Last news in Fakti

11 Март, 2021 22:41 3 115 16

Притеснения в Англия! Изследват нов вариант на COVID-19, свързан с пътуване до Антигуа

  • коронавирус-
  • щам-
  • пандемия-
  • ваксина

Той съдържа мутациите E484K и N501Y, свързвани с будещите тревога варианти, но при него липсват специфични делеции, които биха довели до обозначаването му като такъв

Притеснения в Англия! Изследват нов вариант на COVID-19, свързан с пътуване до Антигуа - 1
Снимка: shutterstock

Пъблик хелт Ингланд - изпълнителната агенция на британското министерството на здравеопазването, съобщи, че в страната е идентифициран нов вариант на коронавируса при двама души, които наскоро са пътували до Антигуа, предаде Ройтерс.

Въпросният вариант има някои сходни отличителни черти с останалите, но на този етап няма да бъде категоризиран като будещ тревога, предаде БТА.

От здравната агенция съобщават, че вариантът, известен като VUI-202103/01 (линия B.1.324.1) е обозначен като вариант за изследване на 4 март, след като в Югоизточна Англия са открити два случая при хора, които наскоро са пътували до Антигуа. Той съдържа мутациите E484K и N501Y, свързвани с будещите тревога варианти (VOC), но при него липсват специфични делеции, които биха довели до обозначаването му като такъв.

Вариантите представляват мутирали версии на коронавируса SARS-CoV-2 , който причини пандемията от COVID-19, отнела живота на над 2,7 милиона души по света.

По думите на учените мутациите във вирусите са неизбежни, но при варианти на COVID-19 като тези, идентифицирани първоначално в Югоизточна Англия, Южна Африка и Бразилия, се наблюдават тревожни промени. Тези изменения осигуряват на вируса предимства като повишена предаваемост или могат да доведат до намаляването на ефективността на ваксините.

Мутацията E484K на шиповидния протеин, наблюдавана в южноафриканския и бразилския варианти и възникнала спонтанно в британския вариант, се свързва с по-ниска ефективност на ваксините. Мутацията N501Y е свързана с по-голяма предаваемост.

От Пъблик хелт Ингланд съобщават също, че във Великобритания са идентифицирани още четири случая на бразилския вариант P.1, при който се срещат мутациите E484K и N501Y. Така откритите в страната случаи стават общо десет, като всички те имат пряка връзка с директно пътуване от Бразилия или с по-рано идентифициран случай, свързан с пътуване до страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боклуци

    21 4 Отговор
    Не се ли накрадохте?!

    Коментиран от #7

  • 2 Петър

    27 1 Отговор
    Айдеее,и АНТИГУАНСКИ щам.
  • 3 Тцтцтц

    19 2 Отговор
    Айде пуснете поне ковид 20, тоя 19 вече не е актуален, нещо вижте там ъпдейтче направете....
  • 4 ДEДИ COOL

    7 3 Отговор
    ТО СЕГА КАТО СЕ ВЪРНАТ БГ К@РМЕЛАЧКИТЕ ОТ „ЕКЗОТИЧНИ”ДЕСТИНАЦИИ КОЙ ЗНАЕ КАКВИ 👑👑👑 БАЦИЛИ ЩЕ ДОНЕСАТ😬😬😬
  • 5 ееее

    9 0 Отговор
    ха ха ха, циркът продължава.
  • 6 Хаха Муха

    6 1 Отговор
    Инзвънземните си знаят работата като пращат Метеорити с вируси

    Коментиран от #8

  • 7 ьзж

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Боклуци":

    не е до парите бе,човек. Като те заведат до скотобойната,докато си мислиш ,че е за пари, ще разбереш.
  • 8 ПредИнзвънземен

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хаха Муха":

    Свалям Гащи но пред Борисов хващам Дървото
  • 9 Създателят

    4 0 Отговор
    Сега всеки ден, всеки час ще има матрял.
  • 10 Певците

    3 2 Отговор
    от Зинзибар дето ходиха на почивка там с нашите пари, донесоха нов зинзибарски бацил.
  • 11 Аз не се

    3 1 Отговор
    Претиснявам и Англичаните да ме пратят на ескурзия 2 -3 месеца и после да ме изседват защото и сега като ям печени Пъдпадъци и хващам - мутациите E484K и N501Y и после 2 дена не излизам от кенефа
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Оруел

    9 2 Отговор
    Примката се затяга , скоро цялото стадо ще е в кошарата и ще блее
  • 14 Ауаааа

    1 1 Отговор
    Абе екзотичните дестинации с по три свдмици карантина на летището!
  • 15 Ццц

    2 0 Отговор
    Оле Боже! Сега с повишена тревожност ще следим какво се случва в Антигуа? Много много взе да се претопля манджата и накрая ще има опарени. Англичаните ги разбирам. Бостанското плашило има за какво да занимава народа. Не случайно и скандали с кралското семейство стават. С тоя екзит ще е така. Те и нашите имат за какво да разсейват народа, но с тези екзотични имена мш се струва, че ще объркат управлението. На ПКП, БМБ и компания им дайте щам от по-позната дестинация.
  • 16 Бееееее

    1 0 Отговор
    Бееееееее