Last news in Fakti

24 Март, 2021 08:55 3 548 35

Задълбочава се политическата криза в Словакия! Причината - руската ваксина

  • словакия-
  • коронавирус-
  • игор матович-
  • зузана чапутова

Няколко министри напуснаха кабинета в течение на политическите разпри, а парламентът отмени днешното си заседание, докато политическите борби около кабинета продължават

Задълбочава се политическата криза в Словакия! Причината - руската ваксина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Словакия Зузана Чапутова поиска оставката на премиера Игор Матович три седмици, след като без да се консултира с коалиционните си партньори Матович достави в страната количества от руска ваксина "Спутник V", която не е преминала разрешителна процедура в Европейска агенция за лекарствата.

В знак на протест, вчера оставка подаде министърът на икономиката Рихард Сулик от коалиционния партньор на Матович - партията "Свобода и справедливост".

Премиерът да подаде оставка и да сложи край на продължаващата криза в управляващата четирипартийна коалиция, като позволи да бъде сформиран нов кабинет начело с друг министър-председател, поиска Чапутова.

Самият премиер изрази готовност да подаде оставка, но постави ред условия, включително да има министерско място в бъдещия кабинет.

Неизбежно е премиерът да подаде оставка и с това да позволи да се сключи споразумение между коалиционните партньори за реорганизация на кабинета, посочи в предавано по телевизията изявление Чапутова.

Матович каза в неделя, че е съгласен да се оттегли, но постави редица условия, включително негови противници в коалицията да се откажат от постовете си, а той да получи министерски пост в новия кабинет, което само разпали споровете.

Няколко министри напуснаха кабинета в течение на политическите разпри, а парламентът отмени днешното си заседание, докато политическите борби около кабинета продължават.

Чапутова, в чиито правомощия е да назначи новия премиер, заяви, че е неприемливо както изпълнителната, така и законодателната власт да бъдат лишени от способност за действие в разгара на пандемията от коронавируса, която засегна тежко страната с 5,5 милиона души население през последните седмици.

"Три седмици на безплодни преговори на фона на препълнени болници, изтощени медицински работници и хора, борещи се за живота си е нещо опасно и безразсъдно", заяви Чапутова.

Матович и неговата партия "Обикновени хора и независими личности" (ОЛаНО) спечелиха миналогодишните избори с обещания да изкоренят корупцията и да прекъснат съмнителните връзки между политици, магистрати и бизнесмени след убийството на известния разследващ журналист Ян Куциак.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова император

    58 12 Отговор
    От Владивосток до Гибралтар, всички ще се редят на опашка за Спутника.

    Коментиран от #31

  • 2 гадно

    70 4 Отговор
    Смразяващо е когато се дискусира произхода на ваксините вместо да се спасяват човешки животи.

    Коментиран от #6

  • 3 Отврат

    57 5 Отговор
    Един призрак на комунизма броди из Европа след 100 години от това изказване на Маркс. Но този път призракът е на "демократична" Европа.
    Излиза, че за Европа парите са с по-голяма стойност на човешкия живот!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Отврат

    34 2 Отговор

    До коментар #3 от "Отврат":

    Излиза, че за Европа парите са с по-голяма стойност от стойността на човешкия живот!
  • 5 мислещ

    44 5 Отговор

    До коментар #3 от "Отврат":

    Не са парите, а е точно прогнилата им "демократична" "идеология". Само защото е "комунистическа" ваксина, затова на инат не се взима.
  • 6 Бкп

    5 28 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    Това е стара ушанска мантра - да забравим и да бъдем приятели.

    Коментиран от #16

  • 7 Горд Българин

    31 4 Отговор
    сектантите шорошчета искат или яко да м... или всички да се чиптунинговат с астрите ако може веднага и срещу висока цена която да се плати дори авансово. а руската ваксина е еврина и ефекривна, но не и политкоректня, което води до политически кризи като тази.

    Коментиран от #13

  • 8 Сандо

    36 2 Отговор
    Да вземат бившите,настоящи и бъдещи болни по една дебела тояга и да подпукат тия самозабравили се политици,та да им вкарат малко акъл в главите и най-вече да ги научат кой и за какво ги избира и на кого трябва да служат.Това се отнася и за други демократични държави.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бай Оня

    33 3 Отговор
    Само така жендъря , народът кучета го яли заради вашите политически борби.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 цербер

    17 0 Отговор
    Президентката на Словакия Зузана Чапутова
  • 13 Миризлив пор

    19 3 Отговор

    До коментар #7 от "Горд Българин":

    Основното предимство на руската ваксина, е това че я има налична. Иначе цената и е около 15 долара, долу-горе толкова е и на пфайзер ама там има голям проблем със съхранението. Колко до "лошата астра" ами тя е само 2 долара, съхранява се в обикновен хладилник. Въпроса е - това търговска война срещу евтиния конкурент ли е или наистина има проблем?

