Last news in Fakti

2 Август, 2022 09:08 2 053 21

Проф. Александрова: Не трябва да воюваме с коронавируса

  • радостина александрова-
  • коронавирус

Вирусологът прогнозира, че на всеки 6 месеца ще се появява нов вариант на COVID-19

Проф. Александрова: Не трябва да воюваме с коронавируса - 1
Снимка: Архив

Страната върви към "плато" на новозаразените с короновирус. В четири области в страната от днес се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на Ковид-19. Това са Варна, Плевен, Шумен и Търговище.

В тези области маските на закрито стават задължителни както в градския транспорт, така и в аптеки, оптики, специализирани институции за социални услуги, заведенията за болнична и доболнична помощ. В детските заведения се засилва "филтърът" за деца със симптоми. Свижданията в болниците ще се допускат само при пациенти, приети за повече от пет дни, по преценка на лекуващия лекар. Изискват се още дистанция от метър и половина в търговските обекти и осигуряване на дезинфектанти за ръце.

Според специалистите при въвеждането на нови мерки трябва да се търси баланс между желанието хората да се радват на лятото и забавянето на развитието на вируса.

"Това е един изключително деликатен баланс, ние буквално се надхитряме и надиграваме с вируса, който продължава да търси себе си. Трябва да можем да продължим да живеем с него - щастливо", увери вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

По думите ѝ коронавирусът е вече неизменна част от нашия живот.

"Още един патоген в портфолиото на микросвета, който ни заобикаля, и не трябва да живеем във война с него, а просто да се научим на мирно съвместно съществуване, като имаме едно наум и се възползваме от постиженията на науката", допълни проф. Александрова.

Вирусологът прогнозира, че на всеки 6 месеца ще се появява нов вариант на коронавируса. Като единствен сигурен начин да се подготвим за него тя определи ваксинацията.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ваксиниран3002

    56 4 Отговор
    Алооо, джаба, какво дава право на някаква шефка на РЗИ ,да ми нарушава конституционните права и да ме кара да нося безполезен парцал в тея жеги?

    Коментиран от #10, #17, #18

  • 2 честен ционист

    43 2 Отговор
    Тази бетер сезонните работници. Веднъж на 6 месеца ще ни се налага да я гледаме, колко е убава, докато заработва за внуците.
  • 3 Бонев

    50 2 Отговор
    Мангъров ела да си прибереш вересиите. Един по един всички"специалисти" почнаха да говорят това което той говореше от началото.

    Коментиран от #19

  • 4 Ние не воюваме с вируса!

    35 3 Отговор
    Но този Джаба воюва с нас! Вече три години наред.
  • 5 Зимата ще бъде

    34 2 Отговор
    Много тежка и продължителна,мизерията която тия ни стовариха ще е огромна.За това на преден план отново излиза ИЗМАМАТА.За отвличане на вниманието...
  • 6 Абе няма да воюваме с вируа

    3 35 Отговор
    Просто трябва да се ваксинираме!Както направи Костадин от Възраждане!
  • 7 Некой си

    30 0 Отговор
    Ама, джабо, нали до рпеди три месеца водеше БИТКА с вируса?
    Сега не трабвало да воюваме!
    И да вярваме на науката (боже, колко религиозно!).
    Ама науката работи с доказателства, за разлика от религията, която изисква сляпа вяра.
    Доказателствата ВИ, към момента, са съвети на СЗО и изказванията на Фаучи.
    Самата ТИ миналата седмица каза, че "има множество доказателства в статии в различни издания".
  • 8 Любчо

    29 1 Отговор
    Да трябва да воюваме с вас,слабоумници!
  • 9 Рошко

    19 1 Отговор
    Правилно трябва да се воюва с такива и ндиивиди като ваша милост, то от вашата пропаганда се чудя, чучела като вас изобщо кога работите
  • 10 ЧУЙ ЧУЙ

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ваксиниран3002":

