Last news in Fakti

11 Март, 2021 10:00 5 269 47

Кой има интерес от играта с разхлабването и връщането на мерките в България?

  • бойко борисов-
  • герб-
  • пандемия-
  • коронавирус

Независимо дали в политиката на кабинета спрямо коронакризата има злонамереност или става дума за некомпетентност, коронавирусът вече е важен играч на политическия терен

Кой има интерес от играта с разхлабването и връщането на мерките в България? - 1
Снимка: БГНЕС

Злонамереност или некомпетентност прозира зад политиката на кабинета Борисов относно пандемията? Едно е ясно: коронавирусът вече е важен играч на политическия терен. И може да се окаже коалиционен партньор на ГЕРБ.

Коментар на Петър Чолаков:

Пролетната "Ковид-ваканция" изглежда ще бъде мимолетна в България. На 9 март бе отчетен огромен скок в броя на новите случаи на заболяването в България: с близо 2500 повече от предишния ден това бе най-високият пик от 11.12.2020. По-малко от 10 дни след като заведенията подновиха работа, министър-председателят Борисов заговори за връщането на строгите ограничения, а здравният министър Ангелов внезапно прекрати отпуската си.

Политически сметки

Това развитие на епидемичната обстановка обаче не е никаква изненада. Още в навечерието на „либерализацията” на мерките ред факти показваха, че тя е прибързана: настъплението на по-опасния „британски вариант” на вируса у нас; много ниският процент на ваксинация срещу заболяването. Пита се: Защо бе нужно това опасно упражнение?

Каквито и да са обясненията, всички те сочат към политически, властови мотиви зад решенията. Човешкото здраве остана на втори план.

Първият възможен отговор е, че Борисов обяви по-либералните мерки, за да не загуби подкрепата на най-засегнатите от рестрикциите сектори. На 1.03. почти всички заведения отвориха – при спазването на съответните изисквания и частични ограничения – с изключение на клубове, дискотеки и пр., за които бе обещано глътката въздух да дойде на 1.04., т.е. съвсем в навечерието на изборите на 4 април.

Разхлабването на мерките - зле прикрит замисъл на управляващите?

Ако сметките на управляващите са били да спечелят гласове с този предизборен подарък, те ще се окажат криви. На всички, не само на тях, „Ковид ваканцията” ще излезе солена. Тя може би ще бъде последвана от нов продължителен период на строги ограничения – ако не в цялата страна, то в редица населени места. В момента в 9 области ситуацията е тревожна.

Ако вирусът отново се разбеснее, това крие реален риск от ниска избирателна активност. А от нея ще спечелят партиите с твърди ядра като ГЕРБ и ДПС. Ниската активност (спад до около 2.5 млн. гласували) ще доведе до парламент със слаба легитимност. В 45-тото НС ще бъдат надпредставени партии като ГЕРБ, а по-малки и/или по-нови формации ще бъдат силно ощетени.

Не съм привърженик на конспиративните теории. Би било скандално ако това е зле прикритият замисъл на управляващите. Но с оглед на всички разкрития за морала на политическата върхушка в България, които ни поднесе само 2020-а, този сценарий не може да бъде напълно изключен.

Български модел в битката срещу Ковид-19?

Възможно е и друго обяснение, което е дори по-плашещо от това, в което се опитват да ни убедят любителите на конспирациите: правителството няма план. Не подценявам компетентността на здравните специалисти, на експертите. Но и те се возят в джипката на Борисов.

Има ли някой, извън ГЕРБ, който да е приел сериозно тщеславните, самохвалствени думи на министър Захариева, за „българския модел” на справяне с Ковид-19?

Като се огънаха пред повелята на политиците, в навечерието на „либерализацията” медицинските специалисти „вдигнаха” от 200 на 300 новозаразени на 100 хил. души критичния праг, при който здравната система няма да прегрее. Сега ген. Мутафчийски обаче изрази тревогата си, че здравната система, в настоящия пик, може да колабира – болничните легла могат да бъдат изчерпани.

Моите родители са пенсионери, с множество придружаващи заболявания. Зелените коридори за ваксиниране (въведени, после отменени, и накрая „върнати”) не само не помагат на най-застрашените, а реално ги поставиха в по-опасна ситуация. Много възрастни хора не можаха да се „преборят” за първите дози от ваксините и сега чакат, прилежно записали се, с надежда новите доставки. Категорично не приемам аргумента, че „зелените коридори” били практика и в други европейски държави, а някои дори последвали българския пример. Тук, например, също можеше да се помисли повече.

