Last news in Fakti

4 Октомври, 2021 17:43 2 744 32

Проф. Маргарита Апостолова: Четвъртата вълна няма да е последна

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • проф. маргарита апостолова

Задава се Ламбда вариантът

Проф. Маргарита Апостолова: Четвъртата вълна няма да е последна - 1
Снимка: БГНЕС

Четвъртата вълна няма да бъде последна. Това прогнозира проф. Маргарита Апостолова, ръководител на Лаборатория по медико-биологични изследвания към Института по молекулярна биология на БАН, в предаването „Добър ден, България“ на Радио Фокус“.

Проф. Апостолова отбеляза, че японски учени обръщат много голямо внимание на два варианта на коронавируса, които в момента се наблюдават. Това са, т.нар. Ламбда вариант“ и Мю вариантът.

„Ламбдата възникна в Перу и той е по-заразен от Делта варианта, което означава, че ако той дойде до България, може да имаме и следващи вълни. Затова е абсолютно задължително хората да имат обществена отговорност. А не след аз като не съм болен, не спазвам противоепидемичните мерки и нищо не ме интересува“, допълни ученият.

Тези варианти не са регистрирани за момента в България, но в други части на света са отчетени още през януари.

„Японските колеги доказаха, че Ламбда е по-заразен, има повече мутации и се разпространява по-бързо“, обясни тя.

„За момента няма директни проучвания с излезли резултати за влиянието на ваксините върху този вариант. Смята се, че някои от ваксините ще имат понижена протекционна ефективност към него. Но тъй като реално не е казано колко ще бъде тя, няма смисъл да я коментираме“, допълни проф. Апостолова.

Тя коментира и нежеланието на много от българите да се ваксинират, на фона на многото смъртни случаи у нас.

„Практически се оказва, че много голяма част от българското население вярва предимно във врачки, на бъдещото си чипиране, а не на реалните оптимистични очаквания и в научните рецепти на ваксините. Това е една от големите причини ние да бъдем най-ниско ваксинираната нация. И разбира се с това се дължи на много от изказванията на наши колеги, които практически не подкрепиха ваксините достатъчно силно“, допълни проф. Апостолова.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    45 2 Отговор
    Да бе, да! Вече сме подготвени и за 20тата, не бери грижа!
  • 2 ТаУмВзе

    41 1 Отговор
    Като ви лашкат вълни на параноидна шизофрения, нищо не е последно!
  • 3 др Гей Билтс

    40 2 Отговор
    Много ясно, че няма да е последна, набодените ще са поредната вълна.
  • 4 Раданч Татлъту

    32 0 Отговор
    Споко,готвим се за петата вълна!☠☠☠🤡👍
  • 5 Смех

    40 0 Отговор
    И ти няма да си последната кукувица дето да говори глупости за пари.... Ама като почнем да ви трепем ще млъкнете...
  • 6 Гестапо ТВ медия груп

    39 0 Отговор
    Камък да хвърлиш професор ще удариш.
  • 7 Пука ми

    32 0 Отговор
    Откак се помня, има грип всяка година и никой "професор" нме е припадал по въпроса, но и никой пари не им е давал да го правят. Сега кола професори се мятат, като улиовена риба, кой първи да плаши населението. 68мата вълна щяла да е най-страшна, а щамът Щ най-опасен.
  • 8 Интензивното

    28 1 Отговор
    Нормално е жени в напреднала възраст да говорят за вълни.Първо са хормоните а после и естрогена,но нека не бъркаме техните вълни с морските и вирусните има голяма разлика.При вирусите няма вълни а само приливи и отливи
  • 9 Антимилиционер

    2 36 Отговор
    Българите са африканците на Европа.
    „Практически се оказва, че много голяма част от българското население вярва предимно във врачки, на бъдещото си чипиране, а не на реалните оптимистични очаквания и в научните рецепти на ваксините. Това е една от големите причини ние да бъдем най-ниско ваксинираната нация. И разбира се с това се дължи на много от изказванията на наши колеги, които практически не подкрепиха ваксините достатъчно силно“, допълни проф. Апостолова.

    Коментиран от #10

  • 10 Овчu

    32 1 Отговор

    До коментар #9 от "Антимилиционер":

    Ако мислиш, че вярата в медицинската мафия или "науката" те прави умен, значи си доста тъп. Съмнението е това, което е водило човека към всички открития, през цялото му развитие.
  • 11 Интензивното

    34 1 Отговор
    Използват думата "вълна"за по-голяма тежест,но хората така и не разбират за какво иде реч,защото малко от тях следят чуждите продажни медии.Цялата вълнова истерия беше копирана от американските медии близки до техния побъркан доктор Фаучи,който Тръмп беше уволнил а Байдън го върна на бял кон.Нашите медии само преписват измамата и просят парче от пая
  • 12 Паразит

    20 0 Отговор
    ... професорката е за Интензивното.. в Курило! "Вълните ще я отвлекат"... моля спасете я! Спешно е!
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    26 0 Отговор
    Не разбрахте ли,че хората няма да се ваксинират???Ламбда ,мю,часовници и други ВЪЗМОЖНИ награди не вървят!койтосте излъгали,излъгали!Вземете си вси ""Ваксини"" и си ги забийте където и както ви е угодно!Интелигентния човек,разира от намек!Ставате нагли!Всеки ден едно и също!нали сте интелигентни ..уж,ами млъкнете!Който иска ще си сложи инжекция,който не иска ,или няма да пътува,или антигенен тест!Най евтиното бъркане в носа е 25лева на Булевард България 51!Днес Синът ми замина ,вече кацна Базел мюлюз.Даде бадева 25лв и му бъркаха с дълга клечка в носа!Млъкнете вече!Много професор,много нещо,научете се и да мълчите!

