Last news in Fakti

30 Юли, 2021 11:34 3 551 36

Страх, недоверие и липса на прозрачност: защо имунизацията в Русия е пълен провал

  • спутник v-
  • русия-
  • провал-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксинация-
  • имунизация-
  • страх-
  • недоверие-
  • прозрачност-
  • владимир путин-
  • кремъл

Има твърде малко надеждна информация за ваксината „Спутник V“, разработена набързо

Страх, недоверие и липса на прозрачност: защо имунизацията в Русия е пълен провал - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Обичайно се казва, че Москва или Санкт Петербург „не са истинската Русия“, тоест региони, които са по-селски, по-традиционни. Изглежда, че когато става въпрос за ваксинация срещу COVID-19, поговорката е вярна. Ако община Москва е един от регионите на Русия, където е най-голям делът на ваксинирано население (35%, все още ниско ниво), то в периферията ситуацията е много по-сложна. Например в цялата страна само 23% от руснаците са получили поне една доза от една от четирите руски ваксини, които са в обръщение, пише френският вестник Le Figaro, цитиран от агенция "Фокус".

Не е нужно да пътувате далеч от Москва, за да се запознаете с истинската Русия. На 400 км северно от столицата се намира град Вологда. Почитаемата Вологда с манастири и собствен Кремъл, основана през 1147 или 1264 г., според различни източници, на брега на река Волга, е един от историческите градове на Русия от времето на независимите княжества, преди обединението на Русия около Москва през 15 и 16 век. Днес градът с 300 000 жители запазва древния си чар с безбройните си крайбрежни църкви, известната дореволюционна дървена архитектура и измитите във времето пастелни фасади. В района на Вологда, разположен близо до Москва, хората са най-малко ваксинирани. По-малко от 20% от жителите са получили поне една доза, според статистическата агенция, на фона на недостиг на ваксини в много северни региони.

Изправен пред продължителна кампания за ваксинация и разпространението на щама „Делта“ в Русия - 70% от новите случаи – губернаторът отвори два нови безплатни центъра за ваксинация във Вологда в края на юни. Единият е в центъра на града, срещу универсалния магазин. Там Светлана, 44-годишна доброволка, чака пациенти. В средата на седмицата, в края на работния ден, няма никой. „Когато пунктът беше открит в началото на юли, повече хора дойдоха да ни видят, но всичко се затихна“, казва тя. Другият пункт се намира в Големия дворец на спорта, разположен в периферна зона с много съветски вид. И не се вижда навалица. На баскетболното игрище четирима души дойдоха да бъдат ваксинирани. Сред тях е 61-годишният Василий, който работи за „Газпром“.

Странни разговори

Василий наистина няма избор: преди няколко седмици, за да се противопостави на третата вълна, руското правителство препоръча да се ваксинират 60% от хората, работещи в държавни компании или администрации. „И без това изискване щях да се ваксинирам“, казва той. - Около мен много отказват, дори съпругата ми, въпреки че и двамата вече бяхме болни. Хората се страхуват от страничните ефекти. Когато дойдох в центъра през май, ситуацията беше подобна, бях почти сам “. 30 -годишната Нина, медицинска сестра-доброволец, признава: „Ние приемаме по не повече от 50 души на ден. Нашият рекорд бе 130 ваксинирани за един ден, при откриването. Но ден след ден не е необходимо. " Парадоксално е, но през последните дни в Русия редовно се поставят нови дневни рекорди на смъртност (796 души починаха във вторник), въпреки че третата вълна не може да бъде сравнена с ноемврийското цунами по брой на пациентите. Неотдавнашно проучване показа, че над 60% от руснаците все още отказват ваксинация.

Всъщност Русия е разделена на поддръжници и противници на ваксинацията. Причините за това нежелание са многобройни, осезаеми както във Вологда, така и навсякъде. Те показват колко широко разпространено е недоверието. Максим, 19 -годишен, студент, дойде след дълго обмисляне да бъде ваксиниран в Спортния дворец с приятелката си Маша, „преди всичко за безопасността на (техните) баби и дядовци“. „Взех решението си, след като прочетох статия в„ The Lancet “за „СпутникV“, но малко хора около мен, дори сред младите хора, се опитват да получат повече информация - признава той. - Родителите ми, живеещи в селото, се страхуват от ваксинацията. Ужасна липса на информация. И тогава хората вече не се доверяват на правителството, властите, каквото и да е заложено. Те виждат това по телевизията през целия ден, критиките към чужди ваксини, за които се говори, че са смъртоносни. Самата концепция за ваксина е дискредитирана, но от друга страна, трябва ли да вярваме, че нашата ваксина е гениална и ефективна? "

