Last news in Fakti

10 Август, 2021 10:46 1 987 26

Инфекциите с коронавирус и хоспитализациите в САЩ достигнаха шестмесечен връх

  • сащ-
  • инфекции-
  • връх-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • заразени-
  • болници-
  • делта

Делта вариантът е виновен за ръста на инфекциите

Инфекциите с коронавирус и хоспитализациите в САЩ достигнаха шестмесечен връх - 1
Снимка: Shutterstock

Инфекциите с коронавирус и хоспитализациите в Съединените американски щати достигнаха 6-месечен връх заради бързото разпространение на Делта варианта в части от страната с ниско равнище на ваксинация, предаде Ройтерс.

Три поредни дни САЩ регистрират по около 100 000 нови случая на заразяване, което е скок с 35 процента от последната седмица. Щатите Луизиана, Флорида и Арканзас отчитат най-много нови случаи на човек от населението. Хоспитализациите нараснаха с 40 процента, а смъртните случаи отчетоха увеличение с 18 на сто през изтеклата седмица.

Вторият по големина учителски синдикат промени досегашното си становище и се обяви за ваксиниране на учителите в САЩ, за да бъдат предпазени децата, които са твърде малки да бъдат имунизирани. Броят на приетите в болница деца с COVID-19 нараства, а според здравни експерти това се дължи на факта, че Делта вариантът на вируса е по-заразен за децата, отколкото оригиналния щам. В САЩ от началото на пандемията са потвърдени 36,7 милиона инфекции. Страната е на първо място в света, следвана от Индия, Бразилия и Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САНДОКАН

    7 5 Отговор
    Тия хора за "ваксини "не са ли чували,то само с хипохлорид не става
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ФъкНаФакти

    27 1 Отговор
    На вчерашния ден - 09 август 1945г., новоизлюпените тогава, бъдещи световни терористи (ФАЩ) пускат втората си атомна бомба над Япония,кръстена от тях с "нежното"име "Малчугана",за да демонстрират на СССР и на Сталин военната си мощ,изпепелявайки гр. Нагасаки и убивайки над двеста хиляди мирни граждани- деца,майки и старци,но никоя българска МИ СИР КА не отрази този паметен за човечеството ден!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ARGON

    14 0 Отговор
    Отново лъжи и дезинформация. Ковид няма, защото няма вирусен изолат - т.е. няма изолиран вирус. Има само фрагменти от грип тип А и Б. CDC публикува обширен доклад по въпроса.
  • 6 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    9 0 Отговор
    И това с НАД ПОЛОВИНАТА население, "защитено" с иРНК. Браво.
  • 7 Тъй-тъй...

    9 0 Отговор
    Да питам - каква част от журналистите в този сайт си изкарват надницата, пишейки по темата "Коронавирус: по света и у нас, вчера, днес и утре"? Нямам претенции за отговора - ако искате в абсолютни числа, ако искате в проценти.
  • 8 Тъй-тъй...

    9 0 Отговор
    Поне пишете и какъв процент от ваксинираните са в тежко състояние, и какъв - сред неваксинираните. Да имаме малко по-добра представа и да пишем по-адекватни за случая коментари. А и просто за задоволяване на любопитството.
  • 9 Hoho Boho

    7 0 Отговор
    Явно ваксините не помагат.
    Да пият белина...
  • 10 Начин изводът е

    5 0 Отговор
    Колкото повече ваксинирани толкова повече заразени. Стойте далеч от ковид ваксърите - заразни са и опасни за живота.

    Коментиран от #11

  • 11 Тъй-тъй...

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Начин изводът е":

    Прав си. Ако сред ваксинираните протича леко и безсимптомно, е така, както казваш. Но другият извод - въз основа на твоя извод - е, че ваксините вършат това, което се твърди - заразените да не се разболяват тежко. С малки изключения - но 100% гаранция има само за това, че, който се е родил, все някога и ще ум.ре. 😉

    Коментиран от #13

  • 12 РОБСКИ ПРАВИЛА

    4 0 Отговор
    Обикновените хора се научихме да живеем с вируса. Работата е, че властимащите се опитват да ни научат да живеем с робските им правила.
  • 13 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тъй-тъй...":

    Ако при ваксинираните протичаше по леко, нямаше да има 40% ръст на хоспитализираните и 18% ръст на починалите в САЩ, не мислиш ли? Март месец в САЩ са били боцнати с по две дози 35% и имаха по 20 000 случая дневно по сред зимата, сега през лятото при 70% ваксинирани имат по 100 000 случая, като стигнат 100% може и милион да направят.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Тъй-тъй...