    Коментиран от #26

  • 14 Мнение

    24 2 Отговор
    Във време на Пандемия се действа бързо - свеовременно, след като става въпрос за живота на населението! Политизирането на пандемията, както се прави в БГ не е правилно! Ако внучето ти се разболее Бойко и знаеш че има лекарство което не е разрешено в ЕС, но е разрешено извън ЕС. Ти ще го поръчаш/купиш ли? Или ще оставиш детето да страда? Какво ще направиш?
  • 15 Дизел

    7 31 Отговор
    Абе къде е Радеф бе? Къде се скри тоя плъхок? Путя би ли си ваксина? Да не са в един бункер двамата страхливци?
  • 16 гадно

    20 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бкп":

    Глупи дано не ти се налага да търсиш лек, тогава ще ти е все едно кой го е произвел.
  • 17 Алексей Сергеев

    6 32 Отговор
    Години наред България изнася елементарни лекарства за Русия- аналгин, хинин. Сега тъпите комунисти ще ми рекламират руската ваксина, произведена от алкохолици. Да, добри са отровни чайчета, чадъри с отровни сачми, но на лекарства са изостанали...като хладилниците им саратов, телевизорите рекорд, колите Запорожец
    ДОБРЕ,ЧЕ НЕ ПОСЛУШАХА ГЛУПАВАТА КОРНЕЛИЯ ДА КУПИМ СПУТНИК V

    Коментиран от #19, #22

  • 18 JEB

    4 20 Отговор
    тотален отпор за вредното джудже
    те така процедират..гледат да отделят някоя овца и да и се нахвърлят после

    Коментиран от #20, #21

  • 19 Ушанков

    17 1 Отговор

    До коментар #17 от "Алексей Сергеев":

    Неизлечимо болен мозък....

    Коментиран от #28

  • 20 BEJ

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "JEB":

    На болните овце, никой не обръща внимание!
  • 21 Антитрол

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "JEB":

    Значи живота на хората в ЕС е по-маловажен от това да се даде отпор на "джуджето". Но си кажете че "отпора на джуджето" е само опорка - главното е паричките от ваксините да отидат на правилното място - той Борисчо си го каза.
  • 22 Антитрол

    16 0 Отговор

    До коментар #17 от "Алексей Сергеев":

    Защо не направят следния експеримент - който иска руска ваксина да си я плаща ($8) а западните да си останат "безплатни" и да видим колко хора ще се ваксинират с безплатната Астра Зенека или с платената Спутник V.

    Как мислите соросоидчета - колко ще са едните и другите. Какво стана със "свободния пазар и конкуренцията" - нали бяха устоите на "либералната демокрация" с която тя била по-добра от социализма.
  • 23 ПРОФЕСОР ИЛЧЕВ

    5 13 Отговор
    ЩОМ ПУТИН ИЗБРА ДНЕС ДА СЕ ВАКСИНИРА С ,,ПФАЙЗЕР,, ЯСНО Е

    Коментиран от #24

  • 24 Ха ха

    14 1 Отговор

    До коментар #23 от "ПРОФЕСОР ИЛЧЕВ":

    Днес ли? Опорката ти е стара и еФтина.Вчера още той се ваксинира,но понеже има три руски ваксини не направи реклама на едната от тях за сметка на другите.А Фазера има да чака да влезне в Русия.Засега само Навални иска тази ваксина-приличала на дрога.И на Новичок.
  • 25 ПРОФЕСОР ИЛЧЕВ

    2 8 Отговор
    ЩОМ ПУТИН ВЕЧЕ СЕ ВАКСИНИРА С ,,ПФАЙЗЕР,, ЯСНО Е ,КАКТО НА НАЙ НОВАТА ЛАДА ДРЪЖКАТА МУ ОСТАНА В РЪКАТА
  • 26 Руската

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Миризлив пор":

    ваксина и тази на АЗ са на една цена,на Шмайзер и Мизерна са високи цените и трудни за съхранение,като на Шмайзер и страничните действия са доста големи,но понеже е краварска не се споменават. Отделно на това иРНК ваксините имат кратък имунитет няма и година,тази на АЗ е 1 година,а Спутник ви е над 2 години. Направете си сметката коя е най-изгодна,да не говорим,че от руската няма смъртни случай,което не може да се кажи за останалите ваксини. Глупаво и античовешко е да отхвърляш ваксина призната в най-авторитетното медицинско списание в света и да изпълняваш политически и икономически цели на отвъд океанските тъпанари. Това действие означава,че тези в ЕС и ЕМА нямат за цел спасяване на човешки животи,а напротив унищожаването им за сметка финансовите интереси на краварите.
  • 27 сноу

    6 0 Отговор
    Като знам ние каква Зузанита си имаме ,това че са и сложили чапутова едва ли са я поумнили...
  • 28 сноу

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ушанков":

    И-и..що си мислиш че има..?
  • 29 vlado157

    7 0 Отговор
    Що ли не вземат Боко за министър председател?Ще им го дадем срещу наличните им руски ваксини Спутник V.Супер е човека-напорист!Бензин му дай само да обикаля,а хората си мрат!
  • 30 ммм

    5 0 Отговор
    Руската ваксина е най-качествена. Не е нужно да се прави от мухата–слон. Поръчана е и действа. Правилно решение от страна на словашкия премиер.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.