Last news in Fakti

10 Януари, 2022 11:18 3 256 9

Защо е полезно да ядем ряпа

  • ряпа-
  • полезни свойства-
  • нискокалорична

Тази нискокалорична култура притежава набор от полезни свойства

Защо е полезно да ядем ряпа - 1
Снимка: Shutterstock

Ряпата е зеленчук, който вирее добре в нашите географски ширини, както зелето и репичките. Тази нискокалорична култура притежава набор от полезни свойства и това я прави широко прилагана в хранителната индустрия. Много често в заведенията за здравословно хранене, може да срещнете салата с настъргана ряпа.

За първи път този зеленчук се появява в Афганистан и Южна Европа, а оттам и по целия свят. Foodpanda, разказва за полезните свойства на ряпата. Ряпата съдържа набор от микроклетки, органични киселини, въглехидрати, флавоноиди, протеини и стероли.

Семената на ряпа са наситени с есенциални и мазни масла, линоленова и линолова киселина. Ряпата е богата на витамин С, който е отговорен за целостта на стените на кръвоносните съдове и подобряване на процеса на храносмилане.

Кореноплодните култури притежават противовъзпалителни, антисептични и диуретични свойства, които позволяват да се премахнат инфекциите и да се укрепи защитната бариера на организма.

Сокът от ряпа се прилага като успокоително средство, способно да нормализира процесите на централната нервна система. Варената ряпа, е полезна за поставяне на компрес върху болни места на тялото. Растителността позволява да се нормализират сърдечно-съдовите функции, да се успокои сърцето, а също и да се укрепи имунната система на човека.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 hmhmhm

    6 0 Отговор
    тази статия започва от нищото и свършва пак там - не можахте ли да намерите още два три реда отнякъде или гугъл преводач се измори ...
  • 3 Викат ми бонт, вагабонт

    1 1 Отговор
    Аз знам, а писващата тая статия - ряпа да яде.
  • 4 Защото........

    3 1 Отговор
    Прави газове и прочиства изхода...
  • 5 Механик

    4 0 Отговор
    То хубаво да ядем ряпа, ама не отделяме ли много "парникови газове" след това?
    Не яж ряпа- спаси атмосферата!
    п.п.
    И боб, леща, грах, не яж! Грета Тумбарлак ще те сочи гневно с пръстче и ще ти казва, че си и откраднал детството.
    п.п.п.
    Киселото зеле, враг номер едно на чистите небеса.
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор
    Единственно Ряпата притежава ензим,който помага да се усвои Калция от костите на човешкия организъм!Жените особенно след 50г трябва да ядат ряпа срещу остопороза.В момента най добрата комбинация срещу Грипен вирус е Червено цвекло ,ряпа настъргани с малко чесън и хрян може и морков да се настърже.Задължително с ябълков оцет,зехтин и сол!Освен,че е вкусно и е много полезно.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тюрлю гювеч

    3 1 Отговор
    Като няма пасти, ще ядем ряпа.