Last news in Fakti

25 Февруари, 2021 10:06, обновена 25 Февруари, 2021 10:29 3 233 71

Проф. Костадин Ангелов: "АстраЗенека" не изпълнява своите обещания

  • костадин ангелов-
  • астразенека-
  • astrazeneca-
  • ваксина

Компанията дължи ясни отговори, а не вежлив отказ, посочи здравният министър

Проф. Костадин Ангелов: "АстраЗенека" не изпълнява своите обещания - 1
Снимка: БГНЕС

"АстраЗенека" не изпълнява графика, която тя е обвила за доставка на ваксините за България. Това обяви на традиционната пресконференция на НОЩ проф. Костадин Ангелов.

Имаме тенденция за увеличаване на случаите в последните три дни, едновременно с това се увеличава и броят на ваксинираните лица – образно казано се надбягваме с вируса. Неприятно сме изненадани от поредната неспазена уговорка за доставянето на Оксфордската ваксина. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. по време на брифинг за актуалната епидемична обстановка в страната.

В рамките на 3 дни водим изключително сериозни разговори за доставките, поясни още министърът. В рамките на 2 дни се очаква решение, че камионът с ваксините ще тръгне – това е липса на оперативност, каза още Ангелов.
Той се обърна към "АстраЗенека" с думите: Нямаме нужда от учтивост, имаме нужда от ваксини.

Здравният министър изнесе данни, че компанията е доставила едва една трета от обещаните ваксини. Компанията дори представила нов график за доставка за ваксини за България, от който става ясно, че тя свива доставките с близо 60%.

"Изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена договорка от фирмата, която трябваше да достави оксфордската ваксина. Описаните факти доказват, че AstraZeneca няма да спази ангажимента си", заяви видимо ядосаният министър на здравеопазването.

За февруари сме очаквали 452 хил. дози от AstraZeneca. 333 хил. дози по-малко са пристигнали през февруари в страната ни, стана ясно от думите му.

"С изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 дози ваксини. В рамките на 3 дни водим разговори на различни нива с въпросната фирма доставчик. В рамките на два дни очакваме реакция и вземане на решения от бордове и европейско директори, че камионът за България ще тръгне. Това наричам липса на оперативност. Съобщихме на фирмата, че имаме готовност да изпратим самолет. Той стои и чака", обясни здравният министър.

Проф. Ангелов подчерта, че нямаме нужда от учтивост и вежливост, а имаме нужда от ваксини.

"На полето на медицината има само черно и бяло - хората са здрави или болни, живи или умрели. Нека да се спазват уговорките. Получаваме учтиво отказване", настоя той.

По данни на фирмата камионът тръгва в петък, очакваме го в събота.

"Имаме тенденция за увеличаване на случаите на заболелите с Ковид-19, която се отчита за последните 3 дни. Имаме ясна тенденция на увеличаване на броя на ваксинираните лица, като за последното денонощие те са над 20 хил. Надбягваме се с вируса и ще видим кой ще финишира пръв", каза още здравният министър.

Заетостта за леглата за неусложнени пациенти е 47%, а на интензивните легла е 51%. Броят на заразените медици от началото на епидемията е 10 100. 693-ма са на домашно лечение, в лечебни заведения са 88, 7 са в интензивни структури.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    47 7 Отговор
    Паричките ли ти закъсняват или нещо друго....?
  • 2 др Гей Билтс

    42 12 Отговор
    Никой не ви ще ваксините бре. Дай некой лев на народа, не обещания за ваксини и химии.
  • 3 Щото така сте се пазарили

    41 4 Отговор
    Да лапнете и от ваксините. Нали им неустойки а и други фирми , ама май делаверата ви там е наи дебела

    Коментиран от #63

  • 4 Алфа Вълкът

    11 18 Отговор
    Ей тъй става ЕС като няма полиция и армия. Прати им армията да им обере ваксините, а не да ги изнасят за Катар, Саудитска Арабия и Великобритания!
  • 5 гадно

    34 5 Отговор
    Тоя смешник защо не покаже договора и от ЕС скачаха па си седнаха на задниците явно има такива клаузи, че от АЗ могат де си правят каквото и когато им е удобно на тях с доставките.

    Коментиран от #60, #65

  • 6 Русский

    18 12 Отговор
    Ваксиниран съм от Спутник. Всичко е добро.

    Коментиран от #7, #19

  • 7 честен ционист

    7 14 Отговор

    До коментар #6 от "Русский":

    Викаш запутил се се към Преизподнята.