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Значи и изводът в коментар 10 е грешен. 😉 Не зная ти на базата на какво вадиш изводи, при положение, че ти казват колко процента били ваксинирани въобще, и колко - не. Виж, ако казваха, че еди-какъв процент сред ваксинираните е хоспитализиран, то тогава твоят извод би бил подкрепен от данни, не мислиш ли? 70% ваксинирани при население от 320-330млн. не е малко. Но останалите 30% неваксинирани,също дават едно много солидно число от 96-99 МИЛИОНА. За сравнение: за година и половина се води, че е имало 36 млн. положителни тестове в САЩ, независимо от броя на ваксинираните и неваксинираните.
  • 15 Тъй-тъй...

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    С две думи: докато не почнат да дават информация за това, каква част от тежките случаи е сред боцнатите, не могат да се правят адекватни излказвания относно ефективността (или липсата на такава на ваксините). Отделно от това - кои са "тежките случаи" - хоспитализираните или тези в интензивното? Или си забравил клипчето от зимата с танцуващите чалга "хоспитализирани"?!

    Коментиран от #16

  • 16 Информация

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Тъй-тъй...":

    Информация има, нагледна, от първа ръка - САЩ, тракерът на CDC - търсм "CDC COVID Data Tracker". CDC е американският "еквивалент" на СЗО или на нашенското РЗИ. Същите, дето щели да се отказват от ПСР-а от догодина.

    Там от меню Vaccinations, отваряме графиката "Vaccination and Other Outcomes".

    Хубавото е, че можем да филтрираме картата от интерактивната легенда, за да не дразни шаренията окото.

    Избираме квадратчетата от най-горния ред - най-висока степен на ваксинация.

    С удивление откриваме, че зоните в зелено /висока степен, нисък брой случай за последните 7 дни/ са много по-малко като брой и площ от сините зони /висока степен, висок брой случаи/.

    За да е пълен циркът, избираме и зони с най-ниска ваксинация, и нисък брой случаи.

    За да е още по-пълен - не дават данни за ваксинацията в Тексас, и съответно целият щат е защрихован...

    На база на наличната информация от там, и ръстът на хоспитализациите и смъртността, дадена в статията тук, определено изводът и съветът на №10 могат да се броят за подкрепени.

    Коментиран от #17, #18, #19, #20

  • 17 Тъй-тъй...

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Информация":

    Тези в зелено за какъв процент напълно боцнати отговаря - под 60%. Я погледни колко региона са в лилаво и каква част е в розовия сектор - погледни регионите с лилаво ("50%-99,9% 100+случая от 100k), като реално и там напълно ваксинирани са около 50-60% от населението им) и тези от "0-29,9%, 100+случая/100k). Но дори и тази карта не прави разбивката на данните, за която говоря - т.е. няма информация колко от посочените за даден регион (без значение какъв цвят ще си избереш) случаи са сред напълно ваксинирани. Нито пък, дали са тежки или леки. Интересно е и друго - погледнах няколко региона в най-светло розово- резултат: "случаи през последните 7 дни на 100 k: SUPPRESSED". Разгледай малко по-обстойно и регионите в различните нюанси на розовото. Пък да видим, дали си още на същото мнение. 😉

    Коментиран от #22

  • 18 Тъй-тъй...

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Информация":

    За Тексас пише, че са напълно ваксинирани малко под 45% (източник "Texas Tribune"). И пак същото. Пише, че случаите се покачват, вкл. на хоспитализираните, но няма информация, дали е сред ваксинираните или не.
  • 19 Тъй-тъй...

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Информация":

    Във всеки случай: регионите я лилаво, т.е. с най-много напълно ваксинирани и над 100 случая/100 k, са най -малко. Да питам - още ли си на мнение, че "изводът и съветът на №10 могат да се броят за подкрепени"? Аз си мисля, че дори и с тази карта на CDC не внасяш яснота по въпроса. Освен може би лилавите региони.

    Коментиран от #23

  • 20 Тъй-тъй...

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Информация":

    Изглежда си запознат с тази карта - какво значи "711% (?!) от възрастните е с поне една доза" (пише го под една от миниатюрните графики - тази за общия брой случаи за последните 30 дни).
  • 21 Най важното

    1 0 Отговор
    макар и последно е последното изречение. Изводите са индивидуални.

