Last news in Fakti

15 Декември, 2020 13:21 7 192 9

Поскъпването на жилища продължава

  • италия-
  • жилища-
  • цени

В отделни региони на Италия се наблюдава спад

Поскъпването на жилища продължава - 1
Снимка: Shutterstock

Втората вълна от пандемията с коронавируса забави пазара на недвижими имоти в Италия. Въпреки това обаче средната цена на квадратен метър жилищна площ отчита ръст от 9.5% през ноември спрямо септември и вече е 1736 EUR. На годишна база увеличението е 1.5%. В същото време в четирите най-големи италиански града е регистриран месечен спад: Торино - 1.7%, Неапол - 1.6%, Милано - 1% и Рим - 0.1%.

Цените са отчели ръст в шест региона на Италия, като най-силен той е в Ломбардия - 2.1%. Имотите обаче са поевтинели в 13 региона, като най-много в Аоста, където обезценяването е 3.4% през ноември на годишна база. Най-скъпо се търгуват жилищата в Лигурия. Там средната цена на квадратен метър е 2459 EUR. На другия край на класацията е Калабрия - 902 EUR.

В 63 от провинциалните градове на Италия цените на жилищата са паднали, а в 39 - са се повишили. При първата група най-добри резултати показва Болоня - 2.1% и Милано -2%. При втората група - Аоста с понижение от 3.4% и Верона - 2.4%.

В 66 от регионалните градове жилищата са поевтинели, а в 40 - са се увеличили. Най-силен ръст има в Кремона - 2.4%. Най-много са поевтинели в Нуоро - 4.6%. Най-скъпият областен град за покупка на жилища е Венеция. Там средната цена на квадратен метър е 4456 EUR. Следва Милано - 4008 EUR и трета остава Флоренция - 3952 EUR. Най-евтино в Италия е да се купи жилище в Белле - 727 EUR.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жак Фреско

    14 5 Отговор
    Жилищата в бъдеще ще поскъпват където има храна и вода!
  • 2 Петър Петров

    16 5 Отговор
    В Италия жилищата са надценени заради многогодишните бюджетни дефицити. СКОРО МОЖЕМ ДА ОЧАКВАНЕ СПУКВАНЕ НА БАЛОНА.
  • 3 Брокер

    5 5 Отговор
    Спокойно,пазара у нас е стабилен
  • 4 симо

    8 0 Отговор
    докато населението на земята не стане 1 милиард,короната ще мутира ,поне 10 години Бил го подсказа.Така че който има повече от 1 имот може да си го завре у пърделко
  • 5 Баче кико

    18 2 Отговор
    Помните ли балона от 2008 година как бяха надценени и цените после паднаха наполовина.
    Това може да се случи и сега.
    Постоянно се казва как се затварят бизнес и затварянето на бизнеси води до намаляване платежоспособността на населението. Впоследствие ще намалеяти потенциалните купувачи.
    А това води като резултат намаляване и на цените. Виждали сме този резултат вече
  • 6 Баче кико

    12 0 Отговор
    Послеслов - тая тема се върти винаги в медиите. Имам чувството, че се плаща на някой за да върти една и съща песен в продължение на години.
  • 7 Умен

    14 0 Отговор
    Абе брокита как така страна с много по-добър стандарт на живот, инфраструктура, климат и т.н. имат средно само 1,5% покачване на цените а в Рим даже има спад 0,1%, докато в нашата София(най-мръсният град в света) - 2,5%?
  • 8 Умен

    8 0 Отговор
    Мокрите сънища на брокерите!!!
    Сънувайте си! Само въпрос на време е да се спука балонът и да се повтори 2008 г.

    Коментиран от #9

  • 9 нико

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Умен":

    Гладна кокошка просо сънува.