Last news in Fakti

12 Ноември, 2021 22:30 3 933 3

Здравословен навик предпазва от преждевременна смърт

  • навик-
  • здрав-
  • предпазна мярка-
  • преждевременна смърт-
  • удължаване на живота-
  • продължителност на живота

Допълнителните разходки удължават живота

Здравословен навик предпазва от преждевременна смърт - 1
Снимка: Shutterstock

Ново проучване донесе добри новини за тези, които обичат движението и фитнеса и непрекъснато броят крачките си, съобщи Study finds. Оказва се, че предприемането на по-дълга разходка, включваща повече крачки на ден може да ви помогне да живеете по-дълго. Нещо повече, изследователите казват, че няма значение дали ги правите наведнъж или на кратки порции, това просто може да намали риска от преждевременна смърт, пише actualno.com.

Проучването, включващо над 16 000 жени на възраст над 60 години, също така предполага, че 4500 крачки на ден са достатъчни, за да помогнат за удължаване на човешкия живот. В сравнение с това да не предприемат никакви крачки, изследователите установяват, че всеки допълнителни 1000 крачки допринасят за 28% намаляване на смъртността сред участниците в изследването.

Авторите на изследването помолиха участниците да носят устройство за отчитане на крачките за измерване на активността в продължение на четири до седем дни. Устройствата проследяваха всичко - от дълги разходки навън до такива като изкачване по стълбите. Жените, които са правили повече от 2000 стъпки дневно в непрекъснат ритъм, са показали 32% намаляване на риска от смърт. Предишен анализ на същите жени също открива, че тези, които са правили 4500 стъпки на ден, са имали значително по-нисък риск от смърт в сравнение с най-слабо активните жени.

„Технологичният напредък, постигнат през последните десетилетия, позволи на изследователите да измерват кратките прояви на активност. Докато в миналото бяхме ограничени само до измерване на дейности, които хората можеха да си припомнят чрез въпросник “, казва ръководителят на изследването Кристофър Мур, докторант по епидемиология в Университета на Северна Каролина, в съобщение за медиите. Според клиниката Mayo средният американец прави между 3000 и 4000 крачки всеки ден. Това е еквивалентно на около две мили ходене. Макар че това може да звучи много, някои експерти поставят целта за върхова подготовка на около 10 000 крачки дневно.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с магарето

    12 0 Отговор
    -докторе имам високо кръвно.
    -трябва вървиш по 5000 крачки на ден.
    -преди или след като разнеса пощата?
  • 2 Затова

    8 0 Отговор
    Махнаха пейките. А седна на пейка, а те тръшне вируса. Затова оди.. оди пеш и ще си добре
  • 3 ЕВРО НЮЗ

    2 1 Отговор
    Е еее, аз си мислех че само ваксата удължавала