Last news in Fakti

5 Март, 2021 10:00 4 801 14

В Германия изхвърлят ваксина?

  • германия-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • изхвърлят-
  • пандемия-
  • мерки-
  • лекари-
  • туитър

Напоследък все по-често се разпространяват такива съобщения. Има ли нещо вярно в тях?

В Германия изхвърлят ваксина? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Историята звучи невероятно: в една германска клиника била изхвърлена ваксина, която е била годна за ползване. Това поне твърди един човек в Туитър, който обяснява, че е студент по медицина, а в момента е на стаж в една болница, в която обучават медици. Според неговото твърдение, ваксината била вече подготвена за употреба, но не се намерил човек от приоритетните групи, на когото да бъде поставена. Студентът пожелал да бъде ваксиниран, но му било отказано, а ваксината била изхвърлена. В отговор на запитване собственикът на профила в Туитър отговори, че не желае да дава повече подробности по случая, тъй като се опасявал от евентуални репресии, а и му предстояло още дълго следване. Той заяви още, че ще изтрие профила си в Туитър, тъй като била много голяма опасността от „репресии срещу човек, изразяващ критично мнение в една йерархична система“.

"Нито една изхвърлена доза"

Само за броени часове въпросният туит събра хиляди лайкове и беше разпространен от близо 1000 души, сред които и някои известни лица и политици. В резултат от германската обществено-правна медия АРД изпратиха запитвания до всички големи университетски клиники и до болниците, в които се обучават медици, за да бъде изяснено дали те смятат този случай за правдоподобен. Не всички отговориха веднага на запитването, но получените отговори са единодушни. Говорителят на берлинската клиника „Шарите“ Маркус Хеген заяви: "Ако поканени за ваксинация лица се откажат непосредствено преди определения им час, в действие влиза резервният списък с лица, така че нито една доза с ваксина да не бъде изхвърлена". Хеген казва още, че в "Шарите" регистрират „висок интерес и голяма готовност за ваксиниране“ - до края на миналата седмица при тях са били имунизирани над 10 000 служители на клиниката.

Сходни са и отговорите от университетската клиника в Ерланген, от имунизационния център на университетската клиника във Фрайбург, както и от хамбургската университетска клиника в Епендорф. Всички те твърдят, че ако не се явят поканените лица за приоритетно ваксиниране, дозите се поставят на други желаещи, включително и на студенти по медицина. От Хамбург добавят още, че досега не са изхвърлили нито една доза, тъй като желаещи има предостатъчно - интересът бил „изключително голям“. А от друга клиника казват, че твърдението за изхвърлена ваксина на AstraZeneca не звучи логично, тъй като тъкмо този препарат може да се съхранява най-трайно, без да има нужда от специални условия.

Едно признание

И все пак има единични случаи, в които се е стигнало да изхвърлянето на дози с ваксина. Здравното министерство на провинция Бранденбург например призна, че през януари - един ден след като започнал работа имунизационният център в Ораниенбург - мобилен екип за ваксинации бил принуден да изхвърли 36 дози, тъй като поканените лица отказали непосредствено преди часа, в който е трябвало да се явят, а на въпросното място нямало други хора, които да подлежат на ваксинация. В случая ставало дума за мРНА-ваксина, която била вече размразена и подготвена за използване. Но никъде не се е стигало до изхвърлянето на големи количества ваксина, заявиха още от министерството. Вярно е обаче, че относително голям брой дози остават неизползвани - предимно от ваксината на AstraZeneca, към която мнозина в Германия все още са скептично настроени. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан вече обяви, че смята да промени приоритетите за имунизиране, за да ускори ваксинациите именно с тази ваксина.

Автор: Андрей Райзин (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    22 3 Отговор
    Дайте я тука да не се хаби.Моите 🐷 🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷 всичко ядат.
  • 2 Ха ха

    25 2 Отговор
    Не я изхвърлят, просто я пращат на желаещи шарани из Европа и Северна Африка.
  • 3 гадно

    15 0 Отговор
    То само с ваксините да е така на рамо да ги носиш, ами колко храна изхвърлят вместо да отиде в бедстващи райони.
  • 4 гущер влечугов

    21 2 Отговор
    Рестарта на света /в случая с ваксинирането/,си върви! ДОКТРИНАТА Е: Великото преселение на овцете в отвъдното!
  • 5 И ТУК

    20 0 Отговор
    Ще започнат да изхвърлят, но
    НИКОЙ няма да разбере.........
    Заявили 15 000 000 ваксини
    ЗА 6 000 000 души. Усвояването и комисионната са по важни.
  • 6 агент дс

    3 0 Отговор
    може да са се хвърли по протокол. не може да се ползва .извън закона е това. нали ще съдят един кмет за това ?
  • 7 DW- пропаганден машинен

    17 2 Отговор
    Една германска циганка на пазара им казала и DW веднага правят истерична "ковина", психопатиииии !!!!
  • 8 С две думи

    11 1 Отговор
    Каквото каже ДВеле-знайте че е точно обратното...Това го доказаха в последните десетилетия...
  • 9 Ввв

    9 1 Отговор
    Изхвърлят само Астра Зенека

    Коментиран от #10

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ввв":

    Астра зенека-Убийственно ефективна ваксина!Една доза ,лекува всякакви проблеми!....Тишина и вечен покой-Астра зенека.....
  • 11 Матей

    4 0 Отговор
    Ще я изхвърлят,ами,какво ще я правят,като никой не я ще и се е развалила.Германците са стриктни,гледат си здравенцето,за палмово масло вкарват в зандана,а тука само това ядем,затова и премахнаха БДС.Навремето нямаше толкова раково болни.Същото и с ваксините,тук само астра-зенека се разпространява,безогледно,за руската ваксина се мълчи зловещо.

    Коментиран от #12

  • 12 Не е от

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Матей":

    палмовото масло, а облакът от Четнобил се приземи само над България и народът беше изведен на манифестация под първомайския дъжд, за да му дойде акълът. Сега е същата ситуация
  • 13 Астра Зенека

    3 0 Отговор
    е само за най-бедните "държави"..
  • 14 Някой

    0 0 Отговор
    Хм - "една ваксина, един студент в една болница..... " казал-рекъл-публикувал, а факти!!!
    Обективна новина!)))