Вирусът вече е политически играч

Независимо дали в политиката на кабинета спрямо коронакризата има злонамереност или става дума за некомпетентност, коронавирусът вече е важен играч на политическия терен. И може да се окаже коалиционен партньор на ГЕРБ.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 44 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е как кой

    91 2 Отговор
    Едни 240 пед*ераса ,които чакат да смчат от еврофондове и помощи,шкафчета трябва да се пълнят
  • 2 087654

    71 2 Отговор
    Властта, статуквото.
    Ще има и доволни, всички на държавна и общинска хранилка, както банковият и охранителен бизнес.
    Другите само ще гледат.
  • 3 Гласоподавател

    99 4 Отговор
    ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ГЕРБ ОТ ПОЛИТИКАТА !

    Коментиран от #4

  • 4 Стига

    67 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гласоподавател":

    Че като чуя ,,Герб,, и ми тръгват киселини

    Коментиран от #25

  • 5 ПСР

    58 2 Отговор
    И злонамереност,и тежка некомпетентност,а човешкото здраве не е на втори,а на десети план.Лобизъм,сметки,популизъм и откровени лъжи-микс от"мерки",прилагани от управляващите.
  • 6 Достойна присъда

    68 2 Отговор
    Тиквата използва всичко за да остане на власт и най-вече страха на хората от ковид,прави се на спасител на нацията, но лошото е че много хора му се връзват!
  • 7 ЪРП

    47 3 Отговор
    ОТГОВО НА ВЪПРОСА: МРАКОБЕСНАТА САТАНИНСКА ХУНТА ОТ ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕЕЕЦИ, ГОСПОДАРИТЕ ИМ И ПОДЛОООГИТЕ ИМ!!!!!!!!..........КОИТО БЕЗ ДА ИМ МИГНЕ ОКОТО ЗАТРИХА И ЗАТРИВАТ ХИЛЯДИ И ХИЛЯДИ ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ НА БЪЛГАРИ, БЪЛГАРОМОХАМЕДАНИ, ЦИГАНИ, ЕВРЕИ , АРМЕНЦИ И ДРУГИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, КОИТО СА НАЙ-НАЙ-ТЕЖКО ХРОНИЧНО БОЛНИ И РАКОВО БОЛНИ И ГИ ЛИШАВАТ БЕЗ ДА ИМ МИГНЕ ОКОТО ОТ НАЙ-НАЙ-ИЗКОННТО ЧОВЕШКО И КОНСТИТУЦИОННО ПРАВО ОТ БОЛНИЧНО МЕДИЦИНСКО ЛЕЧЕНИЕ И ОПЕРАТИВНА НАМЕСА!!!!!!.......В СЛЕДСТВИЕ НА КОЕТО ХИЛЯДИ ХОРА ЗАЗЛЯХА И УМРЯХА КАТО УЛЧНИ БЕЗПРИЗОРНИ КУЧЕТА!!!!!!!!!!

    ФАКТ, ФАКТ, ФАКТ!!!!!!
  • 8 ТЕЗИ

    36 2 Отговор
    МЕРКИ И СМЕТКИТЕ НА БИБИ СА:
    АЗ ПРАВЯ ВСИЧКО КОЕТО Е ДОБРО
    ЗА МЕН. ПОЛВИНЧАТИ МЕРКИ
    ИДИ МИ ДОЙДЕ МИ. ПРОСТО ФАСАДНОСТ.
  • 9 истина е

    43 2 Отговор
    Тиквата си играе с народа като котка с мишка !!!
  • 10 гост

    61 2 Отговор
    БОРИСОВ РАЗХЛАБИ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО МЕРКИТЕ , ТАКА ЧЕ КЪМ 04.04. ДА БЪДЕ ПИКЪТ НА ЗАРАЗАТА, за да задоволи просташкото си его и да се докаже пред президента, че той определя дневния ред на държавата. Целта и девизът му е "ЧРЕЗ СТРАХ, БОЛЕСТИ И ГЕНОЦИД ДА ПРОДЪЛЖИ ГРАБЕЖА ОЩЕ 4 ГОДИНИ" ВЪОБЩЕ НЕ МУ ПУКА ЗА ВАС МИЛИ ХОРА, ПУКА МУ ЗА ЧЕКМЕДЖЕТО И СКЪПОЦЕННАТА МУ КОЖА!
  • 11 Димитрова

    8 35 Отговор
    Спирането на шестокласниците бе правилна мярка, но закъсняла. Важното е да се организираме и да не допуснем връщането на големите ученици, а така също, но не и по-малко значимо, затваряне на малките ученици и градините.
    Столична община е с нас. Синдикатът и НОЩ е с нас.
    Да се съберем на 24.03. пред МОН, за да бъдат удовлетворени исканията на Учителството.

