Last news in Fakti

19 Май, 2021 17:13 1 880 15

Индийският коронавирус вариант се приближава към Балканите

  • индия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • щам

СЗО заяви миналата седмица, че вариантът B.1.617, открит за първи път в Индия през октомври, е открит в 44 държави

Индийският коронавирус вариант се приближава към Балканите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Жителите на двe големи жилищни сгради в Западна Германия са поставени под карантина, след като жена е била диагностицирана с инфекциозния индийски вариант на COVID-19, съобщава "Ройтерс".

Около 200 души са под карантина в две високи сгради във Велберт, Северен Рейн-Вестфалия поради опасения относно евентуално огнище, свързано с индийския вариант Covid.

Досега вариантът е официално открит при един жител, но продължават да се анализират други положителни резултати. На общо 189 души от сградите е казано да са в самоизолация, потвърди пред ДПА ръководителят на район Метман Маркус Ковалчик.

За тях се осигуряват храни и други доставки от Червения кръст и други агенции. Всички жители на двете кули са тествани за Covid-19. Велберт, който е с население от около 85 000, се намира на север от Вупертал и на около 20 км североизточно от Дюселдорф.

Общо до момента има 19 положителни резултата, свързани с четири семейства в двете сгради. "Ще са необходими около седем дни, за да бъдат тествани положителните резултати за за индийския вариант", все още не може да каже колко дълго жителите ще трябва да останат изолирани.

Мутантът Covid-19 B.1.617, наскоро класифициран като причина за безпокойство, засега е открит само в няколко проби в Германия, "но делът му непрекъснато се увеличава през последните седмици", според институт Роберт Кох.

Кипър потвърди първите си случаи в сряда на варианта Covid-19 от Индия, открито при четирима души, поставени под карантина при пристигането им, заяви здравното министерство, цитирано от АФП.

Две проби са положителни за южноафриканския вариант.

СЗО заяви миналата седмица, че вариантът B.1.617 на Covid-19, открит за първи път в Индия през октомври, е открит в 44 държави.

"Тези хора бяха поставени под карантина в хотели на базата на протоколи и бяха отведени в център, когато резултатите от PCR (теста) им се върнаха положителни", заяви здравното министерство на средиземноморския остров. "Те не са влизали в контакт с други хора".

Случаите са открити при хора, пристигащи от Индия, Непал, Пакистан и Филипините, страни по кипърските правила, при които при пристигането се изисква карантина за 14 дни.

"Единственият начин да се ограничи агресивното предаване, което причиняват (новите коронавирус варианти), е висок обхват на ваксинацията на населението", добави министерството.

По-рано ЕК призовава държавите-членки на ЕС да предприемат координирани действия за допълнително временно ограничаване на пътуванията от Индия с оглед ограничаване разпространението на варианта B.1.617.2, открит за първи път в Индия.

Това следва предложението на СЗО от 10 май за промяна на класификацията във "вариант на безпокойство". Важно е да се ограничат до строгия минимум категориите пътници, които могат да пътуват от Индия, тези, които все още могат да пътуват от Индия, трябва да са поставени под строги условия за тестване и карантина.

За да се осигури напълно координиран и ефективен отговор на този вариант и като се вземе предвид влошената здравна ситуация в Индия, ЕК предлага държавите-членки да прилагат "аварийна спирачка" при несъществени пътувания от Индия.

За тези пътуващи ЕК призовава държавите членки да прилагат допълнителни мерки, свързани със здравето, като строги тестове и договорености за карантина. Тези мерки трябва да се прилагат независимо дали пътниците са ваксинирани.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС Натовец

    10 0 Отговор
    Ескадрилата се прибираме само да презаредим, тия напълниха гащите.
  • 2 Умен

    14 0 Отговор
    Щом пътува, ще пристигне !
  • 3 др Гей Билтс

    13 0 Отговор
    Пълзи и брои дните до края на септември, когато някой от перковците математици ще го изчисли дифузно.
  • 4 Не е ли така?

    10 0 Отговор
    Α очевидно сиганските мигранти, които го пренасят през Пакистан, Афганистан, Иран, не минават през Турция, а идват в Балканите, преплувайки Черно море ...
  • 5 Луда 🐮

    15 0 Отговор
    Дето има цигани, ще има и индийски щам.
  • 6 Бял чиляк

    21 0 Отговор
    То индийския вирус отдавна е тук, викаме му РОМ...
  • 7 гост

    11 2 Отговор
    Майкати се приближава !!! Българите не сме толкова наивни и прости корлкото си мислят някой журналя !!!
  • 8 Fen

    8 0 Отговор
    Вече усвоихме тактиката на локдауна ! Чакаме го септември-октомври и ще се скрием и от него.
  • 9 Счупи тъпомера

    9 1 Отговор
    Тъпня, пак някакъв нов щам, като африканския, английския, тъпотия до шия. Само тъпаците се връзват на тези фалшиви новини. Няма да се ваксинирам, колкото и да ме стряскате. Аз не се плаша от политико-икономически пандемии.

    Коментиран от #14, #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мароко

    5 0 Отговор
    Скоро ще дойде мароканският вирус. Вече е в Испания. И тогава с Европа е свършено. Всичкото вирус е във фертилна възраст.
  • 12 ботоксовия парашутист

    4 1 Отговор
    3-та доза за всички изкуфяли боцкащи се че да е по-сигурно затъпяването.
  • 13 Въпрос

    6 0 Отговор
    От октомври чак сега дошъл? Плашене, плашене... и бодене
  • 14 ARGON

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Счупи тъпомера":

    Повечето медии са еврейски генератори на дезинформация и пропаганда. Независими, ама друг път.
  • 15 ARGON

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Счупи тъпомера":

    Ковид-лъжите нямат край, само и само да се набоцкаме с отровните ваксини.