Last news in Fakti

5 Ноември, 2021 14:39 5 139 60

Рекордно много заразени в Германия. Повечето германци искат задължителна ваксинация

  • германия-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • бустерна доза

Затова и напоследък експерти, а и здравният министър Йенс Шпан, апелират за поставянето на т.нар. бустерна доза ваксина

Рекордно много заразени в Германия. Повечето германци искат задължителна ваксинация - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

57% от германците искат ваксинацията срещу Ковид-19 да стане задължителна. Към момента близо 67% са напълно ваксинирани. Но броят на новозаразените е рекордно висок. Защо?

В Германия числата отново се покачват и за втори пореден ден бележат рекорд: през последното денонощие в страната са регистрирани 37 120 нови инфекции с коронавирус, а смъртните случаи, свързани с Ковид-19, са 154. Ден по-рано новозаразените бяха почти 34 000, а жертвите - 165. Старият рекорд при заразите беше отбелязан на 18 декември 2020.

Защо числата се покачват при близо 67% напълно ваксинирани?

Днес близо 67% от жителите на Германия са напълно ваксинирани. Защо тогава числата отново се покачват и в момента са дори по-високи, отколкото през същия период на миналата година? Според германския институт "Роберт Кох", тук роля играят най-вече два фактора. Първо: мерките в страната вече са много по-леки. Така например за разлика от есента на 2020, днес баровете и клубовете са отворени, а ограничения на контактите няма. Второ: делът на неваксинираните все още е висок. Впрочем, на този фон "Роберт Кох" повиши оценката си за риска при неваксинираните и онези, които все още не са напълно ваксинирани, от "висок" на "много висок".

На фона на високите числа страхът от зараза в Германия не е особено голям. Според последното проучване "Дойчландтренд", проведено по поръчка на обществено-правната телевизия ARD, едва всеки четвърти в страната се страхува от зараза с коронавируса. "Не съм загрижен толкова за себе си, притеснявам се по-скоро за неваксинираните деца" - така отговарят 57% от запитаните. А 62% казват, че се опасяват най-вече от тежко протичане на болестта при по-възрастните хора. 57% обаче са загрижени за това, че на фона на актуалното развитие отново може да бъдат наложени ограничения. А 58% се опасяват, че клиниките отново може да се окажат свръхнатоварени.

Впрочем, в най-силно засегнатите региони болниците вече са твърде натоварени. Факт е, че и ваксинирани лица се заразяват с вируса, но мнозинството пациенти в интензивните отделения са неваксинирани лица. А според едно проучване от края на октомври, близо две трети от неваксинираните в Германия не искат да се ваксинират в никакъв случай и поне през следващите два месеца.

На фона на тромавата напоследък ваксинационна кампания в Германия идеята за задължителна ваксинация среща широка подкрепа сред населението. Според актуалното проучване "Дойчландтренд", 57% от живеещите в Германия подкрепят подобна мярка. 39% са против. През август нещата изглеждаха по друг начин: тогава 50% бяха против задължителната ваксинация, я 46% подкрепяха идеята.

Според епидемиолози, защитното действие на ваксината отслабва след шестия месец - особено при по-възрастните хора. Затова и напоследък експерти, а и здравният министър Йенс Шпан апелират за поставянето на т.нар. бустерна доза ваксина. При ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna тя се явява трета доза. При Johnson & Johnson - втора.

Локдаун само за неваксинирани?

За хората в Германия, които не искат да се ваксинират, делникът става все по-неприятен. Така например Саксония въведе като първа провинция правилото 2G - т.е. ограниченията в обществения живот отпадат само за напълно ваксинирани или оздравели. Останалите нямат право да посещават например общестевни мероприятия или да ходят на заведение. Причината: в тази федерална провинция броят на новозаразените силно се покачи.

Същевременно в други провинции отпадна правилото за постоянно носене на предпазни маски в училищата. Така например в най-многолюдната федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия от 2 ноември насам учениците вече не са задължени да носят маска на своя чин. В коридорите и другите общи помещения обаче маската остава задължителна. Въпреки частичното премахване на ограничението, много ученици продължават да носят маски и на чина си по собствено желание.

