Last news in Fakti

16 Март, 2021 06:52 1 707 10

Браншът подкрепи новите правила за туристическия сезон

  • туризъм-
  • мерки-
  • заповед-
  • марияна николова-
  • коронавирус

Вчера министър Марияна Николова издаде заповед за противоепидемичните мерки в туризма

Браншът подкрепи новите правила за туристическия сезон - 1
Снимка: БГНЕС-архив

Маските и дистанцията остават задължителни в туристическите обекти и този сезон. А дистанцията между чадърите на плажа трябва да е четири метра и половина, като под тях могат да плажуват не повече от 2-ма души или едно семейство, предаде БНТ.

Това става ясно от новата заповед на министерството на туризма за противоепидемичните мерки през летния сезон.

Хотелиерите по Черноморието приеха с облекчение новината за стартирането на сезона още в началото на май. Чужденците у нас ще влизат след предоставяне на PCR тест, документ за ваксинация или антитела.

От бранша изцяло подкрепят новите правила. Предлагат и четвърта опция-осигуряване на т. нар. зелени автобусни коридори.

"Зелен коридор означава България да се договори със страните, през които ще минават автобусите и да осигурят буферни зони или транзитни зони, както и да ги наречем, в които автобусите ще имат право да спират, при условие, че страните затворят границите си една между друга", каза туроператорът Евелина Пулева.

От своя страна хотелиерите в Слънчев Бряг настояват за безплатно тестване с бързи антигенни тестове на всички пристигащи туристи в курорта.

Още със старта на ваксинацията през януари запитванията за морски почивки в туристическите агенции започват да пристигат. За съжаление последния пик на заболели у нас принуждава голяма част от чуждестранните ни гости да отложат летните си резервации.

"В момента няма записвания. Всички това го знаем. Поради отсъствия на яснота какъв е нашия протокол за приемане на туристи, каква е безопасността и условията по хотелите, които предлагаме на туристите. Докато не излезем ясно с тези послания няма да стартират съответно и резервациите", каза туроператорът Иван Кирязов.

От бранша заявиха, че няма да има повишение в цените за почивка това лято.

"По отношение на ценообразуването няма да има съществени разлики спрямо предходния сезон. Като разбира се ние сме изключително гъвкави. Ще очакваме тези туристи, които дойдоха предния сезон - поляци, чехи. Това е пореден сезон, в който ние ще разчитаме на българите", каза Христина Славова от Регионална туристическа камара-Бургас.

От днес вече са ясни и точните правилата за безопасност, които трябва да се спазват в туристическите обекти. Задължително остава носенето на маски в хотелите, както и спазването на дистанция от метър и половина.

В случай на коронавирусна инфекция при гост той трябва да бъде изолиран в отделна стая.

Според новата заповед на плажа няма да се допускат повече от двама души на един чадър.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НОВО ПЕТ

    8 1 Отговор
    ЮРУШ НАРОДЕ НА СЪНИТО....КУПОНЪТ ЗАПОЧВА
  • 2 Някой си

    13 3 Отговор
    Подкрепяйте си, но кой ще дойде при вас?
  • 3 Браун

    3 9 Отговор
    Браво с Герб напред и нагоре. Така се управлява криза. До 10 години ще има само партия бб.

    Коментиран от #4

  • 4 Мдаа

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Браун":

    Така е ще остане само партията, народа няма да го има
  • 5 НОВО ПЕТ

    0 5 Отговор
    ДРУГАРИ НЕ СЕ ОТЧАЙВАЙТЕ.....ЛЯТОТО ИДВА, ПЛАЖОВЕТЕ ВИ ОЧАКВАТ....ПО МОРЕТО ВИРУСЪТ Е СЛАБ, ПЪК АКО СТЕ ВАКСИНИРАНИ....СУПЕР
  • 6 НОВО ПЕТ

    1 5 Отговор
    НЯМА ПО ХУБАВО И ЕВТИНО МОРЕ ОТ...БЪЛГАРСКОТО
  • 7 НОВО ПЕТ

    1 1 Отговор
    СЛЪНЧАКА, ЗЛАТНИТЕ, АЛБЕНА ВИ ОЧАКВАТ...ДА РАЗПУСНЕТЕ И РЕЛАКСИРАТЕ...НЯМА ЦЯЛА ГОДИНА ДА....БАЧКАТЕ
  • 8 4 април

    5 0 Отговор
    Да свалим бай Ганьо от джипката
  • 9 НОВО ПЕТ

    1 0 Отговор
    ДА СЕ ОПЪНЕШ НА ПЛАЖА...С МАЛКА СТУДЕНА БИРИЧКА В РЪКА....ДА СЛУШАШ ШУМА НА МОРЕТО И МАЦКИТЕ ДА ЩЪКАТ ПОКРАЙ ТЕБ....А ДРУГАРИ
  • 10 1234

    2 0 Отговор
    Приготовлението за едни 10 дни макс, тестове, ваксини, карантини, обезмосля удоволствието предварително, освен това ще се оглеждаш за мерки маски правила дистанции .... сезона е фира от сега