    Коментиран от #20

  • 14 Румен

    14 0 Отговор
    Петата ще се казва Маргаритакоронавирус. Тъпачка
  • 15 Гост

    18 0 Отговор
    Така де - е къде е 2035-та г., тогава ще отмине последната вълна от делтамюепсилонпи на квадрат варианта, който ще е последен след 30-та подред "ваксина"....
  • 16 Дидо

    20 0 Отговор
    А тази професорка, разбирам, че е изследвала ваксината и знае, че е така, щом казва. Или вярва на коаквото са и казали. Ми и ние като нея, на врачки вярваме.
  • 17 Просветен илюминат

    17 0 Отговор
    Тъпометъра ми е повреден вече и не подлежи на ремонт,а от коментар няма нужда.
    Явно тези,които предсказват какво ще става и какво да очакваме,имат връзки с вируса и той им шепне на ушенце.
  • 18 Виталия

    4 1 Отговор
    Ваксините са само 2 Спутник-16 болести обхваща (краварски Ф16 на хартия, на генерал на хартия пробутани) и Синовак (българи и турци от Синдзян Укгур СССР и Китай някога). Западните Пфайзер (Пайнер) и Модерна (Модерно пред градие) са чипиране-смърт бавна.
  • 19 Майна

    20 0 Отговор
    Вирусите винаги са съществували и те са РЕСТАРТ на биологичния ни компютър, ако има някакви проблеми, това не се преподава ,а такива измислени УЧЕНИ като тази може да ви говори каквото си иска,щото и тя толкова ..знае.. Целият проблем е , че направиха ЧОВЕЧЕСТВОТО НЕВЕЖО ,НЕЗАПОЗНАТО С ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА СЪВЪРШЕНСТВОТО ,КОЕТО Е ЗАЛОЖЕНО В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО, КОЕТО Е ДОИЗГРАДЕНО ДА СЕ АДАПТИРА КЪМ ОКОЛНАТА СРЕДА И СЕ ПРЕДАВА ЧРЕЗ ГЕНИТЕ НА ВСЯКО СЛЕДВАЩО ПОКОЛЕНИЕ...НЕ СЕ ПАНИКЬОСВАЙТЕ, ТЕ СЕ НАДЯВАТ, НА ТОВА...

    Коментиран от #32

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГОСТ

    18 0 Отговор
    Когато престанат да ми искат подписа за имформирано съгласие тогава може да размисля. Риска така или иначе си остава за моя сметка ваксиниран или не.
  • 22 Четвърти км

    20 0 Отговор
    цялата азбука ще изкарат алчните подлоги и като я свършат, тогава отначало, примерно алфа2 и т.н.
  • 23 Ъ ко

    12 1 Отговор
    Ъ ко? Истеричен квич за бодене с вакси, правени за варианта от 2019-а, и едновременно с това - обясняване за два нови варианта, дето ги е нямало тогава, и сега ги няма тука, и тепърва ги чакаме.

    Абе рекох да не питам врачка какво ще каже по темата.

    А проф-ката, толкоз сигурна в бъдещето... На която не звездите, а СЗО й говори... Не е врачка. Хич не прилича да е, да не стават грешки.

    А дали въобще е набодена...?

    Коментиран от #24

  • 24 Апропо

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ъ ко":

    Апропо - "врач" на руски значело... лекар. ВрачКА ще да е... лекарка.

    И ся кво - като си ходя при личната да я питам разни неща, явно ходя на... врачка. Да й вярвам ли, да не й ли... XD
  • 25 Рошко

    11 0 Отговор
    Докато има такива купени професори и мисирки от сороския, нама да е
  • 26 Иван

    11 0 Отговор
    Защо разни "професерчета" не говорят нищо за съсипаната имунна система на хората, в следствие на отравяне с лекарствени средства мръсен въздух, ГМО храни, застоял живот , алкохолизъм, позволяващи да един "тъп" вирус да "убива",
  • 27 ГОСТ

    6 0 Отговор
    Тия който постоянно ни агитират ЗАЩО не застанат с името и ранга си и не поемат отговорност а ни карат да подписваме някакви декларации за информираност. От който народа си няма хал хабер защото не разбира от медицина а ако разбираше тези са излишни. Или бягат от отговорност.
  • 28 Неразбрал

    6 0 Отговор
    Ама, то, таковата, като напишем в Гугъл "Bulgaria covid" и виждаме... три вълни на кривата, и в третата сме сега...

    Каква е тая "четвърта" вълна, кога ще е, гУспожУ прУфесУр, и като как знаете, че ни чакат и още след нея...? А ще ни споделите ли, все пак "уж" сме същата кръв и племе - колко общо ще са вълните? Явно знаете.

    То ясно, че броенето до ТРИ е трудно, особено за Кромид професори, ама все пак... А, ама вие от "сценария" четете, и просто сте се изказали с, примерно, половин година предсрочно?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Четвъртата Вълна, вируса ще се казва

    1 0 Отговор
    Борисов, Петата ГЕРБ!!
  • 31 Татлъсъ

    0 0 Отговор
    От коментарите се вижда втрещяващо ниво на невежество! Професорът е прав за всичко. Африканци сме.
  • 32 Ъхъ ъхъ

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Майна":

    21 000 сухи съчки веке се рестартираха у назе.