    Коментиран от #21

  • 8 РАДИО ЕЛТО

    12 2 Отговор
    пак облъчване
  • 9 Русский

    14 10 Отговор
    Вчера се ваксинирах със Спутник-V, направих втора инжекция. Засега няма последствия. Получих сертификат за ваксинация.

    Коментиран от #34

  • 10 Миризлив пор

    20 7 Отговор
    А бе спрете да се кланяте на западняците ами одобрете руската ваксина. Обявете че страната има нужда от ваксини и всяка забавена доставка и ще се вкарва същото количество от руската ваксина! Сега са взели парите и не им пука, продават на хората с пари и не им пука за бедните държави.

    Коментиран от #64

  • 11 Има ли корупция

    20 2 Отговор
    При поръчката и купуването на ваксините.

    Коментиран от #28

  • 12 Хахаха

    16 4 Отговор
    Ако наистина искат много вакцинирани да поискат Спутник. Сега тая тема е табу в България. Доказателство на това кое е водещо във вакцинацията.
  • 13 Лош

    14 3 Отговор
    Супер
    Така няма да се мре с тая безмислена ваксина.
  • 14 Мислещ

    14 3 Отговор
    Нещо не ми се вярва при положение, че и самите англичани не им щат ваксината, от къде този недостиг! По-скоро яко народ се разболява от тях и спират навреме преди да стане прекалено очевадно и да не може да се потули.

    Коментиран от #52

  • 15 гост

    18 1 Отговор
    Ха, уж нашите ги бяха ,,договорили,, и ,,закупили,, а се оказва че нищо не са направили.ЕК е договорила всичко, а нашичките са поискали най-много от Астрата, защо ли? В момента 10:19 министъра е видимо изнервен на въпросите. Щото ваксини няма, ама явно някой е ,,изтъркал печелившо билетче"
  • 16 Българка

    23 0 Отговор
    Имaмe тeндeнция зa увeличaвaнe нa cлучaитe в пocлeднитe три дни. Тoвa зaяви здрaвният миниcтър прoф. Кocтaдин Aнгeлoв. пo врeмe нa брифинг зa aктуaлнaтa eпидeмичнa oбcтaнoвкa в cтрaнaтa."
    И точно за това се отваря всичко! За да може да бъде изпълнен плана- за изборите да има пик и хората да си стоят по къщите и да не гласуват!

    Коментиран от #24, #50

  • 17 Ангел

    18 0 Отговор
    При наличие на статия преди 2 часа, че ваксините ще пристигнат 2 дни по-рано, госпожица Атанасова сетили се да подскаже на професора да си чете писмата преди да говори глупости пред цял свят?
  • 18 Мазньо

    17 1 Отговор
    Ангелинке,намалете си комисионните и ваксините ще дойдат!Тия от Астрата не са толкова глупави,колкото ги мислите.
  • 19 Значи са ти

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "Русский":

    сложили руски чип?... (Нали според пропагандата ви, чрез ваксините се "чипира населението"? Или руските ваксини са от "добрите", а западните от "лошите"?... ДВЕПМ.)
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 0 Отговор
    Добре,че ви Пази..Господ!Астра зенека е такъв....ДоКазан!По добре не я използвайте!
  • 21 ленин

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Човекът просто е получил путьовка в жизни.Може да му трябва за келнер в ресторант.
  • 22 Лост

    17 0 Отговор
    Ей това значи да те оправят с 200.И какво правим с коридорите. Сега имале коридори ама нямаме спалня и хол. Лошо, Ангелов! Това да не е мошенгия?
  • 23 ха-ха

    16 1 Отговор
    Българина, само така ще се ваксинира. Казваш му, че стоката свършва и може да я получи само с връзки. Е тогава, започва циркът и панаирите. Всеки гледа да прецака другия и да е първи :-)
  • 24 ЛЕЛЕ

    0 8 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    БРИФИНГА ОЩЕ ВЪРВИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА А ТИ ВЕЧЕ ПОСТВАШ ПРОПАГАНДАТА!!!ТИ СИ НАШАТА М И Ш Е Л ОТ СЪПРОТИВАТА🐑🐑🐑🐑
  • 25 Ужасен

    19 0 Отговор
    Днес Иван Иванов областен координатор на партията на Станислав Трифонов - ИТН за област Плевен напусна структурата! В отворено писмо до медиите той изтъква ужасяващи мотиви като че партията е превзета от подлоги и блюдолизци и тясно свързана с ДПС. Разкритията просто са ужасяващи !
  • 26 К 1929

    17 0 Отговор
    НЕ МОЖЕТЕ И ДА ГИ ОСЪДИТЕ ПОНЕЖЕ ТЕ СА НАД ПРАВИТЕЛСТВАТА.
  • 27 ЕС е пълен провал

    22 1 Отговор
    Свлачище..Няма морал и визия за бъдещето,трови детската психика,залива ни с наркотици,щастливи кокошки и внос на тероризъм,ЕС е мъртвец,да погребем мъртвеца!

