Last news in Fakti

5 Февруари, 2022 20:00 3 336 25

Тревожно висок брой заразени медици

  • заразени-
  • медици-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • лекари-
  • болници

8116 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие

Тревожно висок брой заразени медици - 1
Снимка: БГНЕС

Вижда се краят на петата вълна на коронавируса, обявиха експерти. Въпреки това и днес страната ни регистрира над 8000 новозаразени. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести очаква спад на броя болни до края на февруари, предаде bTV.

На този фон обаче в петата вълна на заразата, броят на заразените медици е тревожно висок - над 20 000. 8116 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. При направените над 40 700 теста близо 20% от пробите са положителни. Продължава да се увеличава броят на настанените в болница. Общата заболеваемост за страната спада, показват данните на наш екип.

В предаването "Тази събота" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести коментира новия подвариант на "Омикрон". Той е по-заразен, но няма да промени очакваната тенденция за спад на новите случаи. На това се надяват и лекари. Потвърдени случаи при медицинския персонал са над 20 000. От началото на пандемията д-р Станимир Добрев е на първа линия във Военната болница в Сливен. Заразил се миналата година, но след няколко дни се върнал в Инфекциозното. Така са и неговите колеги.

„Основната тежест на тази пандемия беше изнесена от медицинските сестри. Те са тези, които постоянно са при пациентите и те на практика залагат живота си. Абсолютно всички работят, включително и болни работеха някои, това е истината, защото няма персонал. Ние не може да оставим нашите пациенти, защото те са много тежки", каза инфекционистът д-р Станимир Добрев. Над 20 000 са потвърдените случаи при медицинския персонал. Най-много - близо 7000 - са заболелите медицински сестри, следвани от лекарите. „В началото имаше стрес и леко стъписване, след това продължиха работата си. В COVID отделенията тежестта се изнесе основно от младите лекари, специализанти и такива, които току що са завършили. Дори защитните облекла в един момент не помагат, защото човек не може 12 часа да мисли за своята защита“, обясни д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС.

Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести в България се наблюдава спад в заболеваемостта. В края на февруари очаква под 2000 нови случаи на ден. "Около месец трябва – до към края на февруари, за да спаднат стойностите под 500 на 100 хиляди на 14-дневна база. Това означава на ден да имаме под 2000 случаи", отбеляза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Новият подвариант на "Омикрон" няма да промени тази картина. Проф. Христова отново подчерта, че наличните ваксини и бустерни дози обаче ни предпазват от тежко протичане на заболяването. От април вълната ще е изчезнала. Въпросът е какво ще се случи наесен.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    49 5 Отговор
    "На този фон обаче в петата вълна на заразата, броят на заразените медици е тревожно висок - над 20 000."... Абе, не ги ли ваксахте тези медици вече? ;)

    Коментиран от #25

  • 2 Грульо

    65 9 Отговор
    Тва не са заразени, а положителни ковит фалшиви тестове. Стига с ковит пропагандата!
  • 3 Убийте ме

    19 3 Отговор
    България е терористична държава
  • 4 Като няма Петрол има Дрога и трафик на х

    12 3 Отговор
    ДАНС и МВР работят за Организираната престъпност
  • 5 Мамул

    47 5 Отговор
    Най-лекото заболяване което съм карал в живота си е ковид(омикрон). Спирайте се вече! "Световния дълг е 226$ трилиона. Световния БВП е 81$ трилиона." "Те това и направиха, покрай Ковид общата задлъжнялост на света скочи над 20% ! … и държавите бяха обратно натикани в блатото на долара и сринати в дълг."

    Коментиран от #22

  • 6 На тъмно

    46 3 Отговор
    20000 за две години, ако обичате ФАКТИ, напишете истината. Чудите как да извадите страхотни цифри, за да всявате паника!
  • 7 срамежлив

    44 3 Отговор
    да са живи и здрави хората от западните държави и канада,че да ни отсрамват в протестите срещу ковид мерките,защото тук в българия живееят най-рафинираните роби и тарикати!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    21 3 Отговор
    Лъжат да вдигат Бройките.казах ви,че само Бюроклати го карат по Н-брой пъти!!Сега и Григорчо мама е отказал дипломатично турнира ,защото не се е разбрал за парата най-вероятно.ковид помага....
  • 9 Зелен демократ

    12 2 Отговор
    Всички под ножа, никой не м0же да ни спре, ще пускаме нови и нови вируси и още нещо!
  • 10 Щом вече такива новини ни впечетляват

