Last news in Fakti

26 Септември, 2021 16:16 25 840 31

Това е любимата храна на умрелите от рак на дебелото черво

  • рак-
  • рак на дебелото черво-
  • храна-
  • червено месо-
  • руски онколог-
  • предупреждение-
  • здраве

Руски онколог се позова на проучване на учени от Американския институт по онкология Dana-Farber

Това е любимата храна на умрелите от рак на дебелото черво - 1
Снимка: shutterstock

Руският онколог Иван Карасев определи любимата храна на пациенти, починали от рак на червата. Той сподели той в своя Instagram профил.

Той се позова на проучване на учени от Американския институт по онкология Dana-Farber.

След ДНК анализ на нормални и туморни тъканни проби от 900 пациенти с колоректален рак, те откриват алкилиращи подписи на мутация в клетките на дебелото черво.

Оказа се, че това увреждане на ДНК, причиняващо рак, е свързано с консумацията на големи количества червено месо.

В същото време включването на пилешко или риба в менюто не повлиява на този показател, както и на въздействието на други фактори, свързани с начина на живот.

Учените са изчислили, че пациентите с най-високи нива на увреждане на ДНК-то имат 47% по-голяма вероятност да починат в следствие на колоректален рак.

Карасев разкри и причините, които най-често водят до развитие на рак. Според него основните фактори на заболяването са острото физическо и емоционално изтощение на организма.

Клиничните прояви при рак на дебелото черво варират в широки граници при отделните пациенти като зависят от множество фактори. Влияние върху протичането на болестта оказват в голяма степен възрастта на пациента, наличието на свързани заболявания локализация и размери на тумора, наличието на метастази в регионалните лимфни възли, метастази в близки и далечни органи, своевременното откриване на болестта и други.

При голям процент от пациентите заболяването за дълго протича с едва забележими симптоми, които обикновено се възприемат от пациентите като свързани с напредването на възрастта, резултат от хронична преумора, стрес и сезонни неразположения.

Карасев отбеляза, че човек се нуждае от осем часа сън, също така е важно да яде няколко пъти на ден, като не изпуска закуската.

През май онкологът също препоръча здравословна диета, за да намали риска от рак. Той заяви, че храни като чесън, броколи, зеле, карфиол и брюкселско зеле могат да бъдат включени в диетата. Списъкът включва още ленено семе с лигнани в състава и гъби, пише сайтът Zdrave.to

Симптими при рак на дебелото черво

Това заболяване протича най-често с поява на някои от следните симптоми (самостоятелно или в различни комбинации):

Промени в изхождането: това е един от най-ранните симптоми, който е силно пренебрегван от пациентите. В ранните стадии на заболяването често се наблюдава запек, диария или редуване на запек с диария, промени в нормалния вид на фекалиите, промяна в консистенцията им

Наличие на кръв в изпражненията: откриването на кръв във фекалиите може да е признак на много други болести на храносмилателната система, но се наблюдава често и при рак на дебелото черво, като се дължи на вътрешен кръвоизлив и кръвта е примесена с фекалиите (за разлика например от хемороиди, при които кръвта се открива под формата на чисти, бистри капки, разположени върху фекалиите)

Симптоми от страна на стомашно-чревния тракт: повръщане, болка, дискомфорт, тежест, повишено образуване на газове, подуване, колики, чести позиви за дефекация, без възможност за изхождане и други, неспецифични прояви могат да са сигнал за неопластичен процес по хода на храносмилателната система

Редукция на теглото без видими причини: спонтанно отслабване, без намаляване вноса на храна или повишаване на физическата активност, може да е един от първите симптоми на болестта

Леко повишение на телесната температура без видими причини за това

Болка: постоянна, пристъпна, остра или тъпа, появата на болка обикновено е знак за напреднал процес и се счита за късен симптом, като обикновено се дължи на обструкцията (запушването) на дебелото черво и настъпилите възпалителни промени

Анемия: развитието на анемия е комплексно, като в ранните стадии на болестта анемичният синдром е слабо проявен. Изявява се под формата на хронична умора, отпадналост, докато с напредване на процеса и задълбочаване на анемията са възможни и различни по тежест усложнения

Счита се, че първите прояви на болестта се наблюдават една до три години след стартирането на процеса. Късната поява на първите симптоми в комбинация с неглижиране на състоянието от страна на пациентите е опасна комбинация, която може да завърши фатално.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 умрял

    49 6 Отговор
    В добро здраве си и изведнъж умреш и после се чудиш защо си умрял.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 10 Отговор
    СЕНЗАЦИЯ от ХИРОШИМА пушенето предпазва от ковид
    справка
    ИНТЕРНЕТ
  • 4 бла бла

    35 8 Отговор
    баща ми умря от рак на дебелото черво наследствено
    дали ми трябва да чета такива простотии

    Коментиран от #18

  • 5 гадно

    26 9 Отговор
    Ако ти е писано да се удавиш няма да те обесят едва ли има нужда от такива меко казано странни статии и то точно в неделя.
  • 6 А ЛоооУ

    47 5 Отговор
    Яжте пийте и си носете новите дрехи.Троленето убива повече от рака

    Коментиран от #29

  • 7 6А13ТТ

    22 8 Отговор
    Неграмотни дeбили, умрели се казва за животни, за хора се казва починали или загинали.