От началото на пандемията до края на 4 ноември в Германия са се заразили общо 4 709 488. А броят на смъртните случаи, свръзани с Ковид-19, е 96 346.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не вярвам

    49 5 Отговор
    ,.........

    Коментиран от #44

  • 2 Черна котка

    131 12 Отговор
    И баш като се ваксинират всички, проблемът ще бъде решен...Чакайте и се надявайте!
  • 3 zeus

    121 7 Отговор
    Всичко е много просто: ваксинираните разнасят вируса и при охлабените за тях мерки мерки има пик.
  • 4 😷😷😷

    87 7 Отговор
    Те така искаха и Хитлер и фашизма на власт! Лагерите, скоро ?
  • 5 Логика къде е

    156 10 Отговор
    Защо ваксинирани, ще искат и другите да се ваксинират, след като те вече са "защитени"? Това е злобата на нещастника страхливец.

    Коментиран от #28

  • 6 Просто е

    128 7 Отговор
    Колкото повече ваксинирани , толкова повече заразени.
  • 7 Майна

    85 9 Отговор
    ДВ спрете се с лъжите...НИКОЙ НЕ ИЗЖИВЯВА ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ДУПЧИ, ОСВЕН НАБОДЕНИТЕ И ПРОУЧВАНЕТО ИЗНЕСЕНО В АМЕРИКАНСКИТЕ СВОБОДНИ МЕДИИ ПОКАЗВА ТОЧНО ОБРАТНОТО....

    Коментиран от #20

  • 8 flipp

    93 8 Отговор
    Тоест единственото което ваксата прави е милиарди за производителите си. Е и убива много ясно, но това е пренебрижим проблем
  • 9 др Гей Билтс

    44 6 Отговор
    Кафявата чума настъпва.

    Коментиран от #14

  • 10 6 месеца

    72 6 Отговор
    Вече на всеки 6 месеца ще има дупчене за да можете да живуркате жалкият си животец.
  • 11 Утук

    9 32 Отговор
    Скоро и в кочината! Като измрат още няколко 10 хиляди!
  • 12 Demonaz

    61 7 Отговор
    Последовалите на Сталин и Мао превзеха Европа. Нали обещаваха,че като се набучат всичко ще е по-старо му. Не няма никога е като преди избийте си го от главата. Германиския халифат, Франкистан и Шведистан си заминават.
  • 13 Беше едно време

    81 6 Отговор
    Беше едно време да слушаме тайно радио свободна Европа. Сега има интернет и приятели и роднини по цял свят. Та не ни обяснявайте врели и Никипели
  • 14 Гггггз

    23 3 Отговор

    До коментар #9 от "др Гей Билтс":

    Пролетарии от всички страни съединявайте се!
    🤣🤣🤣🤣
  • 15 Сатана

    65 3 Отговор
    Има една уловка,която не се споделя.А тя е,че никой от новите шарени Немци и мигранти не искат да се ваксинират

    Коментиран от #45, #56

  • 16 Hess

    69 5 Отговор
    Категорично DW трябва да бъде забранена медия

    Коментиран от #18

  • 17 mi6osp

    28 7 Отговор
    В оригиналната статия като най-влияещ фактор за заразяването на ваксинираните, се сочи отпадането на всякакви предпазни мерки при тези, които знаят, че са защитени от тежко боледуване.
  • 18 (&)

    4 24 Отговор

    До коментар #16 от "Hess":

    Да цитират само комсомолская правда нали?

    Коментиран от #22, #42

  • 19 ХАХАХАХ

    39 5 Отговор
    Или най-нагло лъжат, което е и най-вероятното или германеца с ваксина иска да се прекарат и тези без ваксина.

    Коментиран от #23

  • 20 5522

    3 7 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    Достоен избирател на бибитко со ти дам!
  • 21 гениално

    64 4 Отговор
    Зле стъкмена статия. Надуп(ч)ените са повече и заради това са решили че за повишената заболеваемост са виновни намалелия брой неваксинирани.Ай кажете ми къде е тук аритметиката? За логика да не говорим..

