хората продължават да не спазват стриктно мерките срещу COVID-19, у нас в края на ноември броят на заразените ще достигне 79 хиляди”, смята още математикът. „Очаква ни тежка зима. В момента ситуацията е доста неприятна. Това беше предсказано и ясно, че ще дойде”, каза той.

Проф. Витанов добави: "Бързата победа не успяхме да вземем, в крайна сметка остава позиционната война".

Той отправи препоръки: нека да излъжем вируса, нека да не се разболяваме сега, а евентуално през пролетта, когато болничните отделения ще са празни, а и ще има и ваксина.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аноним

    94 50 Отговор
    Витанов и неговите тъпотии кой го интересува неверните му сметки

    Коментиран от #33

  • 2 Тото прогноза

    58 30 Отговор
    Този не ме кефи, да ми каже кои ще бъдат печелившите числа от тотото 6 от 49 , 90 тираж довечера от 18 .45 по бнт 1 ,,като е толкова отворен.
  • 3 БГ ДБ

    65 29 Отговор
    Заразяването става предимно на закрито. Математикът правилно посочи, че от страх управляващите зарязаха здравето на народа. Това си е престъпление. Стига само размахан пръст, че хората са виновни. Няма адекватни мерки от правителството
    Толкова е просто- учениците да учат дистанционно
  • 4 Тошко

    55 31 Отговор
    Витанов, върви да си правиш кисело зеле, че му се вдига цената.

    Коментиран от #71

  • 5 Лятото

    49 43 Отговор
    Племето предпочете да си гледа кефа по почивки вместо да се вземат мерки.
  • 6 Протестър

    35 39 Отговор
    Аз на математици на #хунтата не вярвам. Вярвам само на учените Проф. Минеков и Адв. Хаджигенов
  • 7 Пунта Мара

    61 25 Отговор
    Пролетта няма да го има нито Бойко, нито теб. Оставка
  • 8 Потрес

    55 36 Отговор
    Ох, професорче, тулуп ли си главанак ли си... Защо не се замислиш, че вече изкарахте населението на България над 10 милиона?! Просто вече над 2 милиона са се срещнали с вируса. Искаш да кажеш, че тези хора трябва да си слагат маски?! Циркаджии тулупски! Знам, че ви е сложно и почти невъзможно да възприемете нещо, но опитай! И такива съшества ни налагат мнението си за някакви си мерки! Нямам думи! Каклулатортулуп!
  • 9 Българка

    60 13 Отговор
    След като оптимистичният вариант за ковид 19 е заминал, след него бързо да поемат некадърните властници. Отдавна трябваше да са подали оставка и на тяхно място да дойдат отговорни специалисти, които предприемат адекватни мерки в болничната и доболничната помощ. Стига популизъм, тя вече е престъпна. Гръмкото обявяване, че лични лекари ще дават направления за ПСР тестове, е попарена от безумното решение на НЗОК, че трябва пациетите да имат едновременно 5 признака.
    Престъпни нехайни некадърници, ако болните имат едновременно петте признака, то не биха били живи или биха били спешни случаи за интензивни отделения.
    ОСТАВКИ, съд и затвор за всички попиляли българите!
  • 10 Ахахаха

    54 12 Отговор
    Професоре, първите мерки, които трябваше да се вземат е да изчислите колко медицински персонал е нужен и копко наличен в България! Трябваше да изчислиш колко пари от ЕС трябва да се инвестират за връщане на българските лекари от чужбина, а не да се инвестират в тиквокюлчета злато! Може мерките ид с са правилни, но не и при това управление на унищожен народ!
  • 11 един от многото

    48 18 Отговор
    Професор , математик към националния оперативен щаб. И ако това не е глупост , здраве му кажи. Всеки учил аритметика може да си направи и сам сметката и то без хонорари и заплати каквито навярно опъват всички от този щаб.
  • 12 Потрес

    38 13 Отговор
    Когато ми е прекалено релакс, влизам въг Факти и прочитам поредния тъпизъм на някакът тиквотулуп и веднага влизам в реактивно състояние!
  • 13 Спасов

    45 18 Отговор
    Българският народец не заслужава подигравателния ти тон, надменно "професорче"!
  • 14 Можете ли там