Известният политолог и специалист по тенденции Екатерина Шулман казва същото: „Освен факта, че ваксината е плашеща със своята новост, държавната пропаганда отдавна вдъхва доверие във всичко: институции, медицина, наука. Живеем в свят без истина, ето това ни говорят. Иронията е, че тази стратегия, използвана например срещу опозицията, например, се обръща срещу властите по време на пандемия, когато става въпрос за мобилизиране на хората чрез уверени и положителни изявления, а не чрез принудителни средства. Оттук идва и известна пасивност и апатия по отношение на вируса. " В тази среда глупавите приказки за Covid-19 и ваксините като цяло процъфтяват. „Какъв вирус? Защо да се страхувате от вирус, който не съществува? Самите лекари казват, че той все още не е идентифициран! ”, казва 40-годишният продавач Артьом, който пътува в градски автобус, където само една трета от пътниците носят маски. Той казва, че получава информация само от YouTube. "Мисля, че някаква група хора е създала този вирус, има политическа игра, която се случва извън Русия."

Рейтингът на доверие на Владимир Путин спадна след 2018 г. и крайно непопулярната пенсионна реформа. Недоволството от действията на правителството се увеличи. Дотолкова, че днес, когато руската държава въвежда различни QR кодове или медицински паспорти, идеята за принудителна ваксинация се отхвърля. „Особено ценя основната си свобода и свободен избор“, обяснява 36-годишната Наталия, търговски работник. „Не знаем много за тези ваксини и въпреки това те искат да ограничат свободата ми, като ме принудят да се ваксинирам. И ако не се ваксинирам, ще стана гражданин от втора класа. Това е недопустимо ". Мнозина са критични и искат да мислят повече. "Преди бях болен и имам антитела, защо трябва да се ваксинирам?" - пита Александър, на 35 години.

Липса на прозрачност

Лекарите също са скептични относно кампанията за ваксинация. Пред женска поликлиника номер едно, с нейните масивни и донякъде очукани сгради, стои Любов Василиева, лаборант в поликлиниката и член на независимия профсъюз на Алианса на лекарите (организацията е включена в списъка на чуждестранните агенти от Министерство на правосъдието на Руската федерация), близка до Навални. „В моята лаборатория от дванадесет души само един е ваксиниран“, признава тя. „Ние не сме против ваксините, но смятаме, че имаме твърде малко надеждна информация за „Спутник V“, разработена набързо, без предварително тестване върху животни. Предлагат ни да се ваксинираме на всеки шест месеца, но това е твърде много. Нуждаем се само от повече информация, така че всеки да може да направи своя собствен избор, без да бъде принуждаван“.

Европейската агенция по лекарствата, в процес на тестване на „Спутник V“ за европейския пазар, наскоро разкритикува липсата на прозрачност за руските разработчици и липсата на надеждни данни. Но в тази плетеница от съмнения в центъра на Вологда, срещаме достатъчно хора, които доброволно са отишли да ваксинират. „Няма какво да обсъждаме, това е пандемия и имаме ваксина, която работи!“ - казва 74 -годишната Людмила, седнала на пейка с приятелката си Олга, на 80 години. И двете жени са се ваксинирали без никакво колебание. „Трябва да се откажем от нашия руски манталитет“, смеят се те. Този израз означава: „Ще гледам, ще чакам и се надявам, че всичко ще подреди“. „Аз и моите ваксинирани роднини се страхувахме повече от болестта, отколкото от ваксините, излишният страх от ваксината е абсурден“, казва Александър. Това чувство се споделя от много жители на Вологда. Това още веднъж доказва, че по този въпрос населението е разделено. Между различните задължения, които се очаква да се разширят, подаръците за ваксинация и епидемиите, пълненето на болници и претоварената „Бърза помощ“, ваксинацията в Русия напредва бавно, но сигурно. Изглежда обаче, че нищо или почти нищо не може да я ускори.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенчо

    14 30 Отговор
    Нямат доверие на Спутник.