    Коментиран от #16, #30

  • 12 Голямо

    26 1 Отговор
    разхлабване , та чак диария !
  • 13 Българка

    41 2 Отговор
    Здравната криза и борбата с ковид не се управлява, няма противоепидемични мерки, които са в името на здравето на хората. Заповедите в здравеопазването се издават от психопат-бандит в името на собственото му его и оцеляване, а лекарите му козируват! Мутрите искат хората да не гласуват масово, да гласуват само техните твърди ядра от безгръбначни страхливци и корпоративни подръжници
    Мутри, вън!

    Коментиран от #21

  • 14 324

    36 4 Отговор
    Интересно къде ходят тези възрастни, за които толкова сте загрижени? Навън все още е студено, освен това колко пък толкова се купува за ядене, та трябва да се излиза всеки ден, на доктор на 3 месеца за рецепти! Според мен доста се спекулира със заразата и смъртта на възрастните, защото никой не е доказал, че причина за смъртта е вируса, а не придружаващи заболяване или просто възрастта.
  • 15 ЪРП

    28 2 Отговор
    САМО СЕ ЧУДЯ И ДИВЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА, КАК СЕ ЧУВСТВАТЕ БЪЛГАРСКИ "ДУХОВНИЦИ", КОГАТО СИ ПРОВАТАТЕ ДУШИЧКАТА НА САТАНАТА- ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕК И ВИ КУПИ!!....,ЧЕ И ПРОДАТЕ ДУШИЧКИТЕ ВИ ЗА 30 СРЕБЪРНИКА?????????????

    Коментиран от #18

  • 16 324

    24 5 Отговор

    До коментар #11 от "Димитрова":

    Най добре е въобще да не работите, а да получавате пари! Като ви е страх откажете се и без това не ставате за учителка!

    Коментиран от #17

  • 17 Димитрова

    5 26 Отговор

    До коментар #16 от "324":

    До коментар 324 от Димитрова

    Как смееш да ми говориш като равен с равен!
    Ти/Вие сте простак, възразявате на Учител???
    През ръцете ми са минали хиляди питомници и всички направих хора. Явно Вие сте изпуснат от системата.
    Замълчете.

    Коментиран от #22, #23

  • 18 555

    23 2 Отговор

    До коментар #15 от "ЪРП":

    На какво пък толкова се чудиш? Явно си млад та не помниш началото на 90 те с двата синода, но пък би трябвало да четеш, че тези уж наместници на бога навсякъде са алчни за пари, власт и други неща не само в България.

    Коментиран от #19

  • 19 ЪРП

    22 3 Отговор

    До коментар #18 от "555":

    ИМА И ИСТИНСКИ ДУХОВНИЦИ СРЕД ТЯХ, НО ИМА И БЕЗЧЕТ ПРОДАЖНИЦИ ,КОИТО СИ ПРОДАДОХА ДУШИЧКАТА НА САТАНИНСКИЯ ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕК И ЗА РОЛЕКСИ И ЛИМУЗИНИ !!!!!!!!

    НИЩО, ПРОДАЖНИТЕ ДУХОВНИЦИ, КОИТО ПРЕДАДОХА ВЕКОВНИЯ ХРИСТИЯНСКИ ДУХ ЩЕ ИМА ПРЕД КОГО ДА ОТГОВАРЯТ ЕДИН ДЕН.....И ТОЙ ЩЕ ОПРЕДЕЛИ И ЩЕ КАЖЕ ТЕЖКАТА СИ ДУМА ЗА "БЪДЕЩЕТО" НА ПРОДАЖНИТЕ ИМ ДУШИЧКИ ПРЕДАЛИ РОД И РОДИНА БЪЛГАРСКА И БОЖИЯ!!!!!!!!!!!
  • 20 Перо

    23 2 Отговор
    Пълна некадърност! Не знаят какво да правят! Иначе пандемията ги устройва против протести.
  • 21 Перо

    26 2 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Точно така е! Гони се,чрез пандемията да няма протестиращи и гласуващи срещу режима. Да гласуват само безгръбначните държавни и общински корумпетата.
  • 22 Марш

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "Димитрова":

