Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 11:45 1 581 7

7 трика за по-здрави зъби

  • здрави зъби-
  • устна хигиена-
  • добро здраве

Пийте колкото можете повече вода, за да насърчите производството на слюнка

7 трика за по-здрави зъби - 1
Снимки: Shutterstock

Здравите зъби са изключително важни и за доброто ни здраве, пише каналът "7-те НАЙ" във vbox7. Ето 7 трика, с които да избегнете посещението при зъболекаря.

Слагайте мляко в кафето/чая

Оцветяването на емайла идва от химичните свойства на храните. Балансирайте pH на устата си, като ядете нещо неутрално и богато на калций след ядене на кисела храна. Сложете мляко в кафето или чая си, за да отслабите тяхната киселинност и по този начин ще намалите обезцветяването на зъбите.

Яжте ананас

Съдържанието на съединението бромелаин в ананаса ще защити емайла и ще премахне петната от зъбите. Със своите противовъзпалителни свойства той ще намали болката и подуването на венците.

Поддържайте добро слюноотделяне

Пийте колкото можете повече вода, за да насърчите производството на слюнка. Тя защитава зъбите, като постоянно ги мие, почиства лошите бактерии и укрепва емайла с калций и фосфор. Ако устата ви престане да отделя достатъчно слюнка, зъбите изсъхват, рН на устата се променя и бактериите, разрушаващи емайла се развихрят.

Не натискайте твърде силно с четката

Внимавайте с натиска с четката, защото можете да травмирате венците, а зъбите ви ще станат твърде чувствителни. Електрическата четка за зъби може да регулира натиска и силата.

Използвайте сламка

Важно е не само какво пиете, но и как го пиете. Големите глътки и задържането на течност в устата може да допринесе за оцветяване и ерозия на емайла, особено при консумиране на сладки напитки. Използването на сламка ще предпази зъбите ви.

Мийте си зъбите преди лягане

Миенето 2 пъти на ден е важно, но в случай, че можете да го направите само веднъж, то това е добре да бъде преди да заспите. Когато спите производството на слюнка се забавя, а натрупването на плака причинява проблеми.

Не забравяйте конеца за зъби

Конецът е важна част от доброто здраве на венците ни. С него се почистват храната и плаката, които четката не е успяла да премахне. 40% от плаката е между зъбите, затова е важно използването на конец.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    6 0 Отговор
    Зъби ми дай, акъл не ми давай. :D
  • 2 Механик

    2 0 Отговор
    За здрави зъби има само един трик- Не си навирай носа, там дето не ти е работа.
  • 3 мамун

    1 0 Отговор
    изкуствените са най здрави
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Като спрях да ги мия с паста, cлeд 2 (две) години престанаха абсолютно всички проблеми със зъбите ми! Интересното е, че пародонтозата се появява през 20-те години на ХХ век, след масовото навлизане в употреба на четките и пастите за зъби...Cъжaлявaм, чe дълги гoдини ce ocлaнях нa дoктoри и зъбoлeкaри зa здрaвeтo cи, нo "пo-дoбрe къcнo oткoлкoтo никoгa"....

    Коментиран от #6

  • 6 Иванов

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    това не ми се вярва!

    Коментиран от #7

  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иванов":

    Човек не е безпомощен ползвател на медицински услуги.
    Човешкият организъм е една сложна система с големи възможности за саморегулиране, но за беда, ние непрекъснато нарушаваме баланса като боготворим докторите и се осланяме на фармацевтичната промишленост на която всъщност сме крайното звено.
    "Рече Бог: да сътворим човек по Наш образ, (и) по Наше подобие" (Бит. 1:26), но се иска СМЕЛОСТ за да повярваш.