    Коментиран от #5, #30

  • 2 честен ционист

    23 30 Отговор
    Братишките имитират дейсност. Там само 5% са ваксинирани и то главно платени като тестови субекти.
  • 3 пешо

    34 6 Отговор
    джамбаз пак ли ти бе , я драсни някой ред за хавални .
  • 4 Q2z

    12 9 Отговор
    Руснака взел мнението на 3чужди вестника 3ма сънародници и писал за писането.
  • 5 др Гей Билтс

    39 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пенчо":

    Не че имат доверие на западните ваксини. Руснаците си имат много хубава поговорка по случая "доверяй, но проверяй"

    Коментиран от #33

  • 6 Навсякъде е провал

    32 0 Отговор
    Като те гонят за нещо си, бягаш,дърпаш се..
  • 7 Язък

    44 4 Отговор
    Този път не познах! От заглавието се обзаложих, че е DW

    Коментиран от #26

  • 8 ПЕНКО

    36 13 Отговор
    "спутник -в" се прилага в 67 държави по свата и се произвежда в 4 !!!!!!!!!!!!!! ПИЧ СПАЗАРИ СЕ ЗА ПОВЕЧЕ ДОЛАРИ -ЗА СТАТИЯ СРЕЩУ "СПУТНИК -В" !!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #12, #27

  • 9 100pera

    34 1 Отговор
    E ся ко излезе?! И руснаците като гражданите на страните от ЕС не вярват на правителствата си по въпросите за ваксините...
    Е, май във Волгда и Москва все още не се млатят по площадите както в Атина и Париж. Доста си приличат с нас - българите. Просто бойкотират. Като нас.
    А нима хората следва да вярват на управляващите? Как, след като напр. ЕС не признава руските ваксини, но признава ваксинационните сертификати на руснаците, ваксинирани с тях? И при руснаците е същото - признават европейските сертификати, но не признават ваксините, с които сме се ваксинирали.
    Защо и на кого от управляващите да вярваме?
  • 10 А КОЙ

    16 3 Отговор
    НАПРАВИ ТОВА РЕАЛНОСТ?!????
    ТЕЗИ ОТ ЩАБ, НОЩ БИБИ И СИЕ.
    ТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ И ЗАСЛУЖАВАТ СЪД И ЗАТВОР.
  • 11 ЧИТАТЕЛ

    26 5 Отговор
    ЗАЩОТО БРАТУШКИТЕ СА МИСЛЕЩИ ХОРА КАТА НАС.ДОКАТО В ЗАПАДНА ЕВРОПА ЖИВЕЕХА ОХОЛНО ТЕ БЯХА ЛЪГАНИ 30 ГОДИНИ,НИЕ СЪЩО.
  • 12 Навалний

    13 5 Отговор

    До коментар #8 от "ПЕНКО":

    Я питай Аржентина и и Доминиканска република! А и Словакия.

    Коментиран от #22

  • 13 Рони

    18 3 Отговор
    А бе не мога да разбера защо гледате все у чуждата паница, а не погледнете в своята а?????
  • 14 эайгях

    7 5 Отговор
    Kobut е лъжа- ша ла ла ла! Стоп на тирянията!
  • 15 провинциалист

    11 3 Отговор
    Защо продължават да казват на инжектирането имунизация?
  • 16 mi6osp

    25 5 Отговор
    Ваксината СпутникV е разработка на база опита от няколко руски човешки ваксини, които ползват същите аденовирусни вектори и са разрешени за употреба от над 10 г..Най- известна от тях е руската ваксина срещу Ебола. Спутник е отлична ваксина, страничните ефекти са по малко от тези при одобрените западни ваксини, но още много по малко са средствата за рекламата ѝ. Колкото до процента на ваксинирани в Русия, той е малко по висок от този в България, защото имат над 20 милиона напълно ваксинирани при 142 милиона население.
  • 17 Петър

    22 3 Отговор
    Доколкото знам в Русия се ваксинират, но в белорус не, по простата причина, че в белорус никога не е имало коронавирус, а там няма, защото никой не говори за него.
  • 18 НАТО ВЕЦ

    19 3 Отговор
    Щото "имунизацията" при западните ни "партньори" е цъфнала та вързала и щото "ваксинираните" им не се разболяват масово?!!!
  • 19 TOTO

    16 4 Отговор
    а в българия всичко е цветя и рози /а спрете тази пропаганда вече/
  • 20 Шляхтиц

    15 4 Отговор
    Не се занимавайте със снега пред вратата на съседа
    Погледнете снега и проблемите пред собствената си врата. Великая Русс сама ще се оправи с проблемите си, така, както го е правила от хилядолетия до днешни дни.

    Коментиран от #29

  • 21 От страни

    2 2 Отговор
    Просто навреме се включиха някви сили, дето от ай-пи адреси от чужбина започнаха да дават всичките тези паникьорски неща. А народа днес е много доверчив особенно ака се направиш че ще му кажеш на ушето нещо тайно. Глупаци много и то навсякъде.
  • 22 От страни

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Навалний":

    Питай Сан-Марино, дето се боцнаха 34 хиляди със спътник и имат по 1-2 болни на ден.
  • 23 От страни

    10 0 Отговор
    Сравнете сега заглавията:
    за САЩ: - Байдън "Всеки нововаксиниран в САЩ да получи по 100 долара."
    за Русия: - "Страх, недоверие и липса на прозрачност: защо имунизацията в Русия е пълен провал".
    Нещо да ви говори?