    Коментиран от #8

  • 8 ужас

    17 3 Отговор

    До коментар #7 от "6А13ТТ":

    Глупости. "Човек и добре да живее - умира", не са го казали ПОЧИВА.

    Коментиран от #9, #20

  • 9 Косата

    2 6 Отговор

    До коментар #8 от "ужас":

    Ужасен си
  • 10 СВД

    23 1 Отговор
    Човек трябва да има мярка и не прекалява с храни, лекарства, напитки и работа, но кой каквото му е ,,писано". Ето, чета мемоари на един германец от ВСВ, написах му името и търсачката показа, че е на 98 години! А е можел да остане както много други при Сталинград, в края на 1942, където е ранен и до края на войната.

    Коментиран от #11

  • 11 Запасняк

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "СВД":

    Коя е книгата?

    Коментиран от #23

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гуру

    22 3 Отговор
    Хората,които консумират салами,пушени меса,шунки въобще храна преминала през много процеси и обработки са застрашени.Също така онези,които вместо вода се наливат постоянно с безалкохолни напитки също са застрашени.Този тип рак се проявява в напреднала възраст,когато обмяната е забавена а хрененето забързано.Не е вярно,че от 45 нагоре трябва да ядете 3 пъти на ден а да ходите по голяма нужда само веднъж.Закуска може ако сте ходили до тоалетната,ако не сте ходили няма закуска само на вода и мед.Това са елементарни неща от нашите баби и дядовци

    Коментиран от #24

  • 15 Бай 1️⃣8️⃣

    16 2 Отговор
    Най вече от гнусните заведения където ни пробутват замразени храни полуфабрикати и хигиената е 0 а от там се развиват микроорганизми и патогенни!Алкохола не е на второ място всичко се налива а той е основния фактор който влияе на кръвта черен дроб бъбреци и сърце.

    Коментиран от #17

  • 16 И СТРЕСА

    21 1 Отговор
    Той е флагманът на Смъртта..
  • 17 Гуру

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Бай 1️⃣8️⃣":

    Съгласен съм с вас.Това е другата опасност,която хората масово подценяват

    Коментиран от #19

  • 18 Иво

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "бла бла":

    как разбра че е наследствен, в бг няма такава лаборатория за изследване
  • 19 Бай 1️⃣8️⃣

    16 5 Отговор

    До коментар #17 от "Гуру":

    И след смяната на управлението мизерните заведения бълващи гнусните си храни и отровните си напитки продължават да работят след 23.00ч ЯВНО Е ЧЕ НЯМА КОРУПЦИЯ ПРИ РАДЕВ!!!Как се пускат касови бонове при заповед да не се работи ?Как ще искат компенсации като хем работят хем не плащат данъци ?Най голямата корупция е в Столичната община и Столичният общински съвет
    НИТО ЕДНО ЗАВЕДЕНИЕ НЕ Е ЗАТВОРЕНО ЗАРАДИ НАРУШАВАНЕ НА КОВИД МЕРКИТЕ?
  • 20 Asdfg

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "ужас":

    Ей дебил,това е медия! Помисли малко с празната си чутура! Мисирките са ужасно НЕГРАМОТНИ!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Информиран

    14 1 Отговор
    Когато ядеш ГМО храни какво друго очакваш? Всичко е отровено и изкуствено. То и бил гейТС прокламира да се откажат хората да ядат истиско месо. Аре у лево, аман от учЕни величия!
  • 23 СВД

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Запасняк":

    ,,Помни время шипов" - Гюнтер Кошорек! Деликатно е !!! Напиши името, може да излезе на други езици с друго заглавие.

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Запасняк

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "СВД":

    Ок, благодаря!
  • 26 Даскал

    7 0 Отговор
    Милинче-е-е-е, учи български. Умрелите намат любима храна. Може да са имали, но сега нямат. Бъркането на сложните времена в едно повествование, говори за лека неграмотност, характерна за "журналистите " от пасквила Факти.

    Коментиран от #27

  • 27 Ахмак

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Даскал":

    Тук са най некадърните но с голямо его журналисти.А пък глупави до припадък.
  • 28 Не е само от храна

    3 0 Отговор
    И от друго нещо става тази болест....!
  • 29 ХА ХА ХА

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "А ЛоооУ":

    От троленето тролка от варна си купи мерцедес и смарт. Тролите си овена дрънка и овцете тропат към кланицата. Само по 1 беееее и край за овцете
  • 30 гост

    1 0 Отговор
    Руснакът се позовава на американското проучване, за да "разкрие" той причините. Хаххаха Ракът няма никаква закономерност, може да се храниш много здравословно, да спортуваш и пак да лепнеш рак, а от друга страна някой може да доживее до 90г. въпреки нездравословните си навици, тютюнопушене, алкохол и забавления. Тъща ми е такъв хрисим човек, не яде много месо, камо ли червено, накрая пак я лепна същия рак.
  • 31 Зомби

    1 0 Отговор
    Любимата храна на вече умрелите са пресните мисирки.