Last news in Fakti

11 Ноември, 2020 10:46 2 260 13

Правителството в Мадрид обеща безплатна ваксина на испанците

  • испания-
  • ваксина-
  • ковид-19

300 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 ще бъдат договорени между Европейската комисия и фармацевтичните компании „Пфайзер“ и „Байонтех

Правителството в Мадрид обеща безплатна ваксина на испанците  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Часове след като от компанията „Пфайзер“ обявиха, че са постигнали почти 90 % успех в третата фаза от клиничните изпитания на ваксината, която разработват, министърът на здравеопазването на Испания Салвадор Ила увери испанците, че ваксината ще бъде безплатна за тях.

Ваксината ще се разпространява чрез Националната здравна система и ако всичко върви по план, до май следващата година по-голямата част от испанците от рисковите категории вече ще бъдат ваксинирани, смята Ила.

Очаква се следващата седмица да бъдат финализирани договорите за доставка между консорциума и ЕС, след което Испания да получи 20 милиона дози, като първите ще пристигнат още през януари. Цената на доза според предварителните данни ще бъде около 2 евро и 90 цента, като 1 евро и 12 цента ще поеме Европейската комисия, а останалите евро и 78 цента - всяка държава-членка.

Заради опасения, че няма да има достатъчно желаещи, които да поискат да се ваксинират още в самото начало, вече се подготвя информационна кампания, която да разясни ползата от ваксината. В нея се включи и здравният министър с аргумента, че тя ще позволи на държавите да преминат на следващия етап от пандемията, а именно-икономическо и социално възстановяване.

Европейският парламент ще обсъди днес въпроса за снабдяването на ЕС с ваксини срещу Covid-19.

300 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 ще бъдат договорени между Европейската комисия и фармацевтичните компании „Пфайзер“ и „Байонтех“. Ваксината показа добри резултати в третата фаза от клиничните изпитания.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    12 0 Отговор
    Менгеле е лаик!
  • 2 Грейс

    16 1 Отговор
    И пари да ми дават плюс безплатната в~на, няма да се ваксинирам и с~вото си също.
  • 3 Николай

    15 0 Отговор
    При положение че с тези темпове до май месец ще сме го изкарали всички , идва въпроса: Защо ми е ваксина?

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 е как

    10 0 Отговор
    Нека фармацефтичните компании, които създават ваксини срещу корона вируса се подпишат под клауза, която ги подвежда под отговорност при евентуални ЩЕТИ! Никой няма да го направи нито Pfizer, нито Аstra Zeneca, нито Sanofi, нито GSК
    Защо ли: защото не са сигурни в това което предлагат!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 123

    12 1 Отговор
    300 милиона ваксини колкото е населението на ЕС. Те проучиха ли колко хора ще искат да се ваксинират? Усещате ли как ще направят отровната ваксината задължителна? Ще бъдем набоцкани като г0веда. Време е да излезем по улиците и да изметем слугите на сатанинската система управляваща света.
  • 9 Бай Ганьо/в превод от гръцки

    5 1 Отговор
    А у Бг-то ще е 💯 евро
  • 10 Относно Мангъров и ваксината

    1 4 Отговор
    Има две фирми, които се свързват с Мангъров. Едната от тях, "Лаборатория - медицински решения (Е)ООД" (съдружник, едноличен собственик на капитала, управител) е с любопитен ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ: "Научно-развойна и предприемаческа дейност за създаване, производство, дистрибуция и търговия с иновативни продукти и решения с сферата на медицината и козметиката. Представителство на чуждестранни компании и продукти. Технологичен трансфер, включващ придобиване и внедряване на лицензи, патенти и ноу-хау, както и всяка друга търговска и стопанска дейност, разрешена от закона, като дружеството може да придобива по законен начин всякакви права, необходими за осъществяване предмета на дейност. Издателска, рекламна и промоционална дейност с цел разпространение и популяризиране създадените иновативни продукти и решения, включително и заснемане на филми и рекламни клипове, отразяващи новите решения. Провеждане на диагностични проучвания, както и да изпълнява всяка друга дейност, разрешена със закон, която има за цел усъвършенстване и разширяване на стопанската дейност.".
  • 11 Манги

    3 2 Отговор
    Аз искам Руска ваксина
  • 12 ради

    5 0 Отговор
    не без пари ... а и пари да ми дават няма да ди сложим това в никъкъв случей
  • 13 Активист на БСП

    2 0 Отговор
    В България ще струва 156 € !!! Толкова са решили да я продават от ГЕРБ !!!