    10 7 Отговор
    където има други да ви казват какво е добро за вас и какво не е,да ви казват как да живеете да бъдете успешни и да сте добре устроени след като виждате какви определени кръгове от елита се чувстват богати и над вас да решават как да раздават порциите и да се облагодетелстват за ваша сметка? За да откриеш себе си да се развиеш със собственият си потенциал не е ли нужно да следваш собствените си грешки и уроци?Ако човек не се учи от своя опит.как можем да стане успешен? Когато повтаряте едни познати неща И следвате авторитети вие учите ли нещо или повтаряте? Докторите сега повтарят наученото и явно то като е грешно и ги вкарва в една рамка сега и те носят върху себе си последствията от това известно като копи пейс? Хората вярват,че ако имат пари или спечелят достатъчно ще бъдат здрави и щастливи,но има много богати хора болни и нещастни. Колко от вас избраха да бъдат щастливи?
  • 15 МуфтaджиТeляк

    24 15 Отговор
    Математикът-статистик, кoлкo oт зaрaзeнитe ca ce имунизирaли c тaз-гoдишнaтa aнти-грипнa вaкcинa?! Дaли нe ca зaрaзeни (УМИШЛEНO) c тaзи вaкcинa и ceгa рeзултaтитe дa ca върхoви?! Aмa пък кaк зaхлeбихa нaшитe партийни фaрмaцeфтични и лaбoрaнтcки търгoвcки фирми, a?! И oт вaкcини, и oт тecтoвe, и oт лeкaрcтвa, и oт кoнcумaтиви, .... Cтoтици милиoни зa 4-5 мeceцa!
  • 16 хахаха

    35 12 Отговор
    тоя смешник защо не обясни как така в една испания или италия, или даже германия, където има яко затягане на мерките и хората ги спазват, заразените стават повече? няма как де се спре вируса, докато той не реши да спре...

    Коментиран от #21

  • 17 Васил

    21 6 Отговор
    Когато държавата се управлява от диктатор не може да има хубава сценарии.
  • 18 Тоя

    25 12 Отговор
    ДА СЕ СКРИЕ, ЧЕ Е ВРЕДЕН И СМЕШЕН
  • 19 Гост

    13 8 Отговор
    Не е правилно чисто математически да се разглеждат нещата.Разпостранението на който и да е вирус зависи от много субективни и обективни фактори.Трябва да се спазват противоепидемичните мерки и да се изолират само болните.Дистанционното обучение вещае провал на образованието,както и да се провежда.Самосъзнанието и дисциплината са основните фактори,но именно те са дефицит в нашата страна.Бъдете здрави!

    Коментиран от #26

  • 20 кво

    12 4 Отговор
    "...aкo 2 ceдмици бългaритe cпaзвaт мeркитe и oгрaничaт излизaниятa cи и cъбирaниятa нa oткритo и нa зaкритo, щe ce тръгнe към пo 500 cлучaя нa дeн, вмecтo пo 4000 кaктo e ceгa."
    Тук се вижда защо оптимистичният сценарий не се е получил. Просто защото този човек има нереалистични очаквания... Дори и всички да спазват мерки и да ограничат контактите си, 2 седмици няма да са достатъчни да се намали до 500 заразени на ден. Да се оттече това, дето сме си направили сега ще трябва поне месец и половина, и то ако го гледаме с нездравословни дози оптимизъм! За какви 2 седмици може да говори изобщо?
  • 21 Ами именно защото не се спазват масово

    10 15 Отговор

    До коментар #16 от "хахаха":

    мерките е това. Затова им налагат пак разни локдаун, доста строги при това на доста места. Защото иначе я удрят през просото и затова имат над 4000 души в интензивни отделения във Франция. В Германия и Италия също расте им.

    Коментиран от #25

  • 22 🤑🤑🤑

    22 9 Отговор
    Когато математик се бори с вирусите няма шанс. Може само да всява паника.
  • 23 МатематикО

    27 6 Отговор
    В държава, където професорите са повече от медицинските сестри, положението е зле.
  • 24 Витанов-Балтов, сменяте се през няколко

    17 9 Отговор
    Дни, размахвате "косата и вадите Скелетите" на смени, винаги да има едно Плашило да Опсихясва Народа!! Мекерета!!!
  • 25 А в Африка

    15 4 Отговор

    До коментар #21 от "Ами именно защото не се спазват масово":

    Какво са мерките и броя на заразените?
    Нещо чува ли се за тях?
    Кредити опрощават ли заради вируса като не изкарваш пари и държавата не ти помагат?
    За един приятел питам.
  • 26 Нормално е

    11 3 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    защото всичко се движи и в друга посока,тази на парите и математически като създадеш схема за болни ще имаш схема и какво печели някой от нея.
  • 27 Стъкмист

