Last news in Fakti

12 Януари, 2022 09:27 1 286 8

Алкохолните напитки вече ще имат етикет с калориите

  • алкохолни напитки-
  • калории-
  • етикет

Още през 2019 г. европейските производители на алкохол решиха калорийната стойност на напитката да бъде посочена на бутилката. Това вече ще прави и България

Алкохолните напитки вече ще имат етикет с калориите - 1
Снимка: Shutterstock

Алкохолните напитки у нас вече ще са с етикет, показващ колко калории съдържат. Инициативата е на производители на вино и вносители на спиртни напитки, предава Нова телевизия.

Още през 2019 г. европейските производители на алкохол решиха калорийната стойност на напитката да бъде посочена на бутилката. Това вече ще прави и България. „Решихме да изпреварим законодателството и да дадем добрия пример”, коментира председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски.

„Важно е за всички нас да знаем колко калории консумираме, защото всички наши потребители са все по-отворени към здравословния начин на живот”, обясни председателят на „Спиритс България” Ралица Скорчева-Славова.

Диетолози приветстват решението. Призовават да внимаваме с количествата алкохол, особено ако се опитваме да отслабнем или ограничаваме калориите. „Те са носители на така наречените скрити калории, но и празни калории. Тоест, това е едно гориво. Ние не отчитаме, че всъщност, консумирайки алкохолна напитка, приемаме и някакви добавени калории към енергийния хранителен внос”, каза експертът по хранене проф. Донка Байкова.

Например - в чаша бира или вино има около 150 калории. Едно голямо уиски обаче ще ни донесе около 250. Не трябва да подценяваме и алкохолните коктейли, които често са подсладени. „Те са също достатъчно висококалорийни и в зависимост от коктейла натоварват значително енергийния внос”, добави проф. Байкова.

Макар че информацията ще е полезна за потребителя, той не винаги търси такава. Смяната на етикетите ще става постепенно. Тъй като това не е законодателна промяна, тя ще важи само за производителите, които доброволно участват в инициативата. „Всяка алкохолна напитка ще има новоизработен етикет. Нашият ангажимент е до края на 2022 година всеки две от три бутилки на рафтовете да носят информация”, уточни Славова.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    5 3 Отговор
    Само идиотщини.

    Коментиран от #3

  • 2 шегичка

    5 3 Отговор
    Мойто гориво в мазето гони 100 октана друго не признавам.
  • 3 гадно

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ще обвържат цената с калориите интересно ми е клиентите как ще разберат колко калории наистина са консумирали.
  • 4 русенец

    1 2 Отговор
    Барман! Сипи ми 500 Кило Калории, че съм зверски гладен.:) Прочие, ако чаша уиски има 150 КАЛОРИИ, то няма от какво да се притеснявате. Иначе 100 г. хляб имат около 160-180 КИЛО Калории. Пак нещо сте оплели числата.:)
  • 5 оня с магарето

    0 0 Отговор
    Пияндетата далище ги четат?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Брей

    1 0 Отговор
    "...защото всички наши потребители са все по-отворени към здравословния начин на живот”... Браво! Те всички дето пием алкохол, вече ще знаем, че не бива да ядем през деня, за да можем вечерта да си поемем калориите! Как пък "здравословен" го включиха в статия за алкохола??