    Коментиран от #25

  • 22 Още инфо

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Тъй-тъй...":

    Квадратчетата от най-горния ред - от зелено до лилаво отговарят на най-висока степен на пълна ваксинация /% total population fully vaccinated/, т.е. два боц-а за двубоцовите - 50% от населението и нагоре. Това са най-ваксинираните зони, по-високи няма. Повечето се въртят около 50 и малко до 60. Има и 70%-ови, тук започва интересното, това са първенците по боц, например:

    Teton County Уайоминг (74.2% напълно боцнати, 265.5 / 100 000 заразени на седмична база, лилава)

    San Juan Conty, Вашингтон (73.94%, 73.94, синя зона)

    Knox County, Мейн (70%, 42.74, тъмно зелена)

    Прави впечатление, че от светлозелените /10 на брой/ - 0 случая за последните 7 дена, > 50% боцнати, 70% няма. Най-високо са в Аляска, Yakutat City And Borough - 65.6%, и в Мичиган - Mackinac County, 62%, suppressed.

    И разбира се, McKinley County, Ню Мексико - 91.1% напълно боцнати, 147.13, лилава зона. Всички съседни нему територии са с по-нисък процент на боц, и по-малко случаи:

    Apache County - 65% боц, 123.81, лилава зона
    San Juan County - 58.2% / 123.43, лилава зона
    Sandoval County - 55.5% / 137.65, лилава зона
    Cibola County - 51% / 71.23, тъмносиня зона

    Белите зони - /0 случаи, под 30% пълен боц/ са в пъти повече от светлозелените /0 случаи, над 50% боц/ - само в Небраска има над 20 такива, съседни. Така като го гледам, почти целия щат е там.
  • 23 И още инфо

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Тъй-тъй...":

    Разрезът по най-дясна колона, най-много случаи/100 000, също е интересен. Цяла Флорида попада в нея, и хаосът е пълен.

    Тук намираме Liberty County - 1256.88 / 24.8%, и положителна корелация с комшиите - 927.28 /34.9% в Bay County, 1014.78 /30.9% в Jackson County, 645.33 / 33.9% във Walton County, 570.85/40.7% Okaloosa County. Червена до тъмно-червена зона цялото.

    Тъкмо да се зарадваме на тренда, и мяркаме, пак в същия щат, но на крайбрежието шампионът по боц Miami-Dade County - 62.3%, 725.41, а над него - Палм Бийч с 51.1% и 521.06. Помежду им гордо се мъдри Broward County, и им го играе арбитър - 644.31 / 52.4%.
    Точно до тях, обаче, Collier County решава да ни изиграе лоша шега - 508.70 / 55.3%.

    А заобиколен от лилавите гадове, в тъмно червено - Hendry County с 387.89 / 32.8%. За да не му е самотно в морето от лилаво, над него застава Glades County /червен/ - само 137.57, но пък и само 23.7% боц. Lee County допълва картинката с 542.84 /47.5%, не му стигат боцнати да влезе в лилавата зона.

    От другата страна на полуострова, Dixie County си прави гаргара с шампиона - 754.78 случая, задминава го, но пък замо 23.6% боц.

    В тоя разрез има от всичко, но се набива нещо на око - в целия щат няма и един представител на трите други колони. Т.е., независимо от нивото на боц-а, случаите винаги са над 100/100 000 на ден.

    За момента, това са двете неща, които се виждат - повече лилаво и бяло от зелено /би следвало да е обратното, ако боц-а пази/ в спок

    Коментиран от #24

  • 24 продължение

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "И още инфо":

    ...в спокойните щати, и пълен хаос в щатите, където гори. Би било добре да има и някакъв индикатор за гъстота на населението, тогава нещата ще си дойдат на мястото.

    Но при всички положения, за нормална "ваксина" лилавата зона следва да са една-две територии - примерно, курортни и прочее, а остатъка от страната да е зелен - висок процент боц, минимум болни.

    P.S. Suppressed означава "подтиснат - за звук, заглушен" - оттам идва suppressor, заглушител за огнестрелно оръжие. Т.е., бройката заболели се по някаква причина е цензурирана за тези зони. Добави и липсата на информация за нещо толкова дребно като... цял Тексас?! и нещата стават доста... интересни ;)

    711% не мяркам, горе в десния ъгъл е 71.1% за брой пълнолетни с поне една доза, може да е /било/ грешка?
  • 25 И да

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Най важното":

    И да, изводите са индивидуални. Важното е да са информирани.

    А без Тексас, информацията е най-малкото непълна. Докато дойде пълната - Let's agree to disagree, както казват отвъд голямото езеро ;)
  • 26 ЕВРО НЮЗ

    1 0 Отговор
    А къде е новината за пукналите 6 000 в първите 48 часа от започване на ваксата в САЩ и над 22 000 само в Европа .. А да, ваксата няма нищо общо тия са били пред умирачка