Last news in Fakti

25 Октомври, 2022 15:31 3 460 2

Учени установиха кои храни предотвратяват тромбозата

  • тромби-
  • тромбоза-
  • кръвоносна система-
  • кръвоносни съдове-
  • кръвонасядане

Според учените два микроелемента са ключови при предпазването от тромбоза

Учени установиха кои храни предотвратяват тромбозата - 1
Снимка: Shutterstock

Микроелементите от определени плодове и зеленчуци могат да предотвратят образуването на кръвни съсиреци. До този извод стигнаха група учени.

Експертите посочиха ползите от продукти, които са богати на бромелаин и рутин. Тези съединения помагат за намаляване на риска от потенциално фатален кръвен съсирек, пише zdrave.to.

Рутинът се съдържа в портокалите, лимоните, ябълките, лука и чая.

В същото време, за разреждане на кръвта, учените препоръчват добавяне на зеле, билки, чесън, ананаси и киви към диетата. Именно тези храни са богати на бромелаин.

Лекарите обаче съветват да не се използват плодове и зеленчуци като заместител на лекарствата, особено ако имате сериозни проблеми с кръвоносните съдове. При планиране на диета се препоръчва силно първо да се консултирате със специалисти.

За да намалите риска от образуване на кръвни съсиреци, трябва да добавите разреждащи кръвта храни към обичайната си диета, каза Андрей Панков, сърдечно-съдов хирург, ръководител на отделението по сърдечна хирургия на Научно-практическия център по интервенционална кардиоангиология на университета "Сеченов".

Според доктора за това са подходящи джинджифилът, черният шоколад, бадемите и кашуто. Той твърди, че най-добрият източник на аминокиселини са храните, съдържащи чисти протеини. Те помагат за намаляване на риска от тромбоза. Има ги в рибата, бялото месо и безсолното сирене.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишел

    6 0 Отговор
    Два микроелемента????
    Рутинът е флаваноид, бромелаинът е ензим.
    Нямат нищо общо с микроелементите.
  • 2 Рошко

    1 0 Отговор
    Този университет "сеченов" да не е в Украйна а това да е някоя от биолабираториите, за разреждане на кръвта се пие аспирин проект понякога си го вземам по едно на ден. А който усети болки в гърдите да пие веднага може да го спаси от инсулт или инфаркт