    Коментиран от #41

  • 28 Мечо Пух

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Има ли корупция":

    Колкото повече, толкова повече.
  • 29 В съд

    15 0 Отговор
    100% ще спечелите най-малкото неустойка, ако ги съдите в европейски съд, но при този случай комисионните ви отпадат.
    Обзалагам се, че комисионните са по-важни..

    Коментиран от #33

  • 30 Абеее

    13 0 Отговор
    Какъв камион, бе пуделче. Нали твоят велик кормчия щеше да праща самолет и за два часа да ги достави. Сигурно самолета не може да запали или разхожда вожда из територията, а.

    Коментиран от #47

  • 31 Род

    14 0 Отговор
    Добре де, нали въпрос на личен избор, да допуснат и руски, китайски и всеки да си избира! Лично аз смятам, че ако имаше и най-малък проблем с китайските и руски ваксини пресата щеше да гърми! Получава се така Унгария и Сърция ще си решат проблема с ковид кризата по бързо защото не следват идеологеми а са прагматични, а ние си играем на " стражари и апаши" ....
  • 32 Окото му свети

    13 0 Отговор
    Все някой ВИ е крив, ей... А вие какво изпълнихте!?
  • 33 Centurion

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "В съд":

    Е там е тя работата!!!
  • 34 Алекс

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Русский":

    Къде, кажи ми ?!
  • 35 ами

    4 0 Отговор
    Прихванала е от вас бе Коцка.
  • 36 Браво Коце

    0 7 Отговор
    С теб сме
  • 37 пророк Исай

    7 0 Отговор
    ............ Надбягваме се с вируса и ще видим кой ще финишира пръв ! Тоз е толкова изветрял , че не може да изрази мислите си , използва метафори с кухо съдържание !
  • 38 А ТИ...

    10 0 Отговор
    КЪДЕ БЕШЕ КАТО Я ПОРЪЧВАХТЕ?!!??
    ГЕРБЕРИСТКА ГЕПАДЖИИКА ВИ
    СЛОЖИ НА ХРАНИЛКАТА. ХЕМ НАЙ
    ЕФТИНА ХЕМ НАЙ ЛОША. НЯМА ЛИ
    ДА СВЪРШИ ТОЗИ КОШМАР!??????!?
    ПИСНА МИИИИИИИИ
  • 39 Какви

    12 0 Отговор
    обещавания , бе ? Това да не е сделка с мафията? Покажи на хората кога и какво си поръчал и какъв договор си подписвал !

    Коментиран от #43, #45

  • 40 АМОН

    14 1 Отговор
    От Астра Зенека отлично знаят, че продукта им не изгражда имунитет и не спира вируса.
    Иначе си прибраха паричките, платиха комисионните на българските си рекламодатели от НОЩ.

    СЕГА ЧАКАМЕ!! ЧАКАНЕ МУ Е МАЙКАТА.
    А НЕУСТОЙКИТЕ ОТ ДОГОВОРИТЕ?!! Няма да ги търсим защо се налага връщане и на комисионните.

    АМИ ТЕЗИ ДЕКЛАРАЦИИ ЗА ТОВА, ЧЕ ТЕЗИ ОТ АСТРА ЗЕНЕКА НЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ ЗА СТРАНИЧНИ ДЕЙСТВИЯ ОТ ВАКСИНАТА ИМ?
    ЗАЩО НЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ!! Кой друг ако не те носят отговорност. Излиза, че този който отива да се "СПАСИ" ПОЕМА РИСКА ОТ автоимунни и ракови заболявания.

