Last news in Fakti

16 Юни, 2021 21:00 1 986 20

Задължителна ваксинация в Москва на 60% от работещите в сферата на услугите

  • русия-
  • коронавирус-
  • вакисна-
  • пандемия

Мутация на индийския вариант на коронавируса се е появила в руската столица

Задължителна ваксинация в Москва на 60% от работещите в сферата на услугите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Регионалните власти в Москва и в Московска област обявиха частична задължителна имунизация срещу коронавирус. От Кремъл увериха, че засега не се предвижда въвеждане на мярката на федерално равнище.

На задължителна имунизация подлежат 60% от работещите в сферата на услугите. До 15 юли трябва да им бъде поставена първата доза от ваксината срещу Covid-19, а до 15 август – втората, се посочва в постановление на столичния главен санитарен инспектор.

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че ситуацията с коронавируса продължава да се развива драматично и че в инфекциозните отделения остават повече от 12 000 души с различна тежест на заболяването. По думите му вече са достигнати пиковите стойности на заболеваемост от миналата година.

На този фон дните от 15 до 19 юни бяха обявени за неработни и в мегаполиса бяха въведени допълнителни ограничения.

Затворени бяха зоопарковете, заведенията за обществено хранене в търговските центрове и детските площадки.

Ресторантите и баровете не работят от 23:00 до 6:00 сутринта. 30% от персонала на фирмите премина към дистанционна работа.

В Covid отделенията бяха разкрити и допълнителни легла. Към съществуващите в столицата 14 000 места за болни от коронавирус ще бъдат добавени още 2 000 и ще бъдат отворени нови центрове на компютърна томография.

Засилва се контролът върху носенето на защитни маски и спазването на социална дистанция на обществените места. Кметът на Москва Сергей Собянин призова хората да се възползват от правото си на безплатна имунизация.

През последното денонощие в столицата бяха отчетени 6800 нови случая на Covid-19. Смъртните случаи са 71.

Междувременно директорът на института „Гамалея“ Александър Гинцбург обяви, че в Москва се е появила нова разновидност на коронавируса, която представлява мутация на индийския щам.

По думите му разработената в института ваксина „Спукник V“ е между 1,5 и 2,5 пъти по-малко ефективна срещу новата разновидност, отколкото срещу уханските щамове.

До момента са се ваксинирали около милион и 800 души или по-малко от 10% от 20-милионното население на Москва и Московска област.

На въпрос дали се предвижда въвеждането на задължителна имунизация в цялата страна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори отрицателно.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буратино

    12 8 Отговор
    Не мога да повярвам, Жужи има най добрите ваксини в света, за които нашите ватникопоклонници биха дали мило и драго, а самите мускали не ги искат и трябва да им ги налагат със заповеди отгоре. Ех бедна ми Рассия, времената на Сталин и Брежнев май никога не са си отивали от Матушката
  • 2 Дъртият преболедувал 12 .20.

    9 11 Отговор
    Ще има и 3 и 4 и 5 и т н игли Играта продължава. Болестта ковид деветнадесет е коварна, цяло чудо че съм още жив. Ковид деветнадесет премазва като валяк няма друг такъв свиреп вирус преминава през цялото ми тяло направи ме на парцал .

    Коментиран от #7, #12

  • 3 нътСи

    19 6 Отговор
    Няма такова нещо, което да ме накара да правя, това което не желая. Друго е ако някой си е помислил, че ще ме накара да правя това което желае. Иначе за какво съм жив, ако някой друг, ще решава моята съдба. Разум и съзнание желая.

    Коментиран от #11, #16, #19

  • 4 Дъртият преболедували к19.12.20.

    6 7 Отговор
    Радев президент втори мандат
  • 5 BigBulgarianBoss

    11 3 Отговор
    Хахахха скоро ще ги дебнат доктори с игли във входовете и ще им се нахвърлят.

    Коментиран от #10

  • 6 Тролейбус

    5 16 Отговор
    Трябва да се учим от руснаците!
  • 7 673737

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Дъртият преболедувал 12 .20.":

    Нали нямаше вирус бе
  • 8 Гошо

    3 7 Отговор
    Накрая всички ще стигнат до това решение -задължителна ваксинация Както е с голяма част от ваксините
  • 9 От страни

    4 3 Отговор
    Явно и там глупаци има доста. Чисти и хубави ваксини. Направени от усени от старата школа. Кво искат още тия русняци? ГМО-ваксините на Модерна? Разбрах защо краварския Емерком провежда учения срещу зомби - след РНК-вакцина ще имат доста.
  • 10 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "BigBulgarianBoss":

    Ти прочете ли добре статията, задължителна ваксинация само за работещите в сферата на услугите и то не за всички.Отнова им се оставя избор, не искат ли да се ваксинират, да си сменят професията.

    Коментиран от #13

  • 11 Амеба

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "нътСи":

    Проблемът е че разумът ти е минимален, но вярвай си че "вземаш решения".
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Изнудване

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Казвате че-ако не искат да си сменят професията.Ако някой ми каже това в лицето Господ да му е на помощ.
  • 14 ДаЗдраПерМа

    0 0 Отговор
    промоция който се ваксинира с първата игла от 15 до 25 юни играе в томбола три стаен апартамент около москва
  • 15 Рико

    0 0 Отговор
    Това е още само натрупване. Ще избухне изведнъж със страшна сила. Не чуваме какво в провинциите става. Да правим взаимоизтоден бартер -те да ни дават газ, ние - доктори, мобилни пунктове, ковчези ... такива нужди.

    Коментиран от #20

  • 16 Рико

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "нътСи":

    Харесва ми твоя свободолюбив дух, този дух движи прогреса. Но нека погледнем реалностите. Ти не живееш сам ,изолиран в пустиня или джунгла-в съобщество си. Не агитирам,говоря по принцип - ако се налага, трябва да примем едно такова зъдължение.Съзнателно. И когато е осъзнато,то вече не е насилие над личността. То е отговорност към себе си и околните. Еднократен акт е ,не отнемат твоята свободна воля изобщо.

    Коментиран от #17

  • 17 миро

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Рико":

    евала пич хареса ми,ще те предложа за водач на ваксинираното стадо от хора.

    Коментиран от #18

  • 18 РЗС

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "миро":

    пич, когато едно правителство обяви извънредна ситуация, това дава права, за които ти не си чувал, за да опази данъкоплатците си, нарочно не казах население, защото държавата я интересуват само данъкоплатците. Има два варианта да запазиш свободата си на избор, да напуснеш страната, ако ти е позволено или да направят това, което са решили насила. Мога да ти гарантирам, че абсолютно никой не го интересува в такава ситуация за човешките ти права. А също, ваксинацията ще бъде приета със закон, на който ти трябва да се подчинаваш, сиреч ти си ПОДЧИНЕН(РОБ) на закона в страната, в която живееш. Свободен си само на ничия земя. Чувал съм ги тия бунтари като теб, дето са независими, пък висят после по арестите с болки в бъбреците. И се благодари, че не живееш по бай тошово време, че тогава свободата, която имаш сега е била само мечта
  • 19 Хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "нътСи":

    Никой никого не кара на сила. Неискаш- търси лабота в друга сфера. В космическата, например, ако имаш възможности, или чистач, ако искйш да размахваш метлата.
  • 20 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Рико":

    На кого ще давате доктори? Русия има пълно обеспечаване със всичко. Хората са несъзнателни, защото не виждат лицето на врага.