    36 2 Отговор
    Никой не живее повече или по-малко, независимо от обстоятелствата. Съдбовно е заложено кой, кога и как да умре. Миналата седмица умряха 3-ма човека от пожар в ковид отделение, лекуваш се за ковид умираш от пожар. Също и никой не взема от този свят, повече или по-малко от необходимото. Заигравка със страховете на хората. Здрав дух, здраво тяло !
  • 11 Европа

    31 1 Отговор
    Скапана държава .. Хвърли милиарди за фърчила, а болниците в разруха!!!!!
  • 12 Няма

    28 0 Отговор
    Такава държава в ЕС, в която държавните болници да е останали 30 години без ремонт!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ами сега

    26 3 Отговор
    броят на заразените медици е тревожно висок - над 20 000
    Колко от тях са ваксинирани, защо не се казва? Подозирам че са над 50%
    Прав е Мангъров! Няма да се ваксинирам!
  • 16 Неразбиращ

    30 1 Отговор
    Ама разбира се, че ще има положителни медици, защо някои се изненадват? И те са хора и те се заразяват. Ваксинирани или не мисля, че няма значение, защото както се видя цяла ваксинирана европа е пламнала, което означава, че не трябва да търсим причината в това дали са ваксинирани или не.
    Предлагам вместо да се налива паника непрекъсното, да се акцентира върху това, колко много хора изкарват това заболяване на крак и колко хора го изкарват безсимптомно.
    Вярно е, че това няма да се отрази положително на ваксинационната кампания, защото очевидно преболедувалите няма да се ваксинират, нито пък тези, които не се плашат, но ваксинационната кампания не трябва да е самоцел и ако няма нужда вече от нея трябва да се прекрати.
  • 17 фарма бизнес

    18 3 Отговор
    тия статии стават вече евтина задължителна пропаганда на нещо като “ фарма фашизъм“ носещ милиарди печалба ежедневно от маски, гмо дози и бустери, тестове.

    положителен пср тест не означава заразно болен.
    Все още отказват да тестват за други тежки вируси причиняващи директно тежки пневмонии, дихателна недостатъчност.
    Отказват да правят аутопсии, единствения начин да се установи истинска причина за настъпила смърт.
    2 години пишат всички с един вирус и “ лекуват“ всички само от него. И после смъртността била висока. Еми ще бъде.
    Сещам се как през 2020 пролетта починали хора с рак в последен стадий ги записваха с кувит.

    Коментиран от #18

  • 18 Отказа от аутопсия

    4 14 Отговор

    До коментар #17 от "фарма бизнес":

    е на близките-с подпис.Не е по приумица на лекарите.Не знам защо после се казва,че друг бил виновен,че нямало аутопсия

    Коментиран от #19, #21

  • 19 На Андрешко

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Отказа от аутопсия":

    винаги така му е удобно.И е страшно докачлив ,ако някой се осмели да му оскверни свещената скръб към близкия,който често вижда след години"грижи" в болницата преди да го "убие бялата мафия",ама аутопсиятя го бави да се върне към "по-важни" грижи за него си
  • 20 Миро

    13 1 Отговор
    Пета,шеста вълна. Трета ,четвърта инжекция... През 2020 г експерти написаха че корона вирусите имат две вълни на разпространение. Две! Не е три или 10 а две! Мангъров тогава каза че вируса ще мине през всички. Е ще мине и това стана ясно. Две години няма сериозна информация за пандемията. Вируса ще си отиде тогава когато започне световната икономическа и финансова криза. Звучи абсурдно но не е абсурд!
  • 21 Идън

    11 0 Отговор

    До коментар #18 от "Отказа от аутопсия":

    В цял свят не се правеха аутопсии на починали от коронавирус и сега се правят при специални условия с научна цел и на малко починали. Починалите дори и близките не ги виждаха- ковчезите бяха заковани и погребенията се правеха дори без поп и само от най- близките.
  • 22 Милен

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Мамул":

    И на кой ги дължи света тези пари на извънземните ли?
  • 23 нннн

    9 3 Отговор
    И пак едни л..., , пардон, ваксини й се въртят в устата на "професорката". Забележете как завършва статията.

    Коментиран от #24

  • 24 Дядо

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "нннн":

    Явно са и казали отгоре какво следва и тя загатва. Ясно е, че нямат намерение да спират с пандемията и медицинския терор.
  • 25 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    Аз се замислям друго, имаме ли изобщо толкова медици