    Превръщат ни в опитни мишки с ваксини си
  • 41 пророк Исай

    9 0 Отговор

    До коментар #27 от "ЕС е пълен провал":

    Нееее , ЕС е част от схемата за тотална глобализация на Света ! Накратко , тотален контрол върху начинът на живот ! Вече е отработена схемата .
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 АМОН

    8 1 Отговор

    До коментар #39 от "Какви":

    ТИ ПАК.
    КАК ЩЕ ТИ ПОКАЗВА ДОГОВОРА!
    СИГУРНО ИСКАШ И КОМИСИОННАТА СИ ДА ПОКАЖЕ?

    ЗА НЕУСТОЙКИ ПО ДОГОВОРА НЕ ГОВОРИМ , ЗАЩОТО С ВРЪЩАНЕТО НА ПАРИТЕ ВЪРВИ И ВРЪЩАНЕТО НА КОМИСИОННИТЕ.
  • 44 Владо

    8 0 Отговор
    Хората във Франция, Германия и Обединеното кралство отказват ваксината AstraZeneca, защото искат тази на Pfizer (From Business Insider)В континентална Европа служителите посочват незапълнени срещи и празни центрове за ваксинация, когато се предлага ваксината В Германия стотици хиляди дози от ваксина на AstraZeneca са останали неизползвани,Длъжностни лица в Австрия и България също описаха обществената съпротива срещу ваксината AstraZeneca. В Италия учители и полицаи изразиха загриженост относно ваксината AstraZeneca, съобщава The Wall Street Journal….
    Във Франция длъжностни лица разделиха ваксинациите на здравните работници, след като няколко работници, получили ваксината AstraZeneca, призоваха болни заради грипоподобни странични ефекти. Миналия месец президентът Еманюел Макрон изрази съмнение относно ефективността на ваксината. В Швеция два региона временно спряха разпространението на ваксините AstraZeneca, след като служители на болници, получили един удар, съобщиха за леки странични ефекти… Във Великобритания картината е по-сложна. The Washington Post съобщава, че някои британци отменят и преназначават назначенията за ваксинация….В края на миналата година AstraZeneca обяви, че нейната ваксина е била 62% ефективна след две пълни дози в изпитанието, но 90% ефективна след половин доза и пълна доза, повдигайки въпроси относно нейните изпитания, както докладва Исабела Джибилиан от Insider…Британските регулатори сега казват, че ефикасността на ваксината е 7

    Коментиран от #59

  • 45 пророк Исай

    7 0 Отговор

    До коментар #39 от "Какви":

    На циганска свадба се обещава ! Костадинка - марионетката , чете , действа и говори по сценарият .
  • 46 Уж така

    15 0 Отговор
    А кой ви накара, г-н министър, да поръчате най-много дози от тази точно ваксина?????? И други въпроси се пораждат от това, но няма смисъл да ги задавам. Тази сълзлива сценка, в която естествено отново нямате вина, вече много пъти сме я гледали

    Коментиран от #55

  • 47 Лост

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "Абеее":

    Сега палят Ф-ките и отиват да ги доставят. Ако не ще ги бомбандират. Ама засега само анимационно.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Владо

    7 0 Отговор
    … Във Великобритания картината е по-сложна. The Washington Post съобщава, че някои британци отменят и преназначават назначенията за ваксинация….В края на миналата година AstraZeneca обяви, че нейната ваксина е била 62% ефективна след две пълни дози в изпитанието, но 90% ефективна след половин доза и пълна доза, повдигайки въпроси относно нейните изпитания, както докладва Исабела Джибилиан от Insider…Британските регулатори сега казват, че ефикасността на ваксината е 70%, докато Европейската агенция по лекарствата казва, че е 60%, съобщи The Post.
    (Пуснах превода от Google, тъй като в момента нямам време)
  • 50 А, не, не

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    По корем да се влача, но ще отида да гласувам! Задължително! Просто това е начинът.

    Коментиран от #53

  • 51 Баш Майстора

    8 0 Отговор
    МОШЕНИЦИ.🤣🤣🤣
  • 52 пророк Исай

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мислещ":

    За спирането си прав , но за потулването , не си ! Не забравяй - всяко чудо за 3 дни ! За потулването ще се погрижат медиите , които се контролират от Св. Ик. Форум .
  • 53 Българина

    9 0 Отговор

    До коментар #50 от "А, не, не":

    И АЗ....................
    МУТРИ ВЪН...........
  • 54 Хошимон

    7 1 Отговор
    Ах тази Астра занека и тя започна да не си спазва обещанията като наши първенци.Едно говорят а друго връщат Сменят си думите като някой

    Коментиран от #66

  • 55 Daaaa

    9 1 Отговор

    До коментар #46 от "Уж така":