    Коментиран от #53

  • 22 ХАХАХАХА

    32 2 Отговор

    До коментар #18 от "(&)":

    Деби, другото име на DW e Комсомолская правда. И двете издания са крайно неолиберастки!

    Коментиран от #25

  • 23 999

    7 25 Отговор

    До коментар #19 от "ХАХАХАХ":

    Той да не като теб бе Ганьо, само да се чуди кой иска да го “прекара” или кой той да “прекара”!

    Коментиран от #30

  • 24 Пипи Чорапчето

    55 4 Отговор
    Ти да видиш кви мераклии били;)
    И що лъжете - дъщеря ми живее в Берлин. Не минава ден без протести срещу ваксинирането и то сериозни като присъствие!
    А иначе - дали не представлява интерес за немското правителство що така в по-набодените от Германия държави имат същия проблем?
    Или тези 2 % ръст на БВП от производството на ваксината на П/Б им пълни ушите с памук и обезсмисля дебатите?;)
  • 25 (&)

    3 9 Отговор

    До коментар #22 от "ХАХАХАХА":

    Явно твойте разбирания за либерално, са по-близо до анархия!

    Коментиран от #31

  • 26 axouxo

    30 6 Отговор
    Отдавна е решено,има си списък от 1ва до 7ма игла.Бустерната доза е пълен фарс,кьорфишек.Следващите,какви ще са?Търдстер,Гнустер или?Имаме вече и бонус >елта +.
  • 27 SH BG

    13 3 Отговор
    "Така например Саксония въведе като първа провинция правилото 2G..."...

    Скоро 3G, 4G, 5G... - следващите G-та след въвеждане на съответната им G мрежа... :::)))

    Ха, ха, ха... :::)))
  • 28 Язе

    4 18 Отговор

    До коментар #5 от "Логика къде е":

    Да са, защитени всички
  • 29 Нов Световен Ред New World Order

    44 5 Отговор
    Целта беше хората масово да се ваксинират още преди да беше модифициран подходящия за това вирус. Целта е ваксинация. Вирусът е само повод. Реуцирането на населението решава проблема с екологията, със суровините, с храните, с Русия като суровинна база и с Китай като производител и огромен потребител на суровини. Ваксинирането ще ви защити от самите вас. Но когато имаме стадо ще му намерим начина. Може с тези ваксини, може и с други ваксини. Може с този вирус, може и с друг вирус. Успешно ваксиниране!
  • 30 ЕЙ ДЕБИЛ

    5 14 Отговор

    До коментар #23 от "999":

    Това са вероятни възможности. Не сме всички като теб да мислим само за ядене, ср.ане и размножаване. Имаме и по-сложни мисли, като вероятности и възможности.

    Коментиран от #32, #33

  • 31 ОХ как бях

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "(&)":

    се притеснил, че още не се е намерил тъ.пак, който да ме оцени.
  • 32 (&)

    4 15 Отговор

    До коментар #30 от "ЕЙ ДЕБИЛ":

    Хаха, много сложни мисли, ти не вярваш на учените, те са враг на пролетариата, нали?

    Коментиран от #46

  • 33 999

    4 12 Отговор

    До коментар #30 от "ЕЙ ДЕБИЛ":

    Това ли са ти великите мисли бе Ганьо, кой да прекараш, от какво да гепиш, и оня как живее, филосов голям си!
  • 34 ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО

    45 3 Отговор
    Пълна лъжа на ДВ тея социологически изследвания са като за изборите в България на Алфа Рисърч. Аз не съм ваксинирам и не познавам някой който иска доброволно или задължително да се ваксинира актьорите спортистите пример Джошуа Кимих ФЦ Байерн Мюнхен както и много други отказват да се ваксинират . Всяка седмица има много хилядни протести против мерките който разбира се не се отразяват от ARD или ZDF който са спонсорирани от правителството. ЗАТОВА СПРЕТЕ ДА ЛЪЖИТЕ НЕ НА ВАКСИНАТА

