Last news in Fakti

10 Май, 2021 09:04 3 294 13

Ето кога ЕС ще пусне ваксинационните паспорти

  • ваксинационен паспорт-
  • ваксини-
  • урсула фон дер лaйен-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ес-
  • европа

ЕС се стреми рамката да влезе в сила до 21 юни, но това „не е обещание“

Ето кога ЕС ще пусне ваксинационните паспорти - 1
Снимка: Shutterstock

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че блокът е „на път“ да въведе своята система от зелени паспорти до юни, пише европейската редакция на Politico, цитирана от агенция "Фокус".

Представители на ЕС се надяват схемата да стимулира туризма, тъй като пандемията от коронавируса отшумява, като предлага стандартен сертификат, удостоверяващ ваксинациите, тестовете или миналите инфекции. Правната и техническа работа по зеления сертификат „е в ход, за да може системата да заработи през юни“, каза Фон дер Лайен. Що се отнася до осигуряването на сделка между политиците от ЕС за паспортите, Урсула фон дер Лайен каза, че „можем реално да се стремим да имаме политическо споразумение до края на този месец“.

Тази цел изглежда амбициозна, тъй като разговорите между Европейския парламент и Съвета на ЕС далеч не са ясни. Парламентът настоява, че сертификатите трябва да се използват за отпадане на по-нататъшни ограничения, като карантини – което трудно ще бъде прието от Съвета, тъй като страните от ЕС предупреждават, че трябва да запазят възможностите си отворени, в случай че се появят нови заплахи за здравето. Парламентът също така призова за безплатно тестване на коронавирус като част от всяка сделка Преговарящите от Съвета и Парламента започнаха преговори по паспортите по-рано миналата седмица, а втората среща трябва да се проведе до петък.

Хърватският министър-председател Андрей Пленкович, чиято икономика разчита много на туризма, заяви пред Politico в Порто, че има „общ консенсус“, че преговорите трябва да се ускорят. Но той призна, че е „трудно да бъдеш уверен във времето“ на преговорите. ЕС се стреми рамката да влезе в сила до 21 юни, но това „не е обещание“, според холандския премиер Марк Рюте. „Това е целева дата, в зависимост от това как протича европейският дебат“, каза той. Европейските лидери ще обсъдят пропуските отново на среща на 25 май.

Няколко държави, включително Австрия, вече взеха нещата в свои ръце с пускането на национален пропуск. Ако няма напредък в целия ЕС, страните могат да сключат двустранни сделки, каза австрийският канцлер Себастиан Курц. Но той добави, че дори страни, които са изразили опасения относно схемата, са подложени на натиск да рестартират пътуванията. „По света няма само политици, слава Богу, има население и населението ... е нетърпеливо: Хората искат да пътуват отново, искат да имат възможност да отидат отново на почивка“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мъкаааа

    49 1 Отговор
    Чипирането предстои. Ваксинацията до сега е генералната репетиция.

    Коментиран от #13

  • 2 др Гей Билтс

    47 2 Отговор
    Този сертификат ще важи само 6 месеца и когато изтече, ще почнат да ви призоват да го възобновите, а както знаете за неподменен документ в срок има глоби. Ще ви бодат по 4 пъти на година, да ви доде акълът.

    Коментиран от #5

  • 3 miko

    39 3 Отговор
    Нали бяха конспирации?Мишоци и страхливци-дадохте си доброволно свободата и сега ...до края набит!Мръсна,гадна геноцидна сган!
  • 4 Мнение

    40 2 Отговор
    Кога в човешката история до сега са изисквали масови сертификати за свободно придвижване???
    И какво като си сертифициран, не можеш да заразяваш повече тъй ли??? Ами новите щамове дето подготвят??? Ами от нови болести, които трескаво приготвят във фарма лабораториите???
    Как сертификаторите ще обяснят факта, че след ваксинация доста от хората са с положителен PCR тест??? Или ваксината е предназначета за нещо друго, или пср тестовете са предварително положителни и отрицателни в някакво съотношение!!!
    Тоя човешки геноцид трябва да престане!!!!!!!
    Вече доста хора от целия свят протестират срещу ковид геноцида, но казионните соросоидни медии умело мълчат за това!!!!!!
    Вдигай се народе, овчарите започнаха да точат ножове за стадото!!!!!!
  • 5 Псевдоним

    30 1 Отговор

    До коментар #2 от "др Гей Билтс":

    Ще го удължават умишлено или ще му сложат първоначален по-дълъг срок, за да се покаже, че ваксинираните са "любимците" на еврочиновниците. Колкото по-малко се съучаства на тази "пандемия", толкова по-добре.

