Last news in Fakti

26 Юли, 2022 18:11 1 043 14

Д-р Брънзалов разкри как пандемията може да се управлява

  • коронавирус-
  • мерки-
  • пандемия-
  • д-р брънзалов

Болничната система не е натоварена с болни с COVID-19

Д-р Брънзалов разкри как пандемията може да се управлява - 1
Снимка: БГНЕС

Решението на Министерството на здравеопазването - общопрактикуващите лекари да имат право да дават на пациента изследване за бърз антигенен тест за Covid-19, заплащан от бюджета на НЗОК, е най-правилната стъпка в момента. Това е и нашето желание. Чакаме да мине общественото обсъждане на проекта на Наредба за допълнение на Наредба номер 9 от 2019 г. и това да стане факт.
Това коментира за БНР д-р Николай Брънзалов, заместник- председател на БЛС.

Този пациент следва да се тества с антигенен тест, но в сертифицирана лаборатория и данните от неговото изследване да влязат в Единния информационен портал.

Само с регистриране на случаите на всички заболели в момента с варианта Омикрон пандемията ще може да се управлява на базата на реалната статистика", изтъкна д-р Брънзалов. По думите му хората се тестват в момента в къщи и нямат задължение да оповестят за резултата от теста си.

"А за да се променят мерките, тъй като не сме в извънредна обстановка, трябва да имаме точната статистика, както беше преди", каза още той.

Д-р Брънзалов коментира също, че паника не бива да се всява, защото вариантът Омикрон протича леко, като това важи особено при ваксинираните и преболедувалите пациенти. Той апелира тези, които са с хронични заболявания, в рисковите групи и в напреднала възраст да си поставят втората бустерна доза.

"Болничната система не е натоварена с болни с Covid-19. Да, при личните лекари има наплив, но пак казвам - заболяването протича доста по-леко. Има майки с деца, които са положителни и те се притесняват и веднага искат да ги хоспитализират, но и те не бива да се плашат толкова много", каза още д-р Брънзалов.

С оглед на опазване на общественото здраве от Пациентски организации "Заедно с теб" в позиция до медиите настояват PCR и антигенните тестове да бъдат върнати към личните лекари и да бъдат безплатни за пациентите по определени критерии.

Да припомним, че проблемът с навременното диагностициране и лечение на Covid-19 както за пациенти, така и за лекари възникна след отпадане на противоепидемичните мерки на 01.04.2022 г. и доведе до прехвърляне издаването на безплатни PCR тестове от личните лекари към платени от специалистите-пулмолози.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 д-р докурджумов

    29 1 Отговор
    ами тя чудесно си се управялва през медиите
  • 2 Онзи

    19 1 Отговор
    Тоя мерзавец пее песента на Глобалистите. Искат да върнат задължителното тестване за да върви измамата.

    Коментиран от #9

  • 3 д-р Брънзалов една от мракобесните

    19 0 Отговор
    Фигури от БЕЛАТА мафия!!!
  • 4 Пепи

    19 0 Отговор
    А защо да са задължени хората да оповестяват, че са заразени? Аз миналата година 13 дни ги уведомявах, че съм с 39 градуса и съм с положителен тест и никой не си мръдна пръста да ме прегледа. След това същото направиха и с баща ми - 5 дни го връщаха отвсякъде и накрая той почина.

    Коментиран от #5

  • 5 Така е

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пепи":

    А като бях положителен в продължение на 1 седмица умишлено не се регистрирах като такъв, защото предпочитам да не карантинират и да не ме проверяват дали сис стоя у нас. Аз решавам кое е опасно за околните, а не някакви от РЗИ.
  • 6 Мнение

    19 0 Отговор
    Колкото повече хора не се регистрират като положителни, толкова повече губите контрол над т.нар. пандемия. Хората ще си "боледуват", а вия няма да знаете и по-добре , защото само това чакате да въвеждате глобалистките си мерки, а това се отразява зле на плановете ви.
  • 7 д-р Ох

    13 2 Отговор
    Пускайте PCR и за маймунска шарка да видим какво ще излезе. )))
  • 8 Чеп

    8 0 Отговор
    Този лично може да я управлява от 7-ми отряд в ЦСЗ.
  • 9 Кантар

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Онзи":

    Някой въобще може ли да гарантира, че положителните проби не са изброени от дефектни или некачествени тестове? Че и на пазара ти слагат 800 грама, а плащаш 1,5 кг. Много е важно не само да се тества, а и с какво се тества и да се проверява тия тестове вярно ли мерят или дават грешки и колко са големи грешките им! Дали тестовете няма да покажат положителен резултат на пъпеш, диня или круша?
  • 10 Грульо

    6 0 Отговор
    Доктор Злобил пак са показа да плаши хората.
  • 11 Пич

    7 0 Отговор
    Тоя толуп е голям кенеф.
  • 12 Грижа за здравето

    7 0 Отговор
    Всяко едно тестване с и без това незадължителните антигени или писиари е влизане в капана на тези сладури. Защото цулта им е с тези цифри да плашат, маскират и малтретират хората със сертификати. Затова нека всеки сепзамисли сериозно дали му трябва този безплатев тест...
  • 13 Не се правете на умрели лисици

    6 1 Отговор
    Я,старите маймуняци отново са под светлината на прожекторите! Брънзалов явно е изгубил некоя гънка на вратленцето щом се е активирал пак! Правете си изводите,умни хора сте!!!
  • 14 Пандемията е управлява Бялата мафия!!

    1 1 Отговор
    И Брънзалов е част от нея!!?