Last news in Fakti

9 Септември, 2021 22:30 3 069 7

7 причини да ви е горещо постоянно

  • горещо-
  • хормони-
  • усещане-
  • здраве

Кафето и хормоните са сред най-честите причинители на това фалшиво чувство за топлина

7 причини да ви е горещо постоянно - 1
Снимка: Shutterstock

Горещо ли е или на вас само така ви се струва? Отвивате ли се през нощта, докато половинката ви се гуши в топлите завивки, а вас ви избиват топли вълни? Ходите ли по тениска, когато приятелите ви вече носят пуловери? Има вероятност усещането ви за горещина да не идва от градусите, а от вътрешното ви състояние, пише az-jenata.bg.

На какво може да се дължи това, че постоянно ви е горещо?

Пиете прекалено много кафе

Сутрешната ви чаша кафе надали е виновна за горещите вълни, които получавате, но ако прекалявате с кафето през целия ден, това вече може да е проблем. Кофеинът е стимулант, който ускорява пулса и повишава кръвното налягане, резултат от което е усещането за горещина.

Бременна сте

Хормоналните промени започват още в ранните етапи на бременността. Има вероятност да започнете да усещате горещина още преди да сте разбрала, че сте бременна.

Имате високи нива на стрес в организма

Когато сте под висок стрес, сърдечният ритъм се повишава, кръвообращението се ускорява, кръвното налягане се повишава вследствие на високите нива на кортизол и адреналин в кръвта. Това може да доведе освен до усещане за горещина и до зачервяване на лицето, изпотяване, загуба на апетит, стомашно-чревни разстройства.

Възможно е да имате повишена функция на щитовидната жлеза

Хипертиреоидизмът води до поява на горещи вълни и лъжливо усещане за топлина. Това означава, че ви е горещо, когато на другите им е добре или им е студено. Възможно е дори да се потите въпреки това, че в помещението климатикът е включен на охлаждане.

Пременопауза

При някои жени симптомите на ранна менопауза или пременопауза (състоянието преди менопаузата) настъпват твърде рано. Те могат да се характеризират с поява на горещи вълни, характерни за менопаузата и затова много жени не осъзнават какво се случва с тялото им.

Медикаменти

Някои лекарства могат да повишат вътрешната телесна температура. Сред тях са някои таблетки за успокояване на стомах, антидепресанти, антибиотици, антихистамини и нестероидни противовъзпалителни средства.

Имате хиперхидроза

Ако основният ви симптом през повечето време е изпотяване освен усещане за горещина, може да страдате от хиперхидроза – състояние, което причинява повишено отделяне на пот от цялото тяло. Това се случва дори, когато е студено. Изпотяването продължава и през нощта.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    6 1 Отговор
    На мен ми става горещо, когато Хасан е зад мене.
  • 2 Фаро

    5 1 Отговор
    Мен ми ставаше горещо, като пиех купешка ракия от какво смених на домашна не се потя грам.
  • 3 Бочко

    9 1 Отговор
    Мен ми става горещо, като ме питат за шфафчето, пачките, кюлчетата и пистолета. Затова спя напреко креватя

    Коментиран от #5

  • 4 шшт

    5 0 Отговор
    А мен лятото ми е горещо.
  • 5 Голем смях

    0 8 Отговор

    До коментар #3 от "Бочко":

    Тъпо...А и никой никого за никакви шкафчета не пита.Оказа се фотошоп..
  • 6 Smooth Jazz

    4 0 Отговор
    Не сте написали още една причина - ако е с наднормено тегло и има дебел слой сланина и лой под кожата.

    Коментиран от #7

  • 7 НАДНОРМЕНО ТЕГЛО

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Smooth Jazz":

    И аз това щях да напиша - причина 1 трябва да е НАДНОРМЕНО ТЕГЛО.