Last news in Fakti

22 Декември, 2020 18:14 1 777 18

Марияна Николова от Банско: Туризмът в планината се препоръчва, дори и от СЗО

  • банско-
  • марияна николова-
  • туризъм-
  • коронавирус

В рамките на инспекцията вицепремиерът проследи стриктното спазване на въведените противоепидемични мерки

Марияна Николова от Банско: Туризмът в планината се препоръчва, дори и от СЗО - 1
Снимка: Министерство на туризма

Туризмът в планината се препоръчва дори и от Световната здравна организация (СЗО), защото укрепва здравето и затова очакваме посещения в курортите и общините. Нашата дисциплина ще помогне наистина да имаме зимен сезон и вътрешен туризъм. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова при проверка на ски съоръженията в община Банско. Тя посочи още, че се предвижда гостите да са предимно българи, както и посещения от съседните страни, защото дестинацията е малка и могат да идват с личните си автомобили. Заявки за пътувания има, като повечето резервации са индивидуални, информира министър Николова. По думите ѝ прогнозите са, че резервациите ще са в последния момент.

В рамките на инспекцията вицепремиерът проследи стриктното спазване на въведените противоепидемични мерки и работата на съоръженията спрямо утвърдените правила на Министерството на туризма. По време на визитата на място тя бе придружавана от Иван Кадев, кмет на Банско, и Иван Обрейков, маркетинг директор на „Юлен“ АД.

Относно работата на ресторантите в хотелите, която се възстановява от днес, вицепремиерът подчерта, че тя трябва да се осъществява в рамките на лимитирания час до 22 часа. Като допълнително министерството препоръчва на бранша да бъде осигурен сменен режим на изхранването, за да може да се избегне струпване на хора, обясни още тя. По време на инспекция в места за настаняване представители на бранша благодариха за това решение, като посочиха, че по този начин много ще се улесни работата им и ще предоставят по-висококачествена услуга на гостите си.

В компетенциите на РЗИ, здравните власти и на БАБХ е да наблюдават дали се спазват правилата, информира министър Николова. Тя коментира, че желанието на всички е специално за Нова година да има възможност за работа до по-късно, но на този етап такова решение няма, тъй като все още картината не го позволява.

Вицепремиерът заяви, че е много важна и самодисциплината на туристите, защото се наблюдава струпване на терасите и на местата, където се предлагат пакетирани храни и напитки, което не може да се допуска. Има варианти, в които могат да се поставят мини пейки, където хората да почиват, да си хапнат, информира министърът. Тя коментира, че добър пример е курортът Пампорово, където има COVID охрана, която е на ски съоръжението и следи да не се образува тълпа и събиране на повече от 15 човека. По думите ѝ добре е и в ски зона Банско да се помисли за въвеждането на такава, защото времето позволява и ние очакваме голямо струпване на туристи, особено събота и неделя.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    15 0 Отговор
    Само инспектори в това правителство.
  • 2 гост

    16 1 Отговор
    Аааа.. не ! Те за риба не ни даваха да ходим преди, та сега на планина ?
  • 3 Ей я на

    14 0 Отговор
    другарката ! Проводник на пералните и COVID - а !
  • 4 Екскурзиант

    11 0 Отговор
    Ще инспектирам Пампоровец без джипка !
  • 5 Анонимен

    11 0 Отговор
    Пролетта забраняваха глобяяаха сега разрешават.....
  • 6 Бай Ганьо

    7 0 Отговор
    Абе ГЕРБави ТУЛУПИ, забравихте ли, че затворихте Витоша преди няколко месеца?!
  • 7 Я ...Я

    4 0 Отговор
    МАЛИ МАЛИ. С ТОВА ГОВОРИНЕ ИЗБИ РИБАТА. АМИ ДОКАТО ЧАКАТ ЗА ЛИФТ ПОСЛЕ ХОТЕЛ СТОЛОВА РЕСТОРАНТ БАРЧЕ. ШЛЯЕНЕ ПО КОРИДОРИТЕ НА РЕЦЕПЦИЯ. ПРИ 35 ЗАРАЗЕНИ НА ПРОЛЕТ ЗАТВОРИХТЕ
    БАНСКО. СЕГА ЮРУШ. ПОСЛЕ НАРОДА ВИНОВЕН.
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Само дето не пускаха до Витоша,а мен ме върнаха без да погледнат документи и други от едно КПП на костинброд през пролетта!Сега откриха ходенето на планина -Бравос!Току виж разбрали ,че маските също не решават Ребуса-НЕЩОТО!
  • 9 Политолог

    2 1 Отговор
    Спортът в планината се препоръчва, само да не ми дишат във врата м@л0умни ганьовци, на които клюна им стърчи от маската или тя е монтирана, като лигавник...
  • 10 кръчмар

    2 0 Отговор
    по другите общини няма ли зимен туризъм?кой ще глоби вас и човека с лигавника за неспазване на противоепидемичните мерки?
  • 11 ха-ха

    2 0 Отговор
    След като се препоръчва ''дори от СЗО'' и г-жа Николова, тръгвам. Дано, шефа, ми плати командировъчни. Не съм лаком. 20 дни, ще ми се отразят добре на здравето и работоспособността. :-)
  • 12 Га хта

    1 0 Отговор
    У държавата дет ти су ми министер
  • 13 Пак глупости

    1 0 Отговор
    Тия БГ министри не разбраха че решения се вземат въз основа на медицинска логика а не какво искал този или онзи. СЗО препоръчва туризмът, но не и струпването по барове и ресторанти. Защо не си вземат храната по стаите, толкова ли е сложно? Сега отварят развъдниците на вирусът и след нова година резултатът от мерките досега ще бъде анулиран. Вирусът плъзна из Европа точно от ски курортите и не поради спортът а заради тъпченето на хора по барове и ресторанти в курортите.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дени

    1 0 Отговор
    Ските са най-якият спорт, нямам по-любимо нещо от карането на ски. За късмет, пандемията не пречи на практикуването му, за разлика от други неща, които не можем да правим, въпреки че ги обичаме. Така че, който обича да кара ски, да го прави на воля. Сега е моментът.
  • 16 Бобо

    2 0 Отговор
    Фактът, че си в планината, сред природа и на въздух говори много. Така че не се колебайте, особено любителите!
  • 17 Лъчо

    1 0 Отговор
    СЗО не ме интересуват, но колкото повече в планината, толкова по-добре!
  • 18 райберЪТ

    0 0 Отговор
    Таз жена е адски умна и Ентелигентна ! А даже и не го крие !