Last news in Fakti

3 Април, 2021 20:07 2 048 9

Пандемия: Места без лекар и с нередовен транспорт

  • пандемия-
  • коронавирус-
  • мерки

Положението в България

Пандемия: Места без лекар и с нередовен транспорт - 1
Снимка: БГНЕС

На фона на пандемията у нас липсата на лекари и медицинска помощ в по-малките населени места видимо нараства. Едно такова място е село Никудин в Югозападна България, където най-близкият лекар е на 30 км., пресмята БНТ.

В струмянишкото село Никудин живеят около 70 души, като всички от тях са възрастни хора. За да се снабдят с лекарства разчитат предимно на шофьора на междуселския автобус, който идва тук 3 пъти седмично.

"Превозът за надолу рейсовете са нередовни. Онзи ден е искал сина ми да ми изпрати лекарствата, защото аз не можах да сляза, рейсаджията не ги е взел, аз останах един ден без лекарства", споделя Добринка Чапкънова.

"Тука... лоша работа е при нас", допълни Димитър Стоянов.

Хората, които имат нужда от медицински манипулации, пък се спасяват сами.

"На жените им изписват инжекции, лекарства, моят съпруг - санитарен инспектор е и ги боцка той", каза Зорка Дуева.

Според кметския наместник Емил Костадинов не е проблем в Никудин да се обособи медицински кабинет, тъй като някога тук е имало дори болница.

"С родилно отделение, със стационар, с акушерка, медицинска сестра, зъболекар и всичко останало … болницата сега, сградата тъне в развалини", обясни Емил Костадинов.

Хората тук се надяват някой с медицинско образование да ги навестява поне веднъж в седмицата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 xaxaxaxa

    18 0 Отговор
    Пълна лъжа! Дуци-профи Простадин тъпАнгелов каза преди 2 седмици, че навсякъде имат места, лекари и медикаменти!

    Коментиран от #2

  • 2 долу шайката

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "xaxaxaxa":

    ама то има ли някой от шайката да не лъже като дъpт цигaнин ?
  • 3 Миризлив пор

    20 1 Отговор
    Айде сега тези дето обясняваха колко лекари и медицински сестри и болници имаме преди една година сега да обяснят колко населени места със този проблем има.
  • 4 Bai

    15 0 Отговор
    Е това е лоша работа,селата се обезлюдяват, а на българия там и е силата,съсипват я нарочно,трябва младите да се върнат на село,само тогава ще бъдем европа,но това трябва да го насърчат управляващите,а те са НУЛА
  • 5 Врачка

    23 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: в Никудин да се обособи медицински кабинет, тъй като някога тук е имало дори болница
    Кога е това “Някога”? По Турско или по времето на Соца е имало болница?Много срамежливо премълчавате ,че медицинската помощ е била безплатна.И сега може да бъде такава ако не се крадяха милиарди от Здравната каса.

    Коментиран от #8

  • 6 Някой си

    17 0 Отговор
    За миц Гащи от Барцелона има сичку!
    Плащаме обаче ние!
    За това утре на баламатума, пред урните!
    За да няма чекмеджета, мис Гащи, къщи коли и Каскет!

    Коментиран от #9

  • 7 Та така

    6 0 Отговор
    Кой ли не си направи частна болница и всички се хранят от здравната каса както и някои от държавните , управителите се държат като собственици, нали така Коцка колко милиона крадна от Александровска, ами наш Генчо от СВ Екатерина селянин с държавна болница дебре Българиооо
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 БОЙКО БОРИСОВ

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Някой си":

    АЗ ЛИ СЪМ ВИНОВЕН ЧЕ КОМУНИСТИТЕ НЕ СА ИМ НАПРАВИЛИ МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР И СВЕСТЕН ПЪТ. АКО МЕ ИЗБЕРЕТЕ ЩЕ НАПРАВЯ ЧЕТИРИЛЕНТОВ ПЪТ ДО ДО СЕЛОТО. ЩЕ ИМ НАПРАВЯ И ДЕТСКА ГРАДИНА. ЩЕ ИМ ДОКАРАМ И ТУРИСТИ И ИНВЕСТИТОРИ. ЩЕ ИМ ДАМ И ОЩЕ ПО ПЕТДЕСЕТ ЛЕВА. А ПЪК ТИ СИ СЕ ХВАНАЛ ЗА МИС ГАЩИ. ТЕ МИ Я НАТРЕСОХА ТАЯ. ТАКА ПРИ ЕДНО НАПИВАНЕ Я ОБЪРКАХ С ДАРИТКОВА.