Last news in Fakti

14 Декември, 2020 07:20 7 913 4

Испанският здравен министър: В "началото на края" на пандемията сме!

  • испания-
  • коронавирус-
  • ваксина

В момента върви разяснителна кампания, че независимо от наличието на ваксина, мерките за сигурност като социална дистанция и носенето на маски ще останат в сила месеци наред

Испанският здравен министър: В "началото на края" на пандемията сме! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испанският министър на здравеопазването Салвадор Ила обяви, че страната е в „началото на края“ на пандемията.

Според него до края на лятото следващата година 70% от испанците ще бъдат ваксинирани и по този начин ще се изгради т.нар. „стаден имунитет”.

В Испания заразените надминаха 1 милион и 730 хиляди души, а починалите са малко под 48 хиляди.

Испания е четвъртата държава в света с най-много смъртни случаи от коронавирус спрямо населението си. Преди нея са само Белгия, Перу и Италия. Затова и очакванията към ваксините са твърде големи.

От Испанската агенция по лекарствата обаче предупредиха, че това няма да повлияе на решението им относно безопасността на предлаганите ваксини и тяхното одобрение.

За да няма натиск върху членовете на Агенцията, техните имена не се изнасят в медиите. Очакванията са, че първата зелена светлина ще бъде дадена най-рано на 29 декември за ваксината на Pfizer / BioNTech.

Въпреки това в момента върви разяснителна кампания, че независимо от наличието на ваксина, мерките за сигурност като социална дистанция и носенето на маски ще останат в сила месеци наред.

Акцентира се и на случаи на повторно заразяване с коронавирус, както и на т.нар. „Дълъг Ковид”, при който пациентите на практика са преодолели инфекцията, но симптомите остават.

Според изследване сред семейните лекари, явлението се наблюдава при около 15% от заболелите.

Наблюдава се и засилен интерес към тестването по желание, а обяснението на специалистите е, че по този начин по-младите искат да са сигурни, че при пътуванията за Коледните празници няма да заразят възрастните членове на семейството си.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    дано

    Коментиран от #3

  • 2 ПСР

    3 2 Отговор
    Или в края на началото?
  • 3 Въпросът е след колко време и

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    при какви условия(спазване на мерки и ваксинация на колко хора) ще дойде краят на пандемията по света. Не само в Испания. В някои държави въобще си нямат на идея колко заразени и починали имат с ковид. Нито тестове правят, нито са наясно с колко им е нараснала смъртността... Визирам бедни азиатски и африкански държави. Особено такива с огромна гъстота на населението... И никакви възможности за спазване на дистанция, хигиена и т. н. Например Бангладеш. Испания като държава, разчитаща много на приходи от туризъм наистина трябва да прибегне до масово ваксиниране. То там затова и гласовете срещу ваксините не са толкова масово явление като у нас.

    Коментиран от #4

  • 4 Казваш

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Въпросът е след колко време и":

    африкански и азиатски, а пропускааш БАНАНОВА България