Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 15:49 2 075 2

Всички болници в Израел имат екипи за психологическа помощ

  • израел-
  • болници-
  • коронавирус-
  • пациенти-
  • лекари-
  • пандемия-
  • марк вайзер

Израел вече ваксинира голяма част от населението си

Всички болници в Израел имат екипи за психологическа помощ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Във всички израелски болници са сформирани екипи за психологическа помощ за лекарите. В болница Шиба в Тел Авив неин ръководител е проф. Марк Вайзер. „Най-напред хората от медицинския екип трябва да осъзнаят, че имат проблем. Защото когато години наред се грижиш за болни и при теб се появи проблем, махваш с ръка и си казваш „ще мине от само себе си“, каза проф. Вайзер в предаването „Преди всички“ по БНР.

„Направихме всичко възможно да поощрим екипите да си признаят поне пред себе си, че е нормално да кажат „тежко ни е, искаме подкрепа“. Ако сами стигнат до това решение, от този момент започва нашата работа. Мисля, че на санитари, сестри е по-тежко да преодолеят психическото натоварване от препълнените с тежкоболни хора отделения и от всекидневната среща със смъртта, отколкото на лекарите. От една страна, причината е в тежката физическа работа, а от друга - понеже роднините на болните не могат да ги посещават, се налага тези човешки контакти да бъдат поети от санитари и сестри. От санитарите до лекарите - всички се чувстват морално отговорни да се грижат за болните, дори и да са в най-рисковите отделения. Когато видим, че на някого от медицинския екип му е тежко, му даваме няколко дни да остане вкъщи в платена почивка или да ползва дни за компенсация, за да се съвземе и да събере сили. Много е важно да посъветваме ръководителите на отделението да кажат, на този който изнемогва - „остави всичко, иди си вкъщи за няколко дни и се погрижи за себе си“. След почивката се връща със съвсем друга мотивация за работа“.

Психологът посочи, че се използват всички познати средства - разговор, съвместно решаване на казуси, почивка за тези, които дълго са били на двойни смени. „Опитваме се да им кажем, че ако приемат прекалено драматично ситуация, възникнала заради пандемията, това няма е добре и за тяхното здраве, и за болния. Ако искат да помогнат на пациентите, колкото и да им е трудно, трябва да гледат на нещата отстрани, трезво да решат как да ги лекуват, а не да съпреживяват“.

На въпроса - трябвало ли е да убеждават лекари или друг медицински персонал да се ваксинират, проф. Марк Вайзер отговори: „Ако лекар не иска да се ваксинира, по една или друга причина, това е негово право. Като психолог нямам право да му въздействам. Чувал съм, че на други места медиците са поставени пред избор - ако не се ваксинират, нямат право да упражнява професията си. В нашата болница уважават избора на всеки, още повече че е медицинско лице, което добре познава собственото си състояние“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диверсант

    3 0 Отговор
    Тежко ли??? А защо се съгласиха да участват в коронашоуто. ???
  • 2 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    КОЛКО НАРОДИ ИМАТ ПО ЕДИН ПСИХИАР ТЪР НА 100 000 ДУШИЦИ ??? ОТ КЪДЕ ИЗРАЕЛЦИТЕ ИМАТ ТОЛКОВА МИЛИОНИ ВАКСИНИ !?!?!?