Last news in Fakti

13 Август, 2021 14:14 3 458 41

The Economist за България: На 2-ро място сред 84 страни по умиращи от COVID-19!

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Всеки, който чете три статии в социалните медии, смята, че е експерт, гледането на българска телевизия може да ви обърка

The Economist за България: На 2-ро място сред 84 страни по умиращи от COVID-19! - 1
Снимка: БГНЕС

На 10 август ръководителят на общественото здравеопазване в София, столицата на България, обяви различни ограничения за ресторантите и местата за забавление, за да ограничи вълната от Covid-19. Часове по-късно националното министерство на здравеопазването заяви, че подобно нещо няма да се случи, като нарече съобщението бюрократична грешка, пише The Economist.

Хаотичните послания са само една от причините България да е с едни от най-многото смъртни случаи по време на пандемията и се подготвя за още.

Сред 84 страни, наблюдавани от The Economist, България е на второ място (след Перу) по брой на свръхсмъртните случаи на 100 000 души от началото на пандемията, което означава смъртност над обичайната норма.

След лятно затишие случаите се увеличават отново с разпространението на силно заразния вариант на Делта. Болниците се подготвят за пореден натиск. Само 15% от българите са напълно ваксинирани, най-ниският процент в ЕС, където общият дял е 52%.

Българите, които желаят, могат лесно да получат една от четирите ваксини срещу COVID-19, одобрени в ЕС. Но търсенето е толкова ниско, че властите се опитват да продадат или дарят стотици хиляди изтичащи дози на други страни.

В исторически план българите не вярват на съвети от официални власти. Нарушаването на всякакви правила е национално развлечение.

Много хора се притесняват от ваксините, защото били нови, някои вярват, че вирусът не съществува и че мерките срещу пандемията са заговор. Само шепа разпознаваеми политици са ваксинирани по телевизията или призовават хората да се ваксинират.

Това отчасти вероятно се дължи на политическите сътресения. Два избора тази година не успяха да съставят правителство.

Нито Бойко Борисов, който бе премиер през по-голямата част от последните 12 години, нито временният кабинет, който го замени след падането на правителството му през април, не започнаха сериозна обществена информационна кампания за борба с фалшивата информация за ваксините.

Всеки, който чете три статии в социалните медии, смята, че е експерт. Гледането на българска телевизия може да ви обърка. Няколко скептици срещу Covid редовно са канени в токшоу програми.

Някои съветват хората със здравословни проблеми, които са в приоритетните ваксинационни групи в повечето страни да не се ваксинират. Около 30% от лекарите и 60% от медицинските сестри не са ваксинирани. Инфекциозните болести и имунологията почти не са включени в учебните програми на медицинските училища.

Тъй като приемът в болниците с Covid-19 отново се покачва, търсенето на ваксини изглежда се увеличава. Но, както при повечето време със справянето с пандемията в България, нарастването е твърде малко и твърде късно.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    52 6 Отговор
    Демек според економидт, от има няма 5мил сс измрели 2, вай вай взехте вече да се оплитате в собствените си лъжи

    Коментиран от #3

  • 2 Последния Софиянец

    39 5 Отговор
    Щото ромите събират фалшиви умрели.Познавам такива.
  • 3 Последния Софиянец

    23 4 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    2 мил емигрираха,а скоро и още

    Коментиран от #23

  • 4 Някой

    44 8 Отговор
    Тя и статистиката с умрелите е една каша... Почти всеки умрял се пише, че е от КОВИД. Няма значение, че са били с онкологични или сърдечно-съдови заболявания в напреднала форма.
    Ама, хем хората трябва да се стресират, хем да се изсмукват пари от ЕС и разни фондове.

