Last news in Fakti

20 Август, 2021 09:21 5 222 20

Цените растат с най-бързи темпове от 2004 г. досега

  • великобритания-
  • жилища-
  • цени

Пазарът се подсилва от наближаващия край на отстъпката по гербовия данък

Цените растат с най-бързи темпове от 2004 г. досега - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата във Великобритания растат с най-бързи темпове за последните 17 години. Причината за това е опитът на купувачите да финализират сделките си до края на ваканцията по гербовия данък в Англия и Северна Ирландия. Отстъпката беше катализатор за това през юни и юли цените да се повишат с 13.2% на годишна база. За изминалите 12 месеца средната цена на жилищата се е повишила с 42 400 USD, до 363 830 USD.

Сдържаното търсене, интересът към по-големи имоти заради пандемията и решението за ваканция по отношение на гербовия данък способстваха за ръст на цените.

Уелс демонстрира най-силния ръст в цените на имотите – 16.7% през юни на годишна база. В Англия имотите поскъпнаха с 13.3%, а в Шотландия с 12%. За Северна Ирландия увеличението е 9%.

Най-популярният регион за изминалите 12 месеца е северозападна Англия. Лондон е тази част от страната, която пострада най-много от повторното затваряне. Там цените на годишна база през юни са се повишили със 6.3%. Към момента средната цена на жилищата на Острова надвишават шест пъти средната заплата.

През идните месеци темпът на поскъпване ще се забави, не само заради края на ваканцията на гербовия данък. Така например, анализатори на компанията Rightmove, съобщават че офертните цени вече растат със значително по-бавни темпове – 5.6% на годишна база.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 sss

    12 0 Отговор
    Не, не, не - няма инфлация, ама хич :)
  • 2 Миленааааа,

    9 2 Отговор
    Много долно същество си. Балон ли надуваш?
  • 3 Обаче

    6 0 Отговор
    ... тропическата буря "Грейс" предизвика наводнения в Хаити, Доминиканската република, Ямайка и Тринидат и Тобаго.
  • 4 Пич

    6 2 Отговор
    Поздрави на резидентското правителство... И на Ентелегентите , които са станали на по 30-40 години , и още чакат някой да ги оправи... Които не си е оправил живота до това време , и шестица от тотото да получи , няма акъл какво да я прави... Ама , тези без акъл , най обичат да дават акъл ... Простите не осъзнават , че са такива...
  • 5 Кой дава пари да купува тухли и бетон

    7 2 Отговор
    Които пари в сегашните времена трудно се възстановяват след Като може с тези пари да си живее под наем където и когато си поиска без да плаща данък имоти и да е закрепостен към имота си и към съседите си
  • 6 Брокер

    2 4 Отговор
    Те цените на имотите ще паднат.........,след 15 -20г.

    Коментиран от #9

  • 7 Купуването на имоти е пране на пари

    4 1 Отговор
    Кой в тези времена на ковид епидемия може да даде стотици хиляди хартийки и ще чака следващите 15-20 години наематели да му дават наем с неясен произход и да трепери какво може да му се случи с имота когато има наематели или пък някакво природно бедствие и ли икономическа криза

    Коментиран от #10, #12

  • 8 Гост

    3 2 Отговор
    Нали знаете, коя стока се нуждае от непрестанна реклама? Онази, която никой не купува.
  • 9 Гост

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "Брокер":

    През 2019 МРЗ беше 560 лв, а днес е 650 лв. Това е ръст на заплатите с 16%, докато обявените цени на жилищата бележат едва 5% до 10% ръст. За релана продажна цена да не ти говоря, че е по-надолу от преди. Съобразно ръстът на МРЗ жилищата вече поевтиняват. Само б0н@ците и тарикатите съпоставят цени, без да съпоставят заплати.
  • 10 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Купуването на имоти е пране на пари":

    Апартамент под наем - ремонти и разходи.
    Офис под наем - няма клиенти. Половината се опразниха.
    Гараж под наем - чакай възвръщаемост.
    Земеделска земя за рента - всеки момент може да спрат субсидиите и да се сринат рентите (чувам го от няколко години).
    В същото време на мен ми трябват пари зад гърба, защото не се знае утре ще имам ли работа или ще попадна в следващите 20% съкращения.
  • 11 Гост

    6 1 Отговор
    Миме, дай кажи нещо за цените от 2007-2009, когато пак ни казваха, че нямало начин да поевтинеят жилищата.
  • 12 ФЕН

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Купуването на имоти е пране на пари":

    Ти си от бедните и глупавите....да не се обидиш ..Ти си от консуматорите а не от инвеститорите!Та света се върти от умния човек който кара раята на си мисли че е свободно и доброволно до си дава парите на умния ,човек ....Не е нужно да правиш справка и статистика във времето на зад ВАЖНО Е да продължаваш да си даваш ПАРИТЕ на други да ги управляват ...ти си неспособен на това!
  • 13 Гост

    4 2 Отговор
    Ако няма къде да живееш със семейството си,какво ще правиш?Или ще идеш под наем,ще вземеш кредит и ще изплащаш,или оставате на улицата.Тука си говорите само мушмуроци които живеят при мама и тате до 45г. А ако нямахте жилище?

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Нали искахте пак да живеете по три поколения под един покрив, както било преди?
  • 15 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Повечето български млади семейства имат наследено жилище. Нацията ни се топи, не става по-голяма. Жилищата стават повече, хората по-малко.
  • 16 Брокер

    1 5 Отговор
    Ако имахте мозък в главите щяхте да имате пари,а не по цял ден да ревете ,че ви е скъпо и ,че цените на всичко скачат.Има хора с пари,не като тука дежурните 15 - 20 ревлювци и неудачници

    Коментиран от #17, #19

  • 17 Баща ти

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Брокер":

    Тихо бе мишок
  • 18 Мишок

    1 0 Отговор
    А майка ти как е
  • 19 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Брокер":

    В България хората с мозъкслугуват.Самомошениците правят пари.
  • 20 ЖУЛ

    1 1 Отговор
    Така казват всички неуспели,госте