    Тва е трола Ангелинка чука по клавиатурата за копейки
  • 23 555

    12 3 Отговор

    До коментар #17 от "Димитрова":

    По голям пр о ста к наричащ себе си учител отдавна не съм срещал. Прва сте вие не учите деца, вие имате"питомци". То и вие сте толкова образована щом си позволявате да държите такъв речник, сигурно така образовате и учениците. Срам сте за професията, то вярно има разлика нежду професия и призвание, но вие по равната едва ли го осъзнавате.
  • 24 българка

    12 4 Отговор
    Вярна, но много "мека" статия. След установеното "плавно покачване" на заболелите у нас и пика в Европа, повече от ясно беше до какво ще доведе разхлабването на мерките.
    САМО ГОЛЕМИТЕ УМНИЦИ ЛИ НЕ ГО РАЗБРАХА? ЩЕ СТАНЕ ЯСНО "КОЙ И КАКВО", НО МНОГО ХОРА ЩЕ ИЗГУБЯТ ЖИВОТА СИ!
  • 25 един от многото

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "Стига":

    Напълно нормално ГЕРБ означава гастро езофагеална рефлуксна болест!

    Коментиран от #40

  • 26 Отвратена

    17 2 Отговор
    И най глупавия и този който вярваше в този безбожник ББ разбраха, че той е луд или страхливец. Едва ли всички попове и владици ще го спасят от божието възмездие. Дано Бог го накара да страда, така както се гърчат всички пострадали от неговата алчност, безкруполност, жестокост. Съд за този изрод в човешки образ. Амин.

    Коментиран от #28

  • 27 КАК КОЙ

    9 3 Отговор
    ТИКВАТА
  • 28 МАФИЯ НА ББ

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "Отвратена":

    34 млн. дози ваксини са били изнесени от Европейския съюз въпреки недостига и скандалите с доставките, в които участва и България. Сред изнесените количества има 9 млн. дози за Великобритания и 1 млн. за САЩ, които имат забрана за продажба на ваксини в чужбина. Тези данни излязоха наяве покрай поредната разправия между ЕС и Великобритания, съобщава "Гардиън".
    Към 9 март ЕС е изнесъл 34 090 287 ваксини за 31 държави. 9 106 162 са изнесени за Великобритания, 3 917 640 за Канада, 3 134 204 за Мексико, 2 720 210 за Япония и 1 368 900 за Саудитска Арабия. 1.3 млн. дози са пратени на Хонконг, 967 030 - на Сингапур, 942 825 - на Чили, 751 140 - на Малайзия.
    Повечето изнесени за Великобритания ваксини са на "Пфайзер", която дистрибутира по целия свят произведени в европейските й заводи дози. Съюзът е блокирал само една заявка за износ - пратка от 250 000 ваксини на "АстраЗенека" от Италия за Австралия.
  • 29 Мрънкялник

    9 1 Отговор
    Що има ограничения , що няма ограничения?! Няма да се ваксинирам , ама що няма ваксини ?

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Проф Илчев

    13 0 Отговор
    Като чета коментарите имам чувството, че никой не е гласувал за Борисов, а реалността е друга. Има нещо гнило в племето.
  • 32 Павел Пенев

    5 1 Отговор
    Тези измамници колкото повече работят,толкова по сериозна става ситуацията според философа– министър Ангелов.
  • 33 Стършел

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Мрънкялник":

    Най-точният коментар! Бъди здрав!
  • 34 Матей

    2 3 Отговор
    Вирусът играе в празните кратуни на ДВ,та дрънка.Политически играч,щял да се разбеснее,да бе,да,той за тях е разумно същество,невидимо,въображаемо,зъл дух.Сега,ТОВА дето бочо-мочо използва изкуствено създадената от него криза за изборни цели,не буди съмнение,но и не произлиза от него.На първо време заповедите и прякото дирижиране на кризата идва от американското посолство,от там е НАЙ-ДОБРОТО УПРАВЛЕНИЕ НА КРИЗАТА,БЪЛГАРСКИЯ МОДЕЛ,А ВСЪЩНОСТ ЩАТСКИ МОДЕЛ.До изборите очаквайте пълна стагнация,пусти улици и комендантски час.Тия са за изхвърляне на бунището на историята,барабар с техния невероятен вирус,надарен със свръхразум.
  • 35 Пандемия

    5 1 Отговор
    Как кой? Който иска да краде еврофондове!
  • 36 толкова

    2 1 Отговор
    Че те всичките му коалиционни партньори на Тулупа се са вируси и пандемии. Кво да очакваш от една иначе посредствена мутра , дето се бори за кожляка и накрадената пара.
  • 37 Гейтс

    2 1 Отговор
    Ваксиниран, неваксиниран, след 6 месеца пак на опашката за "боцкане".
    Какъв е смисълът, до живот 2 пъти годишно ли трябва да се боцка народонаселението.
    Питам се:
    хем ваксините са безопасни, хем производителят не носи отговорност,
    хем си ваксиниран, хем можеш отново да се заразиш,
    хем си ваксиниран, хем можеш да заразяваш околните.
    хем си ваксиниран, хем след 6 месеца пак.

