Last news in Fakti

24 Декември, 2020 19:23 2 755 8

Коледа в Гърция: Забрана за излизане и до 9 души на маса

  • гърция-
  • коронавирус-
  • трапеза-
  • коледа-
  • мерки-
  • полиция

Гърците си честитят от дистанция и с маски

Коледа в Гърция: Забрана за излизане и до 9 души на маса - 1
Снимка: Shutterstock

В южната ни съседка Гърция се отчита подобряване на епидемиологичната обстановка след два месеца ограничения. Полицията следи за спазване на мерките и пълната забрана за движение след 22.00 часа.

Само украсените витрини и домове подсказват, че сме в навечерието на голям християнски празник, предаде кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева. Въпреки забраната има силно движение на хора по централните търговски улици, излезли на кратка разходка в слънчевото време. Магазините не работят, но се чувства духът на Рождество. Гърците си честитят от дистанция и с маски. Позволено е събирането на Бъдни вечер до 9 души от две семейства и то до вечерния час в 22.00 часа.

"Спазвайте мерките. Опасността не е преминала. Надеждата е във ваксината" - това е акцентът в обръщенията на политическите лидери. За първи път не се чуват и коледарски песни поради забрана за рискови контакти на децата. Но в Атина и други градове на страната се движат коледни автобуси с песни и пожелания за здраве и щастие. Тази вечер по традиция в Гърция децата не очакват подаръци, защото тях ги носи Свети Васил в новогодишната нощ.

Утре правителството разреши посещение на ограничен брой вярващи на литургия, а тази вечер тържеството е в къщи с най-близките хора. Главата на гръцката православна църква - архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним призова духовниците да се включат в кампанията по ваксиниране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йоргус

    9 12 Отговор
    По 20 и нагоре сме на маса, гърците не са послушните гладни роби българи!

    Коментиран от #7

  • 2 сила

    5 0 Отговор
    а под масите....
  • 3 КОВИД ЗОМБИ

    7 1 Отговор
    Трябваше да забранят храните по коледа за да не се събираме българите на масата!
  • 4 Все ночи някой ще влиза

    2 7 Отговор
    По къщите и ще проверява. .трябва всички да се ваксинират. .Само това е спасението. .Иначе няма да спрат да се заразяват
  • 5 QR Виза

    8 0 Отговор
    Въпреки всичко не мога да не им призная обаче на гърците едно нещо, вижте напр. в този клип как са украсили Волос за Коледа! ...А после вижте София !

    Коментиран от #6

  • 6 Киро Битоня

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "QR Виза":

    Ха, то само Волос да е ... абе думите са излишни,разлика..от земята до небето.
  • 7 segamao

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Йоргус":

    Гладни и гадни са само ocмaнcкитe рoми провокатори.
  • 8 Фактология

    9 1 Отговор
    Да бе да ама...Това да го видя няма да го повярвам...Традиционно гърците се събират цялата рода.Аз съм била на такива събиранията.Над 20 човека,ядене и пиене до припадане...Поредните написани глупости..Там е друг свят..Само, който не е живял, само той не знае.