Last news in Fakti

24 Септември, 2021 16:23 3 053 15

Минимален е шансът COVID-19 да мутира в по-смъртоносен вариант

  • мутация-
  • смъртоносен-
  • ковид-19-
  • малък шанс-
  • имунизация-
  • сара гилбърт

„Склонни сме да наблюдаваме бавен генетичен дрейф на вируса и в населението ще се развива постепенно имунитет, както при всички останали сезонни коронавируси“

Минимален е шансът COVID-19 да мутира в по-смъртоносен вариант - 1
Снимка: Shutterstock

Малко вероятно е COVID-19 да се превърне в по-смъртоносен вариант, който да избегне защитата на имунизацията, защото "няма къде повече да ходи", каза създателят на ваксината на Оксфорд, предаде Dnes.bg.

Сара Гилбърт заяви, че коронавирусът вероятно ще има по-леки ефекти върху заболелите. Говорейки на уебинара на Кралското общество по медицина в сряда, тя каза: "Обикновено вирусите стават по-малко вирулентни, тъй като циркулират по-лесно и няма причина да си мислим, че ще имаме по-вирулентна версия на Sars-CoV-2."

Експертът казва, че все пак трябва да се очакват някои нови вариации на коронавируса, но прогнозира, че той в крайна сметка ще стане подобен на грипния вирус. "Това, което се случва с течение на времето, е само бавен дрейф, това се случва с грипните вируси. Виждате малки промени, които се натрупват за определен период от време и тогава имаме възможност да реагираме на това", заяви тя.

"Вирусът не може напълно да мутира, тъй като протеинът му трябва да взаимодейства с рецептора ACE2 на повърхността на човешката клетка, за да влезе в тази клетка", обяснява Гилбърт мнението си, защо COVID-19 няма да стане по-опасен.

"Ако той промени толкова много своя протеин, то той няма да взаимодейства с този рецептор и няма да може да влезе в клетката. Така че "няма къде повече да отиде", за да избегне имунитета, но все пак продължава да бъде наистина заразен вирус."

Според нея с преминаването на COVID-19 към по-сезонен вирус, в населението ще се изгради общ имунитет.

"Склонни сме да наблюдаваме бавен генетичен дрейф на вируса и в населението ще се развива постепенно имунитет, както при всички останали сезонни коронавируси. Има четири от тях и те се разпространяват от десетилетия и дори не сме наясно с тях", допълва Гилбърт. "Така че вече живеем с четири различни човешки коронавируса, за които всъщност никога не мислим много и в крайна сметка Sars-CoV-2 ще стане един от тях. Въпросът е колко време ще отнеме, за да стигнем дотам и какви мерки ще трябва да предприемем, за да го управляваме междувременно."

Досега вариантите на коронавируса, които по-добре избягват ваксината, не са успели да окажат голямо влияние, тъй като силно инфекциозният вариант на "Делта" продължава да доминира в броя на случаите.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДП1

    18 1 Отговор
    Той вече мутира в кюлчета злато и евро по 500.
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    17 0 Отговор
    То това зависи от едни хора с бели престилки ‼️

    Коментиран от #7

  • 3 Някой

    16 0 Отговор
    Ще се развие от хората медицински имунитет, но не и политически и Диктатурата ще продължи с десетилетия, ако не се опълчим да си върнем свободата.
  • 4 Интензивното

    12 0 Отговор
    Явно и вие журналистите сте на двата полюса разделени на ваксвани и нормални
  • 5 др Гей Билтс

    5 0 Отговор
    Това ми е ясно още откакто ме отровиха миналия декември и до ден днешен не се е и появявала и хрема. Обикновено имунитетът срешу серизони биологични/химични реагенти трае към 15-20г
  • 6 честен ционист

    6 3 Отговор
    България и Румъния останаха неслучайно неваксинирани, тук ще се заформи супер щамът Таф, също както в Резидънт ивъл. Тази вечер специално за любителите на зомби апокалипсиса ви пускаме Аз съм легенда с Уил Смит.
  • 7 Мислещ

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    И от едни хора с характерни шапчици.
  • 8 СЗО

    12 0 Отговор
    Не сме съгласни, вече измислихме новата страшна мутация МЮ, следващата Йота ще е още по смъртоносна, но ще я оставим за следващата есен за да я съчетаем с десетата и единайстата доза. Всичко сме планували до 2030г. когато на пазара ще се появи суперзаразния мегасмъртоносен апокалиптичен щам Омега, а от 2031г. ще почнем да ги повтаряме с по един + - алфа +, бета + и т.н.
  • 9 Тя тая

    1 10 Отговор
    от Офисворд да не се изказва неподготвена,защото дори не успяха и свястна ваксина да направят,камо ли да пророкуват бъдещето на еволюцията на вирус. Това може да го прави само некомпетентен човек.От началото до сега се видя,че мутира доста бързо и то към усъвършенстване да се разпространява заобикаляйки всичко не покрито.Пазете се хора и се ваксинарйте,не слушайте дебилите от запада и особенно от Офисворд и САЩ,те ви мамят жестоко.

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Перо

    4 0 Отговор
    Големият шанс за мутиране на вируса е борбата му с антителата от ваксините за проникване и развитие в белия дроб. Вирусът не е естествен за да се закрепи и развие на първото благоприятно място,където попадне,а само на определено място .
  • 11 МмАаХх

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тя тая":

    Напротив, жената си казва, че нещата отиват към своя край и вече на никой не му пука особено за т.нар. вирус. Какви бесни мутации сънуваш?

    Коментиран от #13

  • 12 Да ама не

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тя тая":

    Гаранция ти давам, че Астрата е далеч по безопастна от Пфайзер и Модерна, просто ЕС и по специално Меркел започнаха подмолна търговска война само и само Пфайзер да увеличи пазарния си дял: само за миналата година са внесли над 20 милиарда в немската хазна, отделно не се знае какви са комисионните на лидерите от ЕС. Иначе реално всички препарати са напълно неефективни, поне в положителен смисъл.
  • 13 Така е

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "МмАаХх":

    но само във Великобритания, там им стана ясно, че ни ваксини помагат, ни мерки, че това е просто един грип, спряха да говорят за ковид и започнаха да си живеят нормално, не като робите в Германия примерно.
  • 14 Теч

    8 0 Отговор
    Ковид ваксините нямаше да бъдат толкова съмнителни,ако не съдържаха наночастици,като преносители на измамата люспи и косми от прадядото на някакъв вирус.За живота на вирусите този прадядо отдавна не в техните спомени нито в тяхната телесна структура с изключение на космите.Само че имунната система не изследва косми и кокали на мъртви вируси а търси живи с кодове,които да бъдат разчетени и на тази база да бъдат произведени антителата,които по кода се закачат за вируса и надават вой.Т клетката чува воя пристига и убива вируса заедно с антитялото.Това е причината броя на антителата силно да,варира,което на практика не означава нищо,ако сте оздравели.Истинските ваксини нямаха наночастици а омаломощени вируси.Продължителноста на имунитета е индивидуална при някои 6 месеца а при други година и повече,което също не означава нищо.Днес науката не е на високо ниво в полза на хората не се доверявайте толкова бързо
  • 15 Нов Световен Ред New World Order

    6 0 Отговор
    Лъжат с някакви измислени и недоказани реално варианти. Но истинската мутация е ЩАМ. Но за нов щам не се говори, трудно е да лъжеш с точни названия.