Last news in Fakti

16 Септември, 2021 23:11 1 556 23

Африка е изправена пред четвърта вълна на COVID-19

  • африка-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия

Досега Африка е закупила около 167 милиона дози ваксина и там са направени над 69 милиона теста

Африка е изправена пред четвърта вълна на COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Само 3,6 процента от населението в Африка са напълно ваксинирани срещу коронавируса. Части от континента вече са в хватката на четвърта вълна на инфекции, предаде ДПА.

Положението е особено тежко в страни в северната част на континента като Алжир, Египет и Тунис, но също и в държави като Бенин в Западна Африка и Кения и Сомалия в Източна Африка.

"Все още не сме вън от опасност", каза днес Джон Нкенгасонг от здравната организация на Африканския съюз - Африкански центрове за контрол и превенция на заболяванията (АЦКПЗ). Той подчерта, че Африка все още отчаяно се нуждае от още ваксини, предава БТА.

Въпреки това тенденцията в броя на новите инфекции ясно сочи, че те намаляват. Сравнено с миналата седмица, те са спаднали с 20 процента, а броят на починалите е спаднал с 26 процента.

Според АЦКПЗ общо около 8 милиона инфекции са установени в Африка до днешна дата, от които над 204 000 са били с фатален край. Това са 4,4 процента от всички смъртни случаи в света. Въпреки това експерти са на мнение, че истинският брой на починалите от континента с население 1,3 милиарда вероятно е много по-висок.

АЦКПЗ се опитва да обедини ресурсите на африканските държави и да координира мерките в борбата срещу пандемията. Досега Африка е закупила около 167 милиона дози ваксина и там са направени над 69 милиона теста. "Достъпът до тестове вече не е проблем", каза Нкенгасонг.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ваксиспек

    33 2 Отговор
    На бас че в Африка 50% от населението нито е чувало, нито ще чуе за Ковид!

    Коментиран от #14, #22, #23

  • 2 провинциалист от провинция Тракия

    20 4 Отговор
    Африка е пред 4та вълна, т.е. набоцканите държави вече са във вълната?
  • 3 1111111

    15 2 Отговор
    да не забравите за папаята
    имаше и заразени майммуни
    тестове на лъвовете да направите
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мълиии

    10 4 Отговор
    Мълиии...

    "Само 3,6 процента от населението в Африка са напълно ваксинирани срещу коронавируса."

    Ми освен да им дарим чували и камиони, че ние с нашите мижави 20% измряхме вече два-три пъти и вече май не ни трябват... Кво друго да направим...?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Sieg

    11 2 Отговор
    Световната пропаганда!!! Covid най - голямата измама! Не, че няма, а, че е пуснат умишлено за събиране на пари. Аптеките пълни нон стоп, пък и ваксините....... 21век робството продължава.

    Коментиран от #13

  • 10 Мадюратор

    3 0 Отговор
    Да еееббееемм моодеераатооррътт
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Даа

    5 2 Отговор
    И в частност танзанийските кози и папаята. Много ги мори тоя дзвер.
  • 13 Грешка

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Sieg":

    Няма приятелю, няма. Къпят ви с хладка вода.
  • 14 Чудомир

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ваксиспек":

    Гледай сега майтап със статистиката - В Китай по официални данни населението е 1 400 000 000 човека, само, че Китай има едн малък проблем с едни още 300 000 000 човека реално родени, живи и съществуващи но небхванати от системата (укрити защото са незаконно родени заради ограниченията на раждаемостта преди време). В същото време един несъществен проблем се преекспонира като и хладилника и пералнята ми вече говорят за корона от която за 2 години са се били заразили 228 000 000 човека, а от тях 4 700 000 са поченали - Бог да ги прости.
    Някакво такова е и положението в Индия и Пакистан и Африка. И Като сложим цифрите една до друга и като сравняваме ябълки с ябълки, а не с мушмули картинката става ясна - дребен проблем, но твърде преекспониран медийно и политически. Следователно Совите не са това което са и има някакъв друг по-дълбок замисъл.

    Коментиран от #15

  • 15 Трепетлика

    9 2 Отговор

    До коментар #14 от "Чудомир":

    Совите са си баш сови, но простолюдието приема медиите за изворче, а те са отходен канал. Кара си колата нещастникът, а маската заушил, все едно банка ще обира и страх го тресе, чак скоростите бърка. Такива ми ти сови, драги господин Чудомир!
  • 16 Българче

    8 0 Отговор
    Ами да им пратим нашите ваксини , които иначе отиват в мивката в повечето случаи .
  • 17 индиец

    3 0 Отговор
    Тука в зимбабуе сичко е наред. Банан има за секи. И няма не искам. Секи ше руча банан. И ше то боцкаме.
  • 18 Smooth Jazz

    4 0 Отговор
    Нема страшно, той Бил Гей ще ги ваксинира всички. Първо ще им разкажат, че има вирус, колко е опасен, и почват дупченето.
  • 19 Анонимен

    3 0 Отговор
    Фотото е от статия за бягство от затвор в Конго и едва ли някой от БГНЕС/ЕРА е ходил в командировка есента на миналата година там за да снима ама бутай - кликането да върви, че и Анатоли има целеполагане да гони! Все пак е интересно дали племето химба от пустинята Намиб са разбрали за тревогите на Бил Гейтс!
  • 20 Мислещ

    4 1 Отговор
    След като изтрепаха неудобните президенти, при които номерът не минаваше, много ясно, че ще са изправени пред нови вълни.

    Коментиран от #21

  • 21 Мани мани

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Мислещ":

    че и китайците ги излъга Гей Билдс ...
    Ма хак му е - да се чуди после на кого ше си продава малките меки прозорци.
  • 22 Също като

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ваксиспек":

    Кобрата - не я чуваш, пък те гътва.
    Виж, Лъвъ си е друго нещо - първо реве, после апе!
  • 23 Да, ще си мрат повече, но няма да знаят

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ваксиспек":

    от какво,нали?Защото нямат по 3 телевизора в къщи, лаптопи, GSM-и, таблети и бърз интернет на разположение ли? . Ама болни със сигурно имат. Умрели също. Но там раждаемостта е огромна и може и да не разберат че измират повече хора. В Нигерия имат средно по 7 - 8 деца в семейство.Но все пак в Мароко са ваксинирали 40%от населението, което значи си имат представа, че има ковид на по-цивилизованите места в Африка.