Last news in Fakti

7 Декември, 2020 13:54 2 358 3

Добра новина! Рязко спада броят на новозаразените с COVID-19 в Гърция

  • гърция-
  • коронавирус

Очаква се до няколко дни решение на правителството за необходимите мерки, които ще останат в сила и през новогодишните празници

Добра новина! Рязко спада броят на новозаразените с COVID-19 в Гърция  - 1
Снимка: Shutterstock

Рязко спада броят на новозаразените с COVID-19 в Гърция. Въпреки това обаче натискът над здравната система продължава заради немалкия брой тежки случаи. Лекарите настояват ограничителните мерки да се облекчат чак след празниците заради непрекъснато откриване на нови огнища на заразата.

Днес за първи път след повече от месец карантина отвориха магазините за сезонни стоки. Пазаруването е позволено при строги мерки и задължително разрешение със есемес. Търговците не очакват и сериозни приходи при тези условия.

Националната карантина е до 14 декември, но и след това според епидемиолозите магазините трябва да останат затворени, за да не се превърнат в огнища на заразата.

Лекарите препоръчват правителството внимателно и бавно да облекчава мерките в рамките на няколко месеца.

В Северна Гърция, където продължава най-голямата активност на коронавируса, собствениците на ресторанти, барове и кафенета съобщиха, че за празниците няма да отворят, защото при наложените мерки не очакват и клиенти.

Според говорителят на правителството Стелиос Пецас вероятно за празниците ще е в сила забраната за напускане на районите.

В същото време психолози алармират за рязко покачване на психическите заболявания предимно сред младите и сред възрастните хора.

Очаква се до няколко дни решение на правителството за необходимите мерки, които ще останат в сила и през новогодишните празници в условията на ограничена възможност за пътуване.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    3 1 Отговор
    От синедриона май са благосклонни към мальаките и отпускат леко примката.
  • 2 QR Виза

    1 4 Отговор
    Е това е истината - Гръцкия синдром: "В същото време психолози алармират за рязко покачване на психическите заболявания предимно сред младите и сред възрастните хора." Останалото са глупости, ако беше вярно поне по една елхичка да им бяха разрешили !
  • 3 Затваряне

    6 3 Отговор
    С половинчатите мерки прилагани в Европа епидемията се ограничава безспорно, но временно, ако болестта не се изкорени ефекта е единствено агония огромен брой жертви, съсипана икономика и страни потънали в международни кредити. Мерките които са наистина ефективи и решават проблема са затваряне, но напълно на всичко за кратко това приложи Китай, също макар и не толкова строго го приложи и Нова Зеландия и Австралия. Това са страните които са пример за справяне. Икономиката на Китай вече работи на пълни обороти, а в почети целия свят всичко тепърва потъва. За съжаление никой другаде не иска да предприеми крути мерки и да изкорени болестта, а всички искат само да управляват епидемията. Управляващи си го признават публично това навсякъде целта не е елиминиране, а контролиране на епидемията,а това е практически невъзможно за продължително време.
    С тези техните неадекватни и половинчати мерки се създава само някаква илюзия, че се опитват да правят нещо. Затваряне при което може да се ходи на работа и има работещи сектори които не са живото осигуряващи не е никакво реално затваряне. Докато има обществен транспорт няма как да се казва, че имало затваряне. Страна която остава заразените и карантинираните в домовете им никога няма да елиминира епидемията. Страните които изграждат карантини центрове с режим на непрекъсната охрана и настаняват карантинираните в тях те се справят.
    Истината е, че епидемията носи облаги за почети всички освен за обикновените хора