    Коментиран от #7

  • 6 Диверсант

    23 3 Отговор
    А ваксаните овце кога ще престанат да ходят маскирани и плашат децата..???

    Коментиран от #8

  • 7 др Гей Билтс

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Псевдоним":

    Ако си преболедувал, или си бил васкиниран имаш само 6 месеца, за да получаваш свобода на придвижване, а скоро и право на труд и харчене на пари. Ганчовците си помислиха, че с едната ваксина ще се разминат. Казаха ви го бре, този Ковид ще ви навестява постоянно, докато не ви накъсят.
  • 8 др Гей Билтс

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Диверсант":

    Никога, все едно тия болни от СПИН, да престанат да слагат презервативи. А вложи малко логика бре.
  • 9 ЧИТАТЕЛ

    19 1 Отговор
    ДНЕС СЕРТИФИКАТИ ЗА ВАКСИНАЦИЯ,УТРЕ КЪМ ТЯХ ЩЕ ПРИКРЕПЯТ ДРУГО ИЗИСКВАНЕ ПАК ЗА БЛАГОТО НА ХОРАТА КАКТО КАЗВА ЙЕЗУИТА В РИМ ХОРХЕ БЕРГОЛИО“ЗА ОБЩОТО БЛАГО„ЗА ТЯХ ОТДЕЛНИЯТ ИНДИВИД НЕ СЪЩЕСТВУВА,САМО ОБЩАТА МАСА И МНОГО АМА МНОГО СКОРО ЩЕ СЕ СЪБУДИМ С ПРИЛОЖЕНИЕ В ТЕЛЕФОНИТЕ И НИКОЙ НЯМА ДА МОЖЕ ДА КУПУВА И ПРОДАВА БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ„ЗА ОБЩОТО БЛАГО“,КОЍТО ИСКА ДА БЪДЕ ИЗМАМЕН,ЩЕ БЪДЕ ИЗМАМЕН!

    Коментиран от #10

  • 10 Диверсант

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "ЧИТАТЕЛ":

    Преди години гледах репортаж за изперкали тинейджъри, които си поръчали по и-нет персонални чипове. Пристига им по пощата, една спринцовка. От иглата излиза много дребно ( по малко от оризово зрънце) което си вкарват под кожата. Бяха много въодушевени че така можели да си отключват колата, жилището без ключ. В офиса влизали без пропуски и т.н.. Рекламата ще свърши работа.
  • 11 😷😷😷

    8 0 Отговор
    Цената за вашата "свобода", ще е вашата СВОБОДА !
  • 12 ФАШИЗЪМ

    13 0 Отговор
    ФАШИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ НОВИТЕ ВИЗИ ЗА ГЕЙРОПКА КРАЙ СЪС СВОБОДНИТИ ПЪТУВАНЕ НАРУШАВАТ ОСНОВНА ДЕРИКТИВА ЗА СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА ТОВАРИ И СТОКИ ЗА ТОВА БЕШЕ ИЗМИСЛЕНА САТАНИСТКАТА ЛЪЖА КОРОНА СЕКТА.В КИТАЙ НЯМА КОРОНАСЕКТАНТИ ВЕЧЕ ЗАЩО?ЖУРНАИСТЧЕТА СЛУГИТЕ А САТАНИСТИТЕ ЗАЩО МЪЛЧИТЕ ЗА КИТАЙ.
  • 13 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "мъкаааа":

    Дано си прав Ще се вижда терориста. В съда свидетел казвааа... и А ти си бил на 20 км от там? В борисовата градина виждат 2 чипа едина седи умира другия се изнася на бегом. Или аз не бях там , ти не но чипът ти беше:)))))) Аз не виждам минуси, но за беда няма чипове:( Само на теб са сложили един пробен. И 10 агента те следят да разберат , точно под какъв ъгъл си бъркаш в носа.