Last news in Fakti

29 Август, 2022 15:15 1 112 1

Замразените летни плодове запазват полезните си вещества

  • замразени плодове-
  • съхранение-
  • полезни вещества-
  • диетолог

Диетолог разказа как да съхраним плодовете във фризера

Замразените летни плодове запазват полезните си вещества - 1
Снимка: Shutterstock

Един от начините да си набавите витамини през зимата е да замразите сезонни плодове през лятото. Диетологът Зоя Богданова разказва как да направим това в интервюто си за радиостанция Sputnik, предаде БГНЕС

„Повечето от полезните вещества, които се съдържат в плодовете, се запазват при замразяване”, казва тя.

Тя предупреждава, че преди да се изпратят във фризера, плодовете трябва да се изплакнат добре с течаща вода. Опасно е да се замразяват неизмити плодове, подчертава диетологът.

"Може да има всякаква патогенна микрофлора, гъбички, може да има и някои насекоми, които могат да попаднат в плодовете. Това могат да бъдат ларви на мухи, паяци, които се развиват в белодробната тъкан в човека. По плодовете може да има животински екскременти, които са преносители на опасни болести, включително туберкулоза. Дизентерията е най-безопасното нещо, което може да получите от неизмити добре плодове", каза Богданова.

"Можете да ги обработите на пара, но можете и просто да ги измиете добре с течаща вода, да ги разстелете на суха повърхност и да ги оставите да изсъхнат. След това ги опаковайте в торбички за фризер достатъчно плътно, но така че плодовете да не са смачкани, защото в противен случай ще се превърнат в ледени кристали, и ги поставете във фризера", съветва Богданова.

Температурата във фризера трябва да се понижи до минимум и едва тогава да се поставят плодовете, продължава диетологът.

"Най-доброто шоково охлаждане е при –35 градуса, но това е трудно постижимо в домашни условия. Ако разполагате с функция за бързо замразяване, използвайте я. Или първо намалете температурата във фризера до минимум, а след това я върнете до обичайната температура", препоръчва диетологът.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4676

    0 0 Отговор
    Обичайната в моя е -22ᵒC.