Last news in Fakti

21 Март, 2022 18:33 2 551 7

5 храни с магически способности

  • суперхрани-
  • полезни-
  • здраве-
  • организъм

Тялото и здравето ни се влияят от това, което ядем

5 храни с магически способности - 1
Снимка: shutterstock

Това са пет магически храни, които правят чудеса с тялото и здравето ни.

Авокадо, семена от чиа, годжи бери и още много други храни от далечни земи - светът е луд по екзотични храни, наричани още суперхрани.

Ето кои са най-популярните сред тях:

Акай бери

5 храни с магически способности
Снимка: shutterstock

Палмовото дърво Акай расте в Южна Америка. Говори се, че черният му плод насърчава метаболизма, т.е. води до отслабване. Освен това съдържа много антиоксиданти, които забавят процеса на стареене и изглаждат бръчките. Акай Бери също подобрява енергийния баланс и издръжливостта на тялото.

Авокадо

5 храни с магически способности
Снимка: shutterstock

Авокадото е един отт най-богатите плодове на мазнини в света, но не ни прави дебели. Съдържа ненаситени мастни киселини, които понижават холестерола в организма и подобряват сърдечно-съдовата дейност. Плодът във формата на зелена круша също съдържа много витамини, които са полезни за кожата, косата, имунната и нервната система.

Семена от чиа

5 храни с магически способности
Снимка: shutterstock

Казват, че тези малки семена, богати на протеини и омега-3 и омега-6 мастни киселини, имат магически свойства. Още преди 5000 години древните маи и ацтеките оценявали свойствата им, а също така ги използвали като лекарство. Всъщност семената от чиа почти нямат вкус.

Годжи бери

5 храни с магически способности
Снимка: shutterstock

Годжи бери се счита за един от най-здравословните плодове в света. Укрепва имунната система и сърцето, стабилизира кръвното налягане, отделя енергия, забавя стареенето. Този плод е много полезен и за очите и кожата.

Кейл - къдраво зеле

5 храни с магически способности
Снимка: shutterstock

Тази суперхрана се появява в диетата на все по-голям брой хора. В САЩ къдравото зеле отдавна е хит: сервира се като салата и всяка друга разновидност. Кейлът е истинска витаминна бомба: 100 грама са достатъчни, за да задоволят дневните ни нужди от витамин С. Освен това продуктът е богат на витамин А и съдържа минерали като желязо и калций, пише сайтът jenata.blitz.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 свидетел

    7 1 Отговор
    да бе, да !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Здравословен начин на cмъpт

    10 0 Отговор
    За къде без кypкypмaтa?!
  • 4 бай Гъдю

    7 1 Отговор
    И сланина, и джумерки с ракийка!
  • 5 Емил

    8 0 Отговор
    От къде ги измисляте тия простотии?! Българите живеят над 100 години с местни продукти вече хилядолетия!
  • 6 факт

    3 0 Отговор
    и гъби от шарените
  • 7 Да, ама не!

    3 0 Отговор
    Тия храни с " магически " способности може да са подходящи за вещици и вещери там, където виреят. Доказано е, че най– полезни са храните, виреещи в собствения ни район/ страна.