    Коментиран от #31

  • 24 Матей

    7 1 Отговор
    Дали се ваксинират много или не,какво ги е грижа,та ги опяват без епитрахил!?В същността е политическото заяждане,сякаш масовото ваксиниране е нещо възвишено и добротворно.Еми,не е,с пълзящата ваксинация само се удължава до безкрайност преодоляването на ковид по естествен път.И може би точно това е целта на потайното световно управление,да се поддържа този световен проблем,да се раздува до невъзможност,да се печелят баснословни суми от ваксини и тестове.
  • 25 Пропагандна

    8 2 Отговор
    Това си е пропагандна статия само по заглавието, и без да четем останалото. И медици, и учени занимаващи се с Ковид19 къде с половин уста, къде направо ни казват, че всеки ще мине през вируса. Когато това стане, и всеки от нас има подобаващ имунен отговор болестта ще си отиде. Ваксинирането е за хора с усложнения, за хора желаещи да се ваксинират. Оставете преболедувалите на мира. Оставете болестта да мине и да се маха от главите ни.
  • 26 Почти същото

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Язък":

    Почти същото -алианса на лекарите, близки до Навални. Факт е, че руснаците си имат качествена ваксина. А за нас маймунска, шампоанска, и друга "ефективни" ден си сменят името. Горко ни.
  • 27 Стритхин

    4 7 Отговор

    До коментар #8 от "ПЕНКО":

    Спутникът е бледо съветско нескопосано копие на Астра Зенека..

    Коментиран от #36

  • 28 Рохирим

    3 0 Отговор
    пусть дохнут орки !
  • 29 чубатий

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Шляхтиц":

    халопич сраисся вЯликая смехдержава
  • 30 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пенчо":

    Имат доВерие на властите, че са подготвени да спасяват хората в болниците и няма да ги оставят да мрат на стъпалата на болницата, както накъде се случваше.
  • 31 Хахаха

    7 2 Отговор

    До коментар #23 от "От страни":

    А масови протести в германия, франция, испания срещу ваксинация? А насилие над протестиращите в тия страни?
  • 32 Лукчо

    0 4 Отговор
    Щом и индианците по долното тгечение на Ориноко се отказаха от подарените им дози Спутник, няма какво да се чудим. Имам приятели руснаци от много време. Те категорично отказват да се ваксинират с който и да било вариант на Спутник. По телефона индирктно ми казаха, че изобщо не знаем какво става там с ваксинираните. Има тотална цензура върху всичко около ваксините. Ама поне бяха първи в света - както винаги и за всичко. Искат от нашите ваксини, пък било то и Астра Зенека. Пробвах, но не можех да им намеря. Никой не иска да продава - страх ги е.
  • 33 Здравомислещ

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "др Гей Билтс":

    Понятието "провалена ваксинация" е двусмислено
    Според някои, провал е когато населението всеобщо се нанабоцка с неща, които не са изпробвани във времето по обичайния начин.Спутника поне е по обичайн и позната технология. Пфайзера и Модерна са по невиждана и нечуване технология, неприлагана никога в такъв световен размах.
    Друго, дори не съмнително, а очебийно са явната фармацевтична бизнес-далавера за точно избрани и налагани фармакорпорации. При това избраните фарама-корпорации са рекламирани и пропагандирани от Западни и местни политици и медици, волно или неволно. Такава рекламо-пропаганда, не си спомняме при някакво друго изделие.
    Инакомислещия и инаколекуващия италиански медик проф. Джузепе де Донно го самоубиха.
    Така че провал при ваксинирането, означава по точно всеобщо ваксиниране. Предпазливото и доверително, а не сляпо отношение към фарма-далавраджиите и обслужващия ги рекламо-PRoпаганден политико-медицински обслужващ персонал е показател за здрав разум на населението и неподатливостта му към PRoпагандчици.
  • 34 селтак

    0 1 Отговор
    Абе,кво стана със спутника нали беше най ефективната инжекция? Ма нещо и руснаците се дърпат!
  • 35 дръндрън

    0 0 Отговор
    Тенденциозна статия и защо ли не сравнява с България - в момента ваксинирани изцяло в България са 14.3% , а в Русия - 17.6%.
    Хайде сега да приложим "аргументите" на авторката към ситуацията у нас -"Има твърде малко надеждна информация за ваксините Пфайзер, Модерна и Астра Зенека разработени набързо" - и т.н.
  • 36 фАУ ДВЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Стритхин":

    А ти си бледо копи-е на ГОЛФ-2-КА.