Last news in Fakti

7 Декември, 2020 19:30 2 021 9

На светло! ЕС ще разпространи данните, използвани за оценка на ваксините срещу COVID-19

  • ваксина-
  • коронавирус

За всяка ваксина има технически изисквания и държавите в ЕС трябва да съобразят това с имунизационните си планове

На светло! ЕС ще разпространи данните, използвани за оценка на ваксините срещу COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската агенция по лекарствата, която оценява внасяните в ЕС ваксини срещу COVID-19, ще обнародва данните, използвани за даване на разрешение за използване на препаратите. Това съобщи днес говорител на Европейската комисия.

Той отбеляза, че оповестяването на данните е свързано със стремежа за осигуряване на повече прозрачност за ваксините. Досега за нито една ваксина няма разрешение от лекарствената агенция, добави говорителят.

По неговите думи за всяка ваксина има технически изисквания и държавите в ЕС трябва да съобразят това с имунизационните си планове. Някои ваксини целят повече предотвратяване на разпространението на болестта и вероятно ще бъдат предпочетени за приложение върху здравни работници, други предпазват от развитие на признаци на новото заболяване и може да са подходящи за хората с уязвимо здраве, поясни говорителят.

Преди дни ЕК уточни, че не може да се посочи кога лекарствената агенция ще произнесе оценката си за ваксините на "Пфайзър" и "Модерна". Ако ваксините бъдат оценени положително, комисията ще трябва да даде одобрение за допускане на препаратите до пазара в ЕС. Преди комисията да се произнесе, държавите от ЕС трябва също да одобрят достъпа до ваксините, уточни говорител на ЕК.

Той добави, че за да може комисията да се произнесе положително, ще бъде необходимо квалифицирано мнозинство сред държавите от ЕС (55 на сто от страните, представляващи 65 на сто от европейското население.)


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    7 0 Отговор
    като немските дизели съвсем не манипулирани еко
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ПИСУАР

    5 0 Отговор
    ТЕСТА СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА СПИН, А НЕ ЗА ГРИП, ВСИЧКО С ГРИПА Е ПУНТА МАРА, ЗА МИЛИАРДИ ФИНИКИЙСКИ ЗНАЦИ
  • 4 Някой си

    5 0 Отговор
    Защо първо не разпространи данните за КОВИД 19, казвам го по причина че никой не знае нищо за този вирус освен името му!
    Втората причина е, че за КОВИД 19 говорят основно политиците, а не лекари или учени!
    Дълбоко се съмнявам, че всички политици са вирусолози и имунолози!
  • 5 ДДТ

    4 0 Отговор
    А тука вече взеха фризери и направиха списъци от вдруги ден да започне ваксинирането. Били поръчали 150000 ваксини, после били 25 000 за 60 000 души... лъжат!
  • 6 HohoBoho

    1 0 Отговор
    "Досега за нито една ваксина няма разрешение от лекарствената агенция"
    "...и не може да се посочи кога" "ще даде одобрение"
    Хи-хи :)
  • 7 има ли желаещи

    0 0 Отговор
    1. Нaпрeчeн миeлит 2. Нaркoлeпcия 3. cиндрoм нa Гилeн-Бaрe 4. Ocтър диceминирaн eнцeфaлoмиeлит 5. Кoнвулcии 6. Eнцeфaлит 7. Инcулти 8. Aлeргични рeaкции 9 Aртрит и aвтoимунни зaбoлявaния. Имa ли жeлaeщи? Прoф. Кocтa Кocтoв, зaдължитeлнo дa ce вaкcинирa!
  • 8 Бай Ганьо

    0 0 Отговор
    Не ми е достатъчно! На мен звездите ми го говорят, че има нещо скрито! Знам си аз! А и Мангъров ми помага да погледна!
  • 9 Аз40

    0 0 Отговор
    Искаме да знаем всички съставки във ваксините (от А до Я), и на всички производители кой им плаща.