    Коментиран от #6, #9, #14, #16

  • 5 НА СЪД

    18 3 Отговор
    Ако се разболеят от Ковид, хората могат да заведат колективен иск и да съдят настоящето и предишно правителство, защото то НЕ спазва законите.
    Как нашите управници НЕ спазват законите?
    ЗАКОН ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    Чл. 10. (1) Отказва се издаване на виза и влизане в страната на чужденец, когато:
    ал. 8. Може да се предполага, че ще разпространи тежка заразна болест, страда от заболяване, което според критериите на Министерството на здравеопазването или на Световната здравна организация представлява заплаха за общественото здраве, или не притежава сертификат за ваксинация, или идва от район с усложнена епидемична и епизоотична обстановка;
  • 6 Последния Софиянец

    21 5 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Ромите събират данни на живи хора и ги пишат умрели от Ковид по няколко пъти годишно.За по двеста лева.Само първия път ,после им излиза безплатно.
  • 7 ????

    30 4 Отговор
    Аре стига с тези ваксини и желаещи и не желаещи ваксината. Пишете за климата че се променя и идва акокалипсис, или за зелените проекти дето ще ни оставят без Ел енергия, която имайки я, ще я ползват само най богатите! Днес тези теми хич не са засегнати и темата за ваксините вече ни досади! Ха, ха ха!
  • 8 Ще повярвам

    24 2 Отговор
    Ще повярвам, когато всички доктори, сестри и депутати се ваксинират.
  • 9 мислещ

    20 4 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Да, това е едното, другото е, че здравепогазването ни ги убива - първо с лошо лечение, второ с това, че много хора основателно не смеят да стъпят в болница, трето и това, че немалко не ги приемат.

    Така е от самото начало, така че всеки, който говори за ваксини и как ниската ваксинация е виновна, или няма мозък колкото избирател на тиквата 1 или 2, или е слуга на статуквото и просто лъже.
  • 10 778

    26 2 Отговор
    У нас със сигурност са по-малко починалите, отколкото при тях. Важното е обаче да се води хибридна и дезинформационна война!
  • 11 2loop

    23 2 Отговор
    Благодарим ти боко, изгони половината народ в чижбкма а другата половина ги умори
  • 12 Ееееее

    20 0 Отговор
    Пак изтървахме първото място!
  • 13 Българобран

    19 2 Отговор
    АНАРХИЯТА Е МАЙКАТА НА РЕДА!! Българина винаги е бил неуправляем, това му е силата.
  • 14 Сигурно и Тунис е в ЕС и изсмуква

    3 20 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    еврофондове. За последните 3 дни имат 130,90,290 починали от ковид. При далеч по-младо население и при високи температури(а Мангъров ни уверяваше, че слънцето убива коронавируса). Населението на Тунис е малко под 12 милиона души. Руските туристи там са добре дошли, а знаем каква е ситуацията в Русия... Определено в Тунис нямат никакъв интерес да завишават бройките на починалите. Така че при болнава нация като нашата, със застаряващо и неваксинирано население е нормално да сме зле и с голям брой починали(висока е смъртността и без ковид дори). Не че ваксините предпазват особено от заразяване с новите варианти. Но обикновено не се стига до интензивно отделение и смърт ако си ваксиниран. Имам доста познати, които караха тежко ковид. Някои от тях вече се ваксинираха, а други смятат да го направят скоро.
  • 15 ТаУмВзе

    17 2 Отговор
    До Кога тия ще ми Кълнат Народа на смърт, която е Лично тяхно творение? Жив ли си, жив си! И стига шаш и паника, че и без това е зле. Никакви ваксини!
  • 16 mi6osp

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Според изследване от началото на 2021г., на група изследователи от университета в Колумбия, Южна Каролина, заболяването от covid намалява средно с 10.3 г продължителността на живота с придружаващи заболявания за хората с възраст 55- 75 г.. Тоест,ако не се разболеят от covid, тези хора биха живяли средно над 10г.повече с тези заболявания.

    Коментиран от #18

  • 17 Епаа....

    19 2 Отговор
    По статистика излиза че в България всички сме умряли.Казано кратко то нема толкоз хора колкото са изкарани умрелите.Димек са писали умрели и тия дето още не са родени.
  • 18 mi6osp

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "mi6osp":

    ....за хората на възраст 55-75г. с придружаващи заболявания.
  • 19 Дедо

    22 1 Отговор
    В България от 30 години така си мрем, с ковид, без ковид... А тая статистика може да си я сложат отзад.. Имам в предвид на задното стъкло, както я пееше покойния Тодор Колев.
  • 20 Ай стига

    19 2 Отговор
    Пак манипулации, умиращите от COVID-19 зависи от положението на здравната с-ма + се фалшифицират данните за умрели от ковид.