    18 9 Отговор
    Вирусологията не е математика. Този да се концентрира върху цифрите, при това всички цифри а не само избирателно да прави манипулативни анализи. Да ни каже колко са починалите от пневмонии последните години и колко са починалите за тази година. Нека направи анализ на разпространението преди и след като пуснаха децата по градини и училища.
    Този е по-отблъскващ и от коремния хирург. Да престане да укорява хората, защото навсякъде виждам хора които спазват мерките. Проблемът е че тези мерки са ефективни за бактериални епидемии но не и вирусни. Тези които ги въведоха не правят разлика и сега прехвърлят вината върху обикновените хора. Това е политическа наглост. Разберете текстилните маски които хората си нахлузват спират бактерии но не и вируси.
  • 28 разсмя ме

    15 4 Отговор
    Добре де, каквъб математик може да бъде този който посочва 79000 след 23 дни при положение, че днес са близо 75000 и растат с 2-3000 на ден.
    Мдаа, математиката, еле па аритметиката е сложна наука.
  • 29 разсмя ме

    9 6 Отговор
    Добре де, какъв математик може да бъде този който посочва 79000 след 23 дни при положение, че днес са близо 75000 и растат с 2-3000 на ден.
    Мдаа, математиката, еле па аритметиката е сложна наука.
  • 30 Байчо

    21 10 Отговор
    Този само като го видя ми се драйфа!!! Колкото до неговите предвиждания нито едно не се оказа вярно. И той е на хранилката и част от платените трубадури на Вожда. Поставям въпроса за пореден път, кой проверява бройките на тестовете и тяхната достоверност? Никой и нито дума. Идват едни цифри които трябва да приемем за достоверни???? Паниката която създаде Сикаджията с вируса имаше една цел, отклоняване на вниманието от безумствата Му, кражбите и разпиляването на милиярди народно пари. Защо не затварял държавата? Нали я затвори и колко останаха без работа, колко загуби икономиката, къде се сринахме? Да затварял отново???? Помогна ли на някого Бащицата, на никого. Пари нямаше, хазната разпиляна с решения които изумяват! Ще помогне ли на някого сега, не, пари няма а и той не иска. Не му се и дава, защото е убеден, че парите са негови. Не го интересува за Българския народ изобщо. План да избяга като му се стъжни има, пари да купи изборите също. Всеки му плаща за да съществува, не е тайна за никога. Краде се и от парите за борбата с вируса и кой ги прибира? Измамите са огромни!! Никой не проверя за ваксини, лекарства, маски, парите за пътекитеи т.н. Ако имаше пари в бюджета можеше да затворят, такива няма и помощ няма. Кой и как ще плаща сметките за ток, парно, вода, данъци като няма да има помощи? Гладът ще изкара хиляди и Сикаджията заедно със слугинажа ще бъдат изметени с шутове и молотовки. Ето защо трябваше да има работеща икономика, а такава няма отдавна.
  • 31 Витанов-Балтов, сменяте се през няколко

    9 6 Отговор
    Дни, размахвате "косата и вадите Скелетите" на смени, винаги да има едно Плашило да Опсихясва Народа!! Мекерета!!!
  • 32 БСП за България и Радев

    9 7 Отговор
    Витанов, Позор, Оставка и ЗАТВОР

    Коментиран от #34

  • 33 да де

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "Аноним":

    след като той е тъп, значи ти си умният - дай тогава работеща рецепта за оцеляване!
  • 34 хе хе

    9 3 Отговор

    До коментар #32 от "БСП за България и Радев":

    врем ти е да се отправиш към Карлуково!
  • 35 Фил

    12 9 Отговор
    Тоя чичка е тотално омотан!!! До края на ноември заразените щели да са 79000!!!ами те днес 8. 11 са 76000!!!!!И тоя е професор по математика!!

    Коментиран от #44

  • 36 Мария

    19 5 Отговор
    Стига сте се самонавивали. У нас го изкарахме - вирус като вирус, с грип Б февруари бяхме по-зле. Тоя просто се провлачи 2 седмици, но пък не се влошихме толкова.
    Ще го изкарате повечето, където и както и да се криете. Излишно се панирате и много телевизия гледате. Вредите си с глупости.
    Излизайте на слънце, дишайте чист въздух и яжте свежи плодове, да изкарате по-леко и вие.
  • 37 Мария

    14 2 Отговор
    И много злоба има у хората. Търсят си виновни, чак треперят от злоба, като чета коментари.
    Хора, и без вирус ще се самоизядете.
    Оставете новините, оставете тая лошотия, излезте навън, днес денят е прекрасен. На който - каквото е писано, ще стане. Радвайте се на днешния ден.