    Коментиран от #49

  • 35 волен сидеров

    26 3 Отговор
    ХА ХА ХА ХА ХА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ
  • 36 И да се дупчите и да не се дупчите

    15 3 Отговор
    Хората са ви го написали, барове, клубове не бива и ограничения в контактите ю, демек стойте си вкъщи.. засега е това, после ще видим
  • 37 Прочиташ

    36 3 Отговор
    DW и си на ясно с достоверността на материала. С цялото това истерично бомбалдиране на темата ковид се цели ОТВАРЯНЕ НА ПРОЗОРЕЦ НА ОВЕРТОН. Това е психологически похват с цел тема табу в нормалното обществода почне да се говори, после да се свикне и накрая да се приеме. НО, да се знае, че това е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА. Имам роднини в Германия, подържам редовна връзка и Е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА, ЧЕ ИМАТ ГОЛЯМО ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ НАБОЖДАТ. Освен това има големи масови протести на хората против пЛандемичните мерки.
  • 38 no name no face no number

    23 3 Отговор
    DW светът на лъжливата демокрация
  • 39 ИСТИНАТА

    5 1 Отговор
    ПЛАНДЕМИЯТА ИСКА ШЕПА ДИАМАНТИ
  • 40 Херо мусттафа

    15 1 Отговор
    Сега Ковид + , очаквайте скоро ковид два пъти ++ - енергоспестяващ .
  • 41 Хаха

    16 1 Отговор
    Искат ваксини бе, как да не искат.Гледат французите - 75% препаратизирани и до 31юли 2022 ограничения.Засега!!
  • 42 ало

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "(&)":

    ти четеш ли и чел ли си "Комс. Правда"? Явно не, защото нямаш хабер, какво пише там, освен заглавието.
  • 43 да ваксинират

    18 0 Отговор
    и животните в гората, защото в САЩ установиха, че и огромен брой елени, живеещи в естествена среда са заразени с "короната" и представляват "резервоар" за възникване на мутации при вируса.

    Коментиран от #58

  • 44 КОВИД ГЕНОЦИД -> КЛИМАТИЧНА ДИСТОПИЯ

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Не вярвам":

    Доста съмнителна и пропагандна статийка :)
  • 45 Просветен илюминат

    15 0 Отговор

    До коментар #15 от "Сатана":

    То и тук има една уловка и не се коментира как върви ваксинацията при ромите?
  • 46 Просветен илюминат

    9 0 Отговор

    До коментар #32 от "(&)":

    Няма ли нещо общо между науката и политиката?
    Ако има какво е то?
  • 47 ЕВРО НЮЗ

    18 0 Отговор
    А любимата ни медия Dw кога ще публикува искането на френски евродепутат ( от миналата седмица) , да бъде разкрит фонд за лекуване на пострадалите от ваксата, защото в Европа вече са над един милион осакатени..???? Умрелите не се броят
  • 48 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    20 0 Отговор
    При някой хора инжекцията придизвиква тежко заболяване от ковид!Никой не казва нищо за това....Защо???

    Коментиран от #55

  • 49 Истината днес

    14 0 Отговор

    До коментар #34 от "ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО":

    АРД не се спонсорират от правителството а от всички нас с ежемесечната такса 17.50 на домакинство ..и се разпределят част от тях за разни медии дето хвалят правителството ...сметни на апартамент или къща по 17.50 колко пари събират за година ..над 4 милиарда на година
  • 50 ПараШут

    13 0 Отговор
    Оказва се, че в Русия ваксинирани хора като абсолютна бройка са много повече от колкото в Германия - около 60 милиона. Дойче Зеле не спря да ни облъчва с манипулативни статии за Русия, но как биха се справили германците с ваксинация на хората, живеещи и разпръснати върхун една пета от сухоземната територията на земята?