    Пълна некомпетентност на министъра, липсващи ваксини, хаотично ваксиниране, за рисковите групи никой не се грижи. Достатъчно е да се погледне към Сърбия и да се види как се работи компетентно. Ама господин министърът нали първи си постави ваксина, какво го е грижа за възрастните, онкоболните и т.н.
  • 56 Dido

    4 0 Отговор
    Вместо да плачем на чуждите порти да се подпомогне направата на българска ваксина.
  • 57 ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

    10 1 Отговор
    Германската комисия по ваксините препоръчва препарата на британската компания AstraZeneca само за хора под 65 години. България е поръчала най-много ваксини именно от AstraZeneca - 4,5 милиона.

    КОЯ ФИРМА ПЛАТИ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ КОМИСИОНИТЕ ЗА ТЕЗИ 4,5 МИЛИОНА ВАКСИНИ?!!

    Може би депутатката от ГЕРБ г-жа ЕВА МАЙДЕЛ ще ни каже коя е фирмата на майка й ЗОЯ ПАУНОВА и тя ли е вносителя на ваксините на АСТРАЗЕНЕКА?

    Фирмата „АстраЗенека Континент” Б.В. на г-жа ЗОЯ ПАУНОВА е вносителя на тези ваксини!!

    МАЙДЕЛЧЕТО и майчето й ще спасят нацията от погиване!

    Само, че фирмичката носи ОТГОВОРНОСТ за спрените доставки!!
  • 58 Кире

    3 1 Отговор
    ЗОЯ ПАУНОВА ЩЕ ИЗПЪЛНИ ВСИЧКО И ДО КРАЙ!СМЕШКО!
  • 59 Добре го каза

    6 1 Отговор

    До коментар #44 от "Владо":

    Точно така.
    В България упорито се премълчава за това. На запад не щат астра зенека, в Германия се залежава, а нашите - не можели да я докарат.
    "Остави", Ангелов. Имаш желание.
  • 60 Бае Въло

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "гадно":

    Дали има и същите клаузи за едни самолетчета и корабчета?
    Питам само от любопитство. Не че на някой му трябват.
  • 61 Fate

    4 1 Отговор
    Евроцености ....
  • 62 Covid

    10 0 Отговор
    Да му мислят тия дето изкупиха тоалетната хартия как ще се ваксинират
    Нормалният човек гледа с презрение на този театър
  • 63 Не че нещо

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "Щото така сте се пазарили":

    Какво точно да лапне ?Не ви ли е срам да тролите постоянно.Да не би да ти искат пари като отиваш да се ваксинираш случайно ?В цял свят имам проблем с доставките.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Ти cи cмешник

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "гадно":

    и оcвен товa неприятник. Голям cи отворко aмa cи пълнa нулa. Позволявaш cи дa cееш обиди към хорa които ca 3 нивa нaд твоето.
  • 66 Вcичко знaм

    3 7 Отговор

    До коментар #54 от "Хошимон":

    Другaри тролове, хaйде вземете решение. Първо оревaхте ортaлъкa, cрещу Фaйзер, a иcкaхте Acтрa Зенекa щото билa кaто руcкaтa. Cегa Acтрa ви cтaнa проблем. Я кaжете кaкви ca поcледните инcтрукции от Мacквa, че дa имa някaквa предвидимоcт в троленето.
  • 67 AngeloFF

    6 0 Отговор
    B Сърбия гражданите могат да избират от четири възможни ваксини: Pfizer-BioNTech,
    Спутник V,
    Sinopharm ( китайска) и
    AstraZeneca.
  • 68 EUес

    2 0 Отговор
    спутник.астра зенека.джонсън и джонсън,модерна,пфайзер,синофарм,май и една израелска и една турска и една индийска има, ама защо да бързат да ги одобряват ,като те нямат зор
  • 69 бачо Рачо

    0 1 Отговор
    когато питаха колко искат да се ваксинират 60% казаха нееее няма да се ваксинираме,а сега недостигат ваксините.Абе вие драскачите тук защо виете че ваксините не достигат,та вие сте от тези 60%.хайде не нам тия.спутник ви чака.

    Коментиран от #70

  • 70 Мазньо

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "бачо Рачо":

    Много просто-хората чакат да премине третата фаза на изпитания на ваксините,и тогава да изберат.И са прави,виж какво става...
  • 71 Аз40🏴‍☠️

    2 0 Отговор
    Този модифицирания все по-червен става. Странични реакции от файзера?