    Коментиран от #56

  • 38 БОЙ

    9 6 Отговор
    ВИТАНОВ НАВРИ СИ СМЕТКИТЕ В ЗАДНИЯ ДЖОБ АМА СРЕДНИЯ АКО ИСКАШ ДА ТИ ПОМАГНА
  • 39 piff

    5 4 Отговор
    хората продължават да не спазват стриктно мерките срещу COVID-19, у нас в края на ноември броят на заразените ще достигне 79 хиляди”, смята още математикът. . Абе те сега са 74 хиляди
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ццц

    5 2 Отговор
    Бай Ставри чака.
  • 42 волен сидеров

    9 3 Отговор
    И ТОЗИ ОГЛАДНЯ ,ВСЕ ПОВЕЧЕ ТЪПУНГЕРИ СИ ДАВАТ МНЕНИЕТО
  • 43 Гост

    7 5 Отговор
    Тоя платен щабаджия по какво позна, че на пролет ще "има" ваксина? Гледа на боб или какво? Ако иска и конкретна дата може да посочи, когато ще се появи ваксина - шестък, 38-ми април....
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ragu

    5 5 Отговор
    Господинчо? Витанчо , май за всички вас бля,бля, муцуни
    е по-важна здравопръцкащата система а не здравето на хората.
    В един момент много всички се загрижихте за здравето ни от едно
    много преекспонорано състояние на целия мислещ свят.
  • 46 Филип Боев

    8 3 Отговор
    Зашо не спрете да тормозите хората с т.н. капацитети.
  • 47 Щяло да

    4 3 Отговор
    има ваксини а за ефикасно лекарство никой нищо не казва.Полагат ли се усилия за производство на ефикасно лекарство.

    Коментиран от #70

  • 48 Неделя е

    7 4 Отговор
    Професоре, тегли един душ и малко се подстрижи, моля. От сметки не ти остава време, май...
  • 49 Българин

    7 4 Отговор
    Хората не се стрхуват от грипа ковид. А ваксината въобще не си я слагайте щото е коктейл от отрови.
  • 50 сара

    3 3 Отговор
    Тя ваксината щеше по Коледа да я има, а сега се отече напролет...хайде със здраве.
  • 51 Синсалабин

    4 1 Отговор
    Оптимистични сценарии за България го няма от има няма 20 години. За 2020 до днес са починали около 90 000,новородени към 56 000.Това са цифри. Емигрирали към 8 000 хора в работоспособна възраст. От проф. Витанов винаги лъха на оптимизъм. Ти си последната ни надежда, професоре!
  • 52 Пичо

    7 1 Отговор
    Пак ние сме виновни. Мерките перфектни ама лош матриала...
  • 53 До ковид зомбитата

    7 5 Отговор
    Излезте от фалшивата информационна матрица която манипулира света и почнете да расъждавате.

    Коментиран от #58

  • 54 Бдск

    3 3 Отговор
    Не се доверявам на емоционално бедни хора.Повечето математици да такива.Ми нали кати отпуснеш мерките тва нещо пак тръгва бе драги математико.И къде са докторите, няма хора.За какво са ми математици и куп експерти, които не помислиха за човешкия фактор първо
  • 55 Ха ха

    5 2 Отговор
    Тоя Витанов май ще го направят помощник на Михо Константинов за изборите.
  • 56 Пепи

    2 4 Отговор

    До коментар #37 от "Мария":

    Без маска не мърдам. Не ми се мре.
  • 57 --------

    8 4 Отговор
    Тези мерки не могат да спрат никакъв вирус. А ковида е един грип. Не е толкова опасен. Един политик не умря от него. Махайте мерките и оставете хората да си живеят живота.
  • 58 Ами

    5 2 Отговор

    До коментар #53 от "До ковид зомбитата":

    почнали сме! А ти кога ще почнеш?

    Коментиран от #63

  • 59 Гьонсурат Сачева, спрете Дания показвате

    3 2 Отговор
    Тази лъжкиня! Обещава, лъже не изпълнява!! Обеща за 8мо кл. По 250 лв още септември, НИЩО, Лъжи!! Осиновила дете на 40г,ще се Разплачеме от Омиление!!! Не ние показвайте Тази!!!!!! Контингент на Сливенския затвор! Съд и Затвор!!!
  • 60 д р Щросмайер

    4 6 Отговор
    Уважаеми 80-процентници, вярвате или не, признавате или не, вирусът го има и взема своето. Изразът "Нема такова животно" няма да ви спаси. Напомняте ми една грозна гледка на морето. Водолази вадят удавник, а други продължават да скачат от скалата.

