Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 14:26 927 2

Спасиха със стент недоносено бебе

  • недоносено бебе-
  • стент-
  • нкб

В Националната кардиологична болница е единственият център за лечение на вродени сърдечни малформации и детска сърдечна хирургия в България

Спасиха със стент недоносено бебе - 1
Снимка: Shutterstock

Поставиха стент на бебе на 32 дни с вродена сърдечна малформация. Интервенцията е извършена в Националната кардиологична болница.

Момченцето е родено недоносено от двуплодна бременност в голяма столична болница, където поставят диагнозата. Детето е приведено в кардиологичната болница на 19 септември и са направени допълнителни изследвания. Състоянието му представлява вродено стеснение на аортната дъга.

„То протича с тежка сърдечна недостатъчност и изисква сърдечна операция, но поради екстремно ниското тегло на бебето – 1 кг, преценихме, че хирургията е съпроводена с много висок риск”, обясни проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в НКБ.

Затова екипът от детски кардиолози, детски интервенционални кардиолози, интервенционални кардиолози и кардиохирурзи взема решение да се постави стент на мястото на стеснението чрез щадящите методи на инвазивната кардиология. Интервенцията е извършена на 21 септември при много кратко рентгеново време и с отлични резултати.

Животозастрашаващото състояние е овладяно, а по-нататък, когато стане възможно, ще бъде предприето хирургично лечение и стентът ще бъде отстранен. Момченцето се възстановява добре, съобщават от болницата.

„Интервенционалните методи на лечение при високорискови новородени спасяват живот”, допълва още проф. Кънева.

В Националната кардиологична болница е единственият център за лечение на вродени сърдечни малформации и детска сърдечна хирургия в България.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За размисъл

    3 0 Отговор
    Почит и признателност към всички тия български лекари ( не доктори) , които нито за миг не са забравили Хипократовата си клетва и са останали в България в служба на великата мисия "лечение и спасение на човешки животи".
  • 2 Макарон

    2 0 Отговор
    Ето това са доктори.
    Целта е да спасят животи, излекуват болести, а не да трупат богатства.