Last news in Fakti

9 Ноември, 2021 12:33 1 453 17

Венецуела поставя на деца от 2 до 11 години кубинската COVID ваксина „Соберана 2“

  • венецуела-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • куба-
  • соберана

Страната беше първата в света, която започна да инжектира имунизационни препарати срещу коронавирус на деца на възраст от две години, припомня Си Ен Ен

Венецуела поставя на деца от 2 до 11 години кубинската COVID ваксина „Соберана 2“ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Венецуела е започнала да ваксинира срещу коронавирус деца на възраст от 2 до 11 години, като използва кубинската ваксина „Соберана 2“.

Вицепрезидентът на Венецуела Делси Родригес обяви, че кубинската ваксина е била одобрена за приложение при деца в тази възрастова група. Говорейки в училище в западната част на Каракас, Родригес каза също, че медицински работници вече са започнали да поставят ваксини на деца с компрометирана имунна система.

Според данни на здравното министерство в южноамериканската държава има около 3,5 милиона деца, които са между 2 и 11 години и подлежат на имунизация срещу коронавирус.

Куба е близък съюзник на правителството на венецуелския държавен глава Николас Мадуро, припомня Ройтерс.

Според Хавана нейните ваксини „Абдала“, „ Соберана 2“ и „Соберана плюс“ имат ефикасност срещу вируса от над 90%. Представители на кубинските власти твърдят, че първоначалните резултати от изпитванията на имунизационните препарати са сходни с тези на останалите Covid ваксини.

Медицинската и научната академия на Венецуела, както и педиатрични съюзи, обаче изразиха притеснения за използването на кубинските ваксини - според тях информацията за тяхната безопасност и ефикасност не е била публикувана в научни списания, а качеството им не е било проверено от независими клинични изпитвания.

Кубинските препарати не са одобрени и от Световната здравна организация.

Куба още от началото на пандемията се фокусира основно върху разработването на собствени ваксини, като Хавана обяви през септември, че ваксините ѝ са безопасни за малки деца.

Страната беше първата в света, която започна да инжектира имунизационни препарати срещу коронавирус на деца на възраст от две години, припомня Си Ен Ен.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ваксина

    2 11 Отговор
    Кока кола

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Кубинците още преди месеци започнаха

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ваксина":

    да ваксинират масово възрастните и децата в Куба с тяхната ваксина и смъртността им падна значително. В цяла Южна Америка нивото на ваксинация е много по-високо от това в България и си личи по статистическите данни за последните седмици, че се справят навсякъде значително по-добре от нас. Така че шегата ти е плоска и неуместна.

    Коментиран от #4, #14

  • 3 Рошко

    22 2 Отговор
    Как ще има публикувани във вестници, да спомена че Куба има най малката детска смъртност,и най добрите лекари ама иначе е под блокада и като видят зор за лекари запада веднага тях търси

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Костя Гуцанов

    4 12 Отговор
    Само Ганьо и Иванушка са на умни на този свят ....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Калин

    14 2 Отговор
    Куба е прекрасна страна,имах щастието да я посетя. В лабораторията Лабиофам се прави лекарство срещу рак от отровата на син скорпион. Въпреки ембаргото кубинската медицина се развива и кубинските лекари са на първа линия в местата,където избухват смъртоносни епидемии и където лекари от "цивилизования свят" не стъпват!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хаджи Генчо

    8 2 Отговор
    Куба е държава с достойнство! Народа й има изконното човешко достойнство. Сит или гладен, богат или беден, учен или неук, млад или стар, просто изконно човешко достойнство.
  • 10 Ползата е, че не разпространяват

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "КОВИД ГЕНОЦИД -> КЛИМАТИЧНА ДИСТОПИЯ":

    ковид. И че могат спокойно да ходят на детска градина и училище. Ваксината не е нито векторна, нито РНК, а е подобна на всички други, които се поставят на децата още от родилния дом. Може би ще са нужни и реваксинации, но това въобще не е толкова страшно щом сваля заразяемостта и смъртността не само сред децата, но и сред възрастните.
  • 11 Вреди със сигурност няма. А ползите

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "КОВИД ГЕНОЦИД -> КЛИМАТИЧНА ДИСТОПИЯ":

    са много повече, отколкото предполагаш. В Куба от месеци учат дистанционно. И то не онлайн, а просто има обучителни програми по телевизията. Защото далеч не всички деца в Куба имат достъп до Интернет, лаптоп, таблет, смартфон. То и в България има такива, но в Куба са мнозинство. Не вярвам и във Венецуела да е по-добре. Но в Куба има добре развита медицина и повече отдадени на професията некорумпирани лекари. Голяма част от по-възрастните от тях са учили медицина в България и Русия(по-точно бившия СССР)
  • 12 Рошеее ,

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Много си запознат бе .. да не си Белата Златка ?!
  • 13 ПЕНКО

    2 2 Отговор
    БРАВО КУБА - И БРАВО РУСИЯ --СУПЕР СЪВМЕСТНА РАБОТА / ДАНО ДА Е УЧАСТВАЛ И КИТАЙ / !!!!!!!!!!!!!!!!!!--- НО ДЕЦАТА НЯМАТ НУЖДА ОТ ТАКАВА НАМЕСА ---ПРЕБОЛЕДУВАТ "КОВИДА" -ЗА ДВА -ТРИ ДНИ !!!!!
  • 14 За овце

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Кубинците още преди месеци започнаха":

    Съществената разлика е, че кубинската ваксина е истинска ваксина, а не ГМО бъркоч, като "удобрените" от ЕС.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Да не би

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "За овце":

    ти да ги бъркаш?

    Коментиран от #17

  • 17 За овце

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Да не би":

    Ако аз ги "бърках", щях да съм първи агитатор за тях, зер милиони са това.