Last news in Fakti

4 Ноември, 2021 12:47 2 516 18

Александър Златанов: Имаме данни за обръщане тренда на пандемията

  • александър златанов-
  • коронавирус-
  • пандемия

Положителността на тестовете на база 14 дни започва да намалява

Александър Златанов: Имаме данни за обръщане тренда на пандемията - 1
Снимка: БГНЕС

Имаме данни за обръщане тренда на пандемията, съотношението между новозаболели и постъпили в болница е различно отколкото в предишни пикове на пандемия
Това каза на брифинг заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Три са въпросите, които ще коментираме. Първият е за зеления сертификат и допълнителните мерки, втората е за това дали имаме решение за издаване на зелен сертификат за хората, които са преболедували, и издаване на същия на база антитела и третият – протиповоказания за поставяне на ваксина. По първия въпрос отчитаме, че зеленият сертификат работи добре на този етап и дава резултат“, посочи Златанов.

„Имаме данни за обръщане тренда на пандемията. Положителността на тестовете на база 14 дни започва да намалява. Съотношението между новозаболели и постъпили в болница е различно отколкото в предишни пикове на пандемия. При много заболели имаме по-малко хора, настанени в лечебни заведения. Със зеления сертификат отчитаме, че работят много дейности, които при локдаун биха били спрени“, заяви той.

„Имахме в понеделник широка среща с всички РЗИ-та. Впечатлението на всички тях е, че мерките се спазват, приема се сертификатът и се прави организацията, така че той към момента работи и дава резултат - спира веригата на разпространение на вируса. Много хора, които оставаха като скрита заболяемост, сега се позволява да бъдат диагностицирани навреме и изолирани“, добави Златанов.

„Търсим решение много активно за сертификата с антитела. То ще бъде на база експертни становища, а не политическо. Искаме да вземем становищата на всички експертни съвети, опита, който имат някои страни в Европа и света, за да сме убедени, че ако вземем това решение, то ще бъде безопасно и няма да застраши епидемиологичната обстановка в страната“, допълни Златанов.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    28 2 Отговор
    3 милиона ваксинирани и два милиона преболедували.Вече няма кой да боледува.Ние сме 5 млн.

    Коментиран от #18

  • 2 плюс минус

    24 0 Отговор
    По- лошо от пандемията е, че никой нищо, особено медиците и политиците, нищо не знае и всеки си говори и ни внушава различни неща.
    Нещо като играта на дребните хайдуци : тука има, тука - нема.
  • 3 ????

    24 3 Отговор
    Нормална ситуация при епидемия! До един момент заболеваемостта е висока, като премине през много хора започва спада. Малииий ако към 14 11 се окаже малко заразени и починали, какво лу ще бълва Толупа? Отвратителен прост бивш премиер..
  • 4 баба Злата

    20 0 Отговор
    Значи обръщаме палачинката!
    То и Витанов тва рече!
  • 5 Айдеее

    11 1 Отговор
    шЪ сЪ обърне той "тренда" за ИЗБОРИТЕ, че как; и после пак ... "яко са мре".

    ОФффциииии до кога ще ги търпите тия?!?!?!

    Айде вас да трепят ми и на децата ви посягат, що за хора сте?!?!?!
  • 6 дедко

    8 4 Отговор
    Обръщате ... на дедо си ... бастуна. По голяма тумба лъжци ,от лъжците дето Радев си е избрал за министри - трудно може да се намери.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 вЕрващ

    7 1 Отговор
    Аааа , вЕваме , вЕрваме ! Ние , така и на Кирчо вЕрваме , да не си помисли нещо нЕкой.
  • 9 Този ковид

    19 1 Отговор
    Е като фурнаджийска лопата - как се беше развихрил до вчера, ама днес се досети, че наближават избори и се кротна.
  • 10 Швейк

    14 1 Отговор
    Няма да е вярно - Аспарухчо от Берн щеше да ни каже ако беше така!
  • 11 рекордьори

    2 19 Отговор
    България НИКОГА не е губила толкова население за шест месеца,дори през войните. Да благодарим на Радев и Кацаров за този рекорд.
  • 12 погнусен

    4 4 Отговор
    Абе ,на този г. ъ. з ,няма ли кой да му каже ,че сме НА ПЪРВО МЯСТО ПО СМЪРТНОСТ В СВЕТА на глава от население.
  • 13 РАДИО СВОБОДЕН ТАЛИБАНАН👳

    4 2 Отговор
    ...АМИ ТЕ ДО 14.11.НЕДЕЛЯ,ЩЕ КАЖАТ ,ЧЕ КОРОНА 👑БАЦИЛА В БЪЛГАРИЯ Е АБДИКИРАЛ👍
  • 14 Айдее

    5 0 Отговор
    палачинката се обръща
  • 15 Скрии Се

    5 2 Отговор
    бе кое точно се спазва познавам куп хора начело с мен,ходим на фитнес по молове кръчми и т.н. без сертификат без тестове,незнам кое точно се спазва Само си говориш простотии толкова сте зле че не е истина сами си вярвате на тези глупости.
  • 16 Българин

    7 0 Отговор
    След като се изисква зелен сертификат за къде ли не, работещите в Центъра за спешна медицинска помощ В.Търново медици ходят на работа без такъв, не било упоменато в заповедта на министъра. Половината от медиците не са ваксинирани, за какво говорим тогава?
  • 17 Българин

    3 0 Отговор
    След като се изисква зелен сертификат за къде ли не, работещите в Центъра за спешна медицинска помощ В.Търново медици ходят на работа без такъв, не било упоменато в заповедта на министъра. Половината от медиците не са ваксинирани, за какво говорим тогава?
  • 18 Ваксинираните

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    са 1.5 милиона. Поставените дози са 2.9 милиона.