    Коментиран от #61

  • 61 Др Хаус

    4 2 Отговор

    До коментар #60 от "д р Щросмайер":

    Уважаеми еднопроцентов, вярваш или не живота си тече и хората се забавляват. Напомняте ми на една грозна гледка от мазето: д-р Щросмайер гледа страхливо през прозорчето, а всички останали се разхождат по улиците със семейства и приятели.
  • 62 5555

    5 1 Отговор
    Греяна домашна ракия и червено вино от Трапезица и Мерло!
    Това, ще Ви помогне много повече от сметките на професорите!!!
  • 63 Пенев

    3 3 Отговор

    До коментар #58 от "Ами":

    Те такива като него, които са убедени, че могат да мислят, всъщност са със завършен трети клас...Представителна извадка на Мангъров фен😂 Това е едно леко грипче и Бил Гейтс идва да ни ваксинира😂
  • 64 очилатко

    2 0 Отговор
    Много ми е странно нещо - имаме около 45 000 активни случая в момента от Ковид - 19, а карантинираните са също около 45 000. Това значи, че всеки един от болните е контактувал само с 1 човек. Не го вярвам! Вероятно целта и идеята са други, но не ги разбирам. Няма как покрай един заразен да има само 1 контактен. Явно нещо е спукано здраво в системата .
  • 65 Фриволна,но изключително

    4 2 Отговор
    вярна фраза,която ми каза шофъора в таксито.За маската,и нейната ефективност: Вижте господине.Аз съм " геврекчия- не съм доктор.Но имам понятие от мерни единици.Та за ковида и маската е все едно,аз да пръцнем в таксито,и боксерките ми,да блокират аромата извън тях! Толкова ни пази маската.Има го, вярно е! И сигурно за някой хора е опасен.Но единствения лек е всички да не контактуваме изобщо. Вие да не влезете в таксито, а аз в бензиностанция,в магазина- навсякъде. Е,как ще стане? Дори да го направят,само след месец,като го отменят,пак същото.
  • 66 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    НАПОМНЯМ : " В БЪЛГАРИЯ ИМАМЕ ПРОФЕСОРЕТА И ПРОФЕСОРЧИНКИ ПОВЕЧЕ ОТ АРМИЯТА НИ ; ПОЛИЦИЯТА НИ И НАСТИГАТ УЧИТЕЛИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
  • 67 Циганка

    2 0 Отговор
    Никога не съм предполагал , че в България има толкова "титулувани" олЕгУфрени. И други , които им дават трибуна.
  • 68 Констатация

    3 1 Отговор
    Той оптимистичният ни сценарий замина още първите години след 90-те.
  • 69 Дълбоко виждащ

    2 0 Отговор
    Прибирам се ,подреждам,отварям компа и ОООп ,това чучело пак сте го пъхнали на Топа....Този стои,като -Х на футболен мач....Постоянно е на течение и ще гризне дръвцето накрая!Броят на вирусоносителите с темпото на развитие....ще мине 115000 до края на този месец,а 79 ще достигне още във вторник!От март месец пиша в сайта ви...Лесна е манипулацията на -Вирусоносители,трудно ще им бъде да нагласят смъртните....Така и става,хората започнаха и в катастрофи вече да не мрат....Не знам как но всички слуги на Дявола ги хваща ковид...сега един друг,певач....По времето на Бай Тодор този само в кръчмата на родното си село би пял,но сега и книги издава....Дано има кой да ги купува...
  • 70 Дълбоко виждащ

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Щяло да":

    Застрашения генотип-единственно Лекарство ще ги спаси!
  • 71 Дълбоко виждащ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тошко":

    Да заложиш -Кисело зеле е много по сложно от това да бълваш апокалипсис по медиите.Трябва усет и знание,колко сол,каква пропорция , в каква температура да зрее...Не вярвам ,че този витанов може да се справи!
  • 72 Въпрос

    4 1 Отговор
    Проф. Витанов ето Ви една задачка: 5 години за разпространение на лъжи по медии + 10 години за всяване на паника + 10 години за кражби, можете ли да сметнете колко ще лежите в затвора?
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.