    Гледат се заразени, ако няма заразени, няма и умрели.
  • 21 MTGонтан

    5 4 Отговор
    на 2ро място по ковид умиращи , и на първо по умиращи , което е едно и също
  • 22 Механик

    19 2 Отговор
    Нищо, нека си мрем. какво се грижите за нас? Обърнете внимание на Израел и САЩ, че и на Великобритания. Там не се разболяват, щото са на 100% ваксинирани с по 2, че и 3 дози!
    Смешници!
  • 23 Рошко

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Аааа 2 мил измряха според економист, и пак сме си 5, нещо не се връзват сметките бре, тоя ковид от ден на ден все по загадъчен, или за 1 година сме се навъдили и пораснали па не сме разбрали
  • 24 Костова

    24 3 Отговор
    Хайде малко да включим логиката. Ако България е на второ място в света по свръх смъртност, би трябвало да наблюдаваме хората по улиците да умират. Или всеки човек да има по десетки и десетки познати, роднини и колеги, съседи заминали си от този свят, поразени от вируса. Аз в своето обкръжение не наблюдавам Делта варианта да покосява масово хората около мен. Най-вероятно статията е с цел да ни стресира и подгони към пунктовете за ваксиниране.

    Коментиран от #26, #27, #32

  • 25 Умрял

    13 2 Отговор
    Зимата да видите какви статистики ще извадят.Всеки ще е заразен,а всеки втори ще е умрял.
  • 26 Рошко

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Костова":

    Не само тази статия, а всяка статия със заглавие е помия
  • 27 Рошко

    15 1 Отговор

    До коментар #24 от "Костова":

    Не само тази статия, а всяка статия със заглавие ковид е помия, аз също нямам в обкръжението си такива хора но знам за 4 случая със сигурност че хората си бяха пътници а ги писаха ковид
  • 28 Коко

    12 1 Отговор
    Като ти е писано да се обесиш няма да се удавиш като ти е писано да живееш няма да умреш от грип.Той Господ си знае работата .НЕ на ваксините.
  • 29 dfu

    13 1 Отговор
    " България: На 2-ро място сред 84 страни по умиращи от COVID-19"

    Това е така, защото народа живее в лишения и е с разклатено здраве. И англичаните да живеят с 300 и по-малко лева пенсия, и те ще измират по-лесно и повече от всичко.
  • 30 Янев

    13 1 Отговор
    Верно че умират маса хора в България, но не от Ковид, защото 99% от случаите ги пишат като такива, за да ударят с един куршум два заека.

    1. Чрез измамата да си присвояват незаслужено пари от Здравната Кас, нещо като кражба.

    2. Да лъжат хората, че голямата смъртност е от Ковид и няма нищо общо със здравеопазването в България, от което смъртността се увеличава всягагодина по причина, че ПРОСТО хората не се лекуват и операции не се правят на възрастнни хора, за да може да умрат от.... Ковид.

    Познавам хора, чийто Баща получи инфаркт на червата една вечер, а дофтора в болницата им казал, че ако изкара до суринта ще го оперират!!!!
    Е познайте при такава диагноза колко може да преживее човек, когато червата му се разлагат и какви са болките от това.
    Според мен такива дофтори трябва да бъдат убивани на място.
    Един ликвидиран такъв доктор – много човешки животи спасени!
  • 31 Хахаха

    6 0 Отговор
    Англетата ги е яд, че са на трето място ли:) Затова пък убедително са на първо по брой заразени на 100 000 души, вчера пак минаха 30 000:) Разбира се има лесен начин да минат на първо място и по починали, само трябва да добавят умрелите от странични ефекти
  • 32 Аз познавам лично 5 души

    4 6 Отговор

    До коментар #24 от "Костова":

    починали от ковид. На възраст между 38 и 78.Слава богу нямам близки роднини починали от ковид. Под 2 600 души на милион население е смъртността от ковид у нас. Няма как да имаш десетки познати починали. Преброй си познатите. Едва ли са над 200-300 души. Има много по-голяма вероятност да няма нито един починал с ковид сред тях, отколкото да имаш 10.Особено ако си на възраст под 40 и средата ти е от предимно млади хора. Така че малко си напрегнете сивото вещество(ако ви се намира въобще такова) и после разсъждавайте публично.

