Last news in Fakti

2 Септември, 2021 18:22 3 345 11

Северна Корея отхвърли милиони дози ваксини от Китай

  • северна корея-
  • ваксина-
  • пфайзер-
  • ким чен-ун

КНДР не е оборудвана с достатъчно подходящи фризери за ваксините на Pfizer и Moderna, като същевременно е скептична относно ефективността на китайските препарати

Северна Корея отхвърли милиони дози ваксини от Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Северна Корея е отхвърлила около 3 млн. дози китайска ваксина срещу COVID-19, което показва, че те трябва да бъдат дадени на страни с по-голяма нужда. Това обявиха от УНИЦЕФ, цитирани от "Франс прес".

Бедната Северна Корея беше първата страна, наложила строго затваряне, когато запечата границата си през януари миналата година, за да спре разпространението на вируса от съседен Китай, където той се появи за пръв път, преди да помете света.

Пхенян настоява, че все още не е регистрирал нито един заразен - твърдение, в което анализатори се съмняват, - но комунистическата страна плати огромна икономическа цена за блокадата, като режимът призна през юни, че се борел с "продоволствена криза".

Независимо от това, изолираната страна е казал на УНИЦЕФ, който разпространява ваксини по програмата за Глобален достъп до COVID-19 ваксини (Covax) за по-бедните страни, че ваксините, произведени от Китай, могат да бъдат дадени на други, уточни агенцията на ООН.

Министерството на общественото здравеопазване на Северна Корея "съобщи, че 2,97 млн. дози Sinovac, предлагани на КНДР от COVAX, могат да бъдат предоставени на силно засегнати страни с оглед на ограничените световни доставки на ваксини срещу Covid-19 и повтарящия се скок на заразени в някои страни", заяви говорителят на УНИЦЕФ.

Пхенян щял да "продължи да комуникира" с COVAX "да получи ваксини срещу COVID-19 през следващите месеци", добавиха те.

През юли южнокорейски мозъчен тръст, свързан с разузнаването на Сеул, съобщи, че Пхенян също така е отхвърлил доставки от ваксината на AstraZeneca, предлагана по схемата COVAX, очевидно заради опасения за странични ефекти.

Институтът за стратегия за национална сигурност добави по това време, че Северна Корея не е оборудвана с достатъчно подходящи фризери за ваксините на Pfizer и Moderna, като същевременно е скептична относно ефективността на китайските ваксини.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    14 10 Отговор
    Никой освен родните милиционери не напират за руска и китайска ваксина. Поне на думи... Иначе биха взели Файзер, нищо че е с течен чип от Новия световен ред и антена от Бил Гейтс. Ням апсихиатри в Чалгаристан, затова.

    Коментиран от #6

  • 2 И тез

    23 0 Отговор
    не ги искат...
  • 3 Варненец

    32 5 Отговор
    Ами, умни хора. Така се прави.
  • 4 Да бе

    31 6 Отговор
    Отивам в Северна Корея...По-добре глад отколкото чипиран с билет за Свети Петър.

    Коментиран от #9

  • 5 Ким е казал

    11 0 Отговор
    тук няма Ковид и там нямало Ковид,казал да не се ваксинират и те не се ваксинират,казал още....
  • 6 Госあ

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    За тва па продавачите на кренвирши и банана много обичат шмайзер и модерна
  • 7 гали

    18 2 Отговор
    Ей туй се казва да се грижиш за народа си, браво, тази настинка много неща показа.
  • 8 Луд

    11 2 Отговор
    Браво
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 М а н а ф оглу

    9 1 Отговор
    За кви фризери бълнуват тия бе.Че то и у нас отдавна забравиха за тях. Цяло лято при 38 жега в молове и паркове вадеха шишетата с бъркоча от тенекиени казани и кофи и бучеха добитъка .Тия фризери бяха камуфлаж а и някой яко се нагушиха.Сега никой не говори, че са нужни за бъркоча.

    Коментиран от #11

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "М а н а ф оглу":

    .........много точно - "БЪРКОЧ"!