    Най-новото, има вече спонтанни аборти след ваксинация, разбира се, недоказуемо.
    Едва след години ще се установи безплодие и ефект върху младежи болести.
    Част от фирмите сътрудничели с Хитлер, са и създатели на ваксини, избягали в САЩ, и помилвани след Нюрнберг скоропостижно, които в момента са ТНК-та фармацевтични производители.

    Да благодарим на ББ, че масово народът не е ваксиниран, заговори се за ваксиниране, преди 16 г. възраст.
  • 38 те тоа

    2 1 Отговор
    Аз моем да работим само министър-председател , иначе не знам що ще праим.
  • 39 гост

    3 2 Отговор
    "Незaвиcимo дaли в пoлитикaтa нa кaбинeтa cпрямo кoрoнaкризaтa имa злoнaмeрeнocт или cтaвa думa зa нeкoмпeтeнтнocт, кoрoнaвируcът вeчe e вaжeн игрaч нa пoлитичecкия тeрeн. И мoжe дa ce oкaжe кoaлициoнeн пaртньoр нa ГEРБ." Фатмака се оказа голямо недоразумение. Спокойно можеше да обяви дата на изборите май месец ,когато температурите са високи ,прозорците отворени, заболелите по малко и т.н. . За пореден път се убеждавам ,че военните са били на учение ,когато господ раздавал акъл, т.е. вицът не е виц, а истина .Сега се сърдете на Мунчо!
  • 40 гггггг

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "един от многото":

    Ученото си е учено ;))))
  • 41 ТИКВИ

    1 0 Отговор
    Чалгата залива всичко
  • 42 УРОДИИИ

    1 0 Отговор
    437 лева е средната пенсия в България , ИЗРОДИИИИ !
  • 43 УБИЙЦИ

    0 0 Отговор
    Либeрaлитe зaмeнят изкoнни фoрми, имa пoзиции рoдитeл 1 и рoдитeл 2, нe рaзрeшaвaт дa имa лични мecтoимeния, кoитo oзнaчaвaт пoл, трябвaлo дa бъдaт нeутрaлни, зa дa нe ce oбиди някoй. Тoвa e нoвaтa либeрaлнa дoктринa, пoчивaщa изцялo нa мaркcиcткoтo учeниe. Тoвa ни нaлaгa либeрaлитe oт EC - ниe щe ви дaдeм 22 млрд, нo виe щe cлeдвaтe прaвилнaтa пoлитичecкa идeoлoгия - зeлeнa, джeндър нeутрaлнa и в зaщитa нa пришълци c рaзличнa културa. Чacт oт мeдиитe вeчe ca пoд cтрoгa цeнзурa и в тях нe мoжeш дa ce изкaжeш, aкo миcлиш рaзличнo.
  • 44 БОКОКРАД

    2 0 Отговор
    Кoрнeлия Нинoвa
    Лидeрът нa БCП Кoрнeлия Нинoвa кoмeнтирa минaлoтo нa прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв.
    Кoгaтo Бoриcoв гoвoри зa БКП дa cи вaди пaртийнaтa книжкa"
  • 45 Лунатик

    1 0 Отговор
    Няма никаква злонамереност. Всичко е бизнес. Някой дава, за да получи голяма бройка заразени, а за да е достоверна информацията трябва да се затвори всичко. Нищо лично, просто бизнес
  • 46 Бойко Тиквата

    0 1 Отговор
    Командва НОЩ и Ангелов. Факт. Ковид несъществува. Броя на заразените расте и намалява по заповед на Тиквата. На 04.04 всички пред урните.
  • 47 КЪРЛЕЖИ

    0 0 Отговор
    ТИЯ ТРИМАТА НА СНИМКАТА ПАРАЗИТИ НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ ДА ЦАПАТ ОЩЕ ПЛАНЕТАТА !