    Коментиран от #54

  • 51 Пеперуда

    22 1 Отговор
    Германците периодично изперкват. Наистина ли не виждат че "ваксината" не работи? Напълно изгубиха здравия си разум.
  • 52 Hoho Boho

    10 1 Отговор
    ТИЯ, НАДРУСАНИТЕ СА ТОЛКОВА ЗАРАЗЕНИ, КОЛКОТО И В БГ, НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕИТО.
  • 53 Мерките са малко. На този фон

    1 12 Отговор

    До коментар #21 от "гениално":

    ваксинираните също са много малко. Някои са ваксинирани отдавна, при други ваксините още от самото начало не са създали имунитет, т. е. може би около 40%от ваксинираните са с много близка до тази на неваксинираните вероятност да се заразят. На отдавна ваксинираните бустерната доза би била от полза. Поне на тези, при които ваксината действа, създавайки защитни антитела. Все пак е повече от явно, че ваксината предпазва до голяма степен от тежко протичане и смърт. Пак само тогава, когато е подействала естествено. Ползата от ваксините се забелязва най-отчетливо в държави, където имунизацията е над 75%.Преболедуването пази от ново заразяване,но този имунитет също не е особено траен, т. ч. в обществото е много трудно да се достигне до 70-80 %поне относително добре защитени от заразяване хора. А там, където има много антиваксъри това пък е напълно недостижимо. Затова у нас ще има пълни болници още месеци наред най-вероятно. И висока смъртност. И в държавите с много ваксинирани в Европа смъртността през зимните месеци ще расте, особено при липса на маски в училищата и на други места, където се събират хора, но няма да е толкова фрапираща като тази в слабоваксинираните дуржави. Данните за Испания, Италия и скандинавските държави са доста обещаващи, каквото и да приказват антиваксърите. За съжаление масово се разпространяват фалшиви зелени сертификати и изискването за такива повиши не само броя на ваксинираните, но и на фалшиво ваксинираните. Лошото е, че когато се
  • 54 Абсолютната бройка не е толкова

    1 5 Отговор

    До коментар #50 от "ПараШут":

    важна, драги. А в мегаполиси като Москва и СанктПетербург вероятността от заразяване е много по-голяма от тази в слабонаселените райони. Имаха висока смъртност преди и в Дагестан. Сега нямам идея как е, но при населие около 140 милиона в Русия всеки ден измират от ковид към 1200 души.Като се предполага, че това е едва половината от смъртните случаи, причинени от ковид. В в Германия при около 80 милиона има по около 150 починали дневно и то от скоро. А в Русия вече месеци наред са със смъртност над 800 души дневно. При сравнението е очевадно, че в Русия нещата са доста по-зле, а мерките в момента са по-затегнати в Русия отколкото в Германия. И въпреки това е по-зле. Вероятно е и в Германия нещата да се влошат скоро. Много германци го виждат и затова ваксинирането вече има повече привърженици там.
  • 55 Защото

    3 5 Отговор

    До коментар #48 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    са били вече заразени преди ваксинацията. Много са умували и както е казал дедо поп - късно е, чедо.
  • 56 И в Израел

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Сатана":

    35% не са ваксинирани. Познай кои.
  • 57 Смут

    11 0 Отговор
    Как така рекордно заразени в Германия? Нали бяха първи в Европа като % на ваксинирани.
  • 58 Не само елените

    9 0 Отговор

    До коментар #43 от "да ваксинират":

    и домашните ни любимци . Виж тук, преди няколко дни ни обясниха, че симптомите при тях са също като при хората...
    Очевидно една голяма част от "елита" на човечеството е скъсала връзка със разума
  • 59 ЗЛАТНО СЕЧЕНИЕ

    6 0 Отговор
    доброволец съм за освиенцим дахао или аушвиц , чипиран съм с всички необходими ваксини , имам вградена литиево полимерна батерия - член съм на ГЕРБ + СДС !
  • 60 циган

    2 0 Отговор
    алоуу ваксерчетата, и кво стана то, великите ваксини с 99.5% надеждност, които щяха да осигурят защита при 70% набодени идиoти нещо се укендзаха .. бустер доза, после всеки месец, накрая май ежедневно ще ви боцкат в името на финансовите интереси на фарма мафията :))