    Коментиран от #35

  • 33 Тра ла ла

    10 1 Отговор
    Изключително тъпа пропаганда, изсмукана от пръстите. Истината е точно обратно на тази помия. Дано по - скоро дойде Видов Ден, че греховете ви бая се натрупаха и трудно ще ги плащате. Много народ избихте в болниците, продажни престъпници.
  • 34 Аз да

    9 0 Отговор
    попитам защо забранихте аутопсиите ?! Световната Злодейска Организация каза и навсякъде го изпълниха каточели е със правото на законодател. Толкова продажна сган като съвременните политици няма. Трябва да си платят за стореното. Добре че хората по света се осъзнават и реагират все по - масово.
  • 35 Хахаха

    7 1 Отговор

    До коментар #32 от "Аз познавам лично 5 души":

    Първо прави разлика между С и ОТ пък тогава гледай сивото вещество на другите, освен ако не си извършил аутопсии на познатите ти. Аз също нямам нито един познат починал С ковид, но пък имам няколко починали с кариеси, разбира се и те като твоите роднини имаха леки придружаващи заболявания като рак и сърдечни проблеми.
  • 36 Даа!

    7 0 Отговор
    Фактология- 2018 година,обща смъртност за България 108 678 души. 2020 година- обща смъртност 105 237 души.Всичко постъпило в болниците ,и починало в резултат на хронични усложнения,инсулти,инфаркти, който преди 2020 си влизаха в графа- починал от..и съответна епикриза, отиде във графа" изгубили битката". Битка,в която всичко е второстепенно,освен Диадемата.Тя е водещата.Останалотп е" придружаващи заболявания! Та къде ги тези страховити проценти у нас? С 3000 души по малко от 2018 г,преди плашдемията?Аз се съмнявам,че дори този минус от три хиляди го имаме като починали от Диадеми,Корони и огърлици.
  • 37 Ама как

    8 0 Отговор
    Разбира се, нали генерал майтапчийски обявяваше смъртни случаи от корона с придружаващи заболявания тежки черепно мозъчни травми
  • 38 3333

    10 0 Отговор
    АХА, ЯСНО НАКЪДЕ БИЕТЕ! ПОЧТИ НАКРАЯ НА СТАТИЯТА-БЪЛГАРИТЕ ИМАЛИ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ МНОГО ВАКСИНИ, АМА ЩОТО БИЛИ ПРОСТИ И БЕЗПРОСВЕТНИ, НЕ ГИ ЩЯЛИ И БЛЯ-БЛЯ! И ЗАТУЙ-ЯКО ША МРЪТ! АМА ДРУГ ПЪТ!
  • 39 селтак

    8 0 Отговор
    Айде вие си боцкайте ингилизите,па нас не ни мислете! The Economist,се е загрижил за здравето на българина??!! Е сега вече реших окончателно че нема да се ваксинирам!
  • 40 ДА, АМА НЕ!

    6 1 Отговор
    НЕ Е ПРАВИЛНО ВТОРОТО МЯСТО ПО СМЪРТНОСТ ОТ КОВИД!!!! ПРОСТАТА И НАГЛА АДМИНИСТРАЦИЯ НА БОРИСОВ ПИШЕШЕ ВСЕКИ ПОЧИНАЛ "КОВИДЯСАЛ! И ИНФАРКТ И ИНСУЛТ И БЪБРЕК.. ВСИЧКО;!!
  • 41 5647

    5 0 Отговор
    Тя България от много време е на едно от първите места по смъртност, но причината не е ковида а мизерията в която живеят много българи. А вижте и храните които се ядат и въздуха който дишаме.