    алтафиний КАЖИ им и ЗА коланите каските и КЪСИТЕ светлини ПРИ 40градусова жега ...на ракията....☝
  • 11 1-20

    18 1 Отговор
    Корупцията в здравеопазването и бялата мафия убива в пъти повече отколкото ковид може и да си мечтае.
  • 12 Охо-бохо

    11 1 Отговор
    Направихте едни фрагменти от ДНК на вирус медийна звезда от реалити шоу в контролирания "биг брадър".
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Въ3paждане

    13 1 Отговор
    Благодарим от сърце на Бабa Paдка за безкористната помощ, за неоценимия й принос да станем първа политическа сила.
  • 15 Асен

    8 1 Отговор
    Как може да воюваме с нещо което го няма.Корона вируса е само в главите на тези професори и доценти които искат да продължават да командват и тормозят хората.Явно има още пари за крадене.
  • 16 Иво

    11 1 Отговор
    Няма ли да ги пенсионирате вече тези бабички и мними доктори които само тормозят хората?

    Коментиран от #21

  • 17 12345

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ваксиниран3002":

    Няма ли КОЙ да спре подобни изроди да плашат децата от телевизора. тази е нелицеприятна проста ссселяндурка без грам медицинккщи познания....
  • 18 днес

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ваксиниран3002":

    Чл. 63, ал 4 от Закона за здравето - При обявена извънредна епидемична обстановка по ал. 1 министърът на здравеопазването въвежда със заповед временни противоепидемични мерки по предложение на главния държавен здравен инспектор за територията на страната или за отделна област.
    ал. 7 - Временни противоепидемични мерки по ал. 4 може да се въвеждат и със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция съгласувано с главния държавен здравен инспектор за територ
    ал. 9 Държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 4 и 7, като средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети.ията на отделна област, община или населено място.

    ТЪЙ КАТО НЯМА ОБЯВЕНА ИЗВЪНРЕДНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА - ТЕЗИ ЗАПОВЕДИ ПРОТИВОРЕЧАТ НА ЗАКОНА - ОСВЕН ОТВА МАСКИТЕ СЛЕДВА ДА ОТ БЮДЖЕТА НА ОБЩИНАТА - АКО НЕ МИ ДАДАТ МАСКА - НЕ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА СИ КУПУВАМ ЗА МОЯ СМЕТКА.
  • 19 Мангъров през февруари 2020 година

    0 10 Отговор

    До коментар #3 от "Бонев":

    говореше, че до лятото на същата ковид ще изчезне. Както и че ще има стаден имунитет, ако голям %от населението преболедува. Аз познавам доста хора, които боледуват втори, че и трети път от тази гадост. И съвсем не толкова леко. А от познати и близки за съжаление изгубихме хора, които не бяха сухи съчки (разбирай доста възрастни, с много придружаващи болести), а и хора по на 50-55 без никакви проявени до тогава сериозни болести,без излишно тегло, диабет и т. н. Не ми го хвалете Мангъров въобще. Дано не почне пак да се изявява медийно този субект. Избори идат.Видя че с АБВ няма шанс. Може към друга политическа сила да се присламчи.

    Коментиран от #20

  • 20 козирок

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Мангъров през февруари 2020 година":

    Коронавируси е имало винаги, но не бяха кръщавани. Изчезнаха вируси от тези с началните букви от гръцката азбука. Вече сме на буква О- Омикрон. Това сега са варианти на варианта, който е вариант. Вирусът мутира- това означава, че той е загубил своята сила. Факт е,че се оприличава на грип. Това каза и Мангъров. Ние ще трябва да живеем с възникването на новите варианти. Това не означава да живеем с маски и със стрес. СТресът и страхът унищожават естествения имунитет и човек може да е съборен дори от една настинка.
  • 21 Ми няма

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Иво":

    Точно тая е на 55 и доста "младее" за годините си. Па останалите дърти чучела хем пенсия, хем